7 stappen om een geo-art te maken

De voorbije jaren kwamen er opvallend veel nieuwe geo-arts bij, deze zijn heel populair omdat ze natuurlijk opvallen op de Geocaching kaart. Zo’n figuur op de Geocaching kaart tekenen lijkt moeilijk, maar is eigenlijk eenvoudiger dan je denkt. Wij maakten een stappenplan zodat je zelf ook jouw geo-art kan maken voor die nieuwe geocachereeks die je wil maken.

🎨 Zoek een leuke afbeelding

Het eerste werk dat je moet doen is een afbeelding zoeken. Neem niet zomaar de eerste de beste afbeelding: neem eentje met duidelijke vormen en lijnen. Je moet deze lijnen immers omzetten naar punten. Hoe meer lijnen jouw afbeelding heeft, hoe meer punten je zal moeten maken en hoe moeilijker het wordt om de vormen correct weer te geven.

🎨 Maak de afbeelding transparant

Eenmaal je jouw afbeelding of figuur gevonden hebt gaan we deze een klein beetje bewerken: we gaan de achtergrond verwijderen zodat deze transparant is. Dat kan je doen in Photoshop of een online tool gebruiken (zoals deze online Phopea tool). Sla je afbeelding op als een PNG bestand.

🎨 Open Google Earth

Om de punten en coördinaten te gaan bepalen, gaan we gebruik maken van Google Earth Pro. Hiervoor maken we gebruik van de desktop versie aangezien we hiermee kaarten kunnen maken in tegenstelling tot de online versie. Download hier snel eerst even de desktop versie op je pc, dit is volledig gratis.

🎨 Maak een nieuwe ‘map’

Zoek de plaats op waar je ongeveer jouw geo-art wil plaatsen en maak een nieuwe kaart. Aangezien de meeste geo-arts gemaakt worden met mystery caches, moet je rekening houden met de regel dat de eindcoördinaten van een mystery cache in een straal van 3,2 kilometer moeten liggen van de begincoördinaten (ook wel boguscoördinaten genoemd).

Nieuwe kaart maken in Google Earth

🎨 Voeg een beeldoverlay toe

Nu gaan we onze afbeelding op de kaart plaatsen doormiddel van een beeldoverlay toe te voegen.

Beeldoverlay toevoegen in Google Earth

Je kan jouw afbeelding ook vergroten of verkleinen, handig hierbij is om de shift toets te gebruiken zodat de afbeeldingsmaten geschaald blijven.

Afbeelding toevoegen via Beeldoverlay

🎨 Voeg plaatsmarkeringen toe

Eenmaal de afbeelding op de juiste plek staat, kan je plaatsmarkeringen beginnen toevoegen zodat de lijnen of vorm van je afbeelding dmv. Punten duidelijk wordt op je kaart. Hiermee zal je even zoet zijn om de punten op de juiste plek te krijgen.

Plaatsmarkeringen toevoegen

Via de liniaal kan je ook kijken of de punten op voldoende afstand van elkaar liggen.

🎨 Verzamel de coördinaten

Eenmaal je tevreden bent van het resultaat, weet je meteen ook hoeveel geocaches je zal moeten plaatsen. Daarnaast kan je van iedere plaatsmarkering de coördinaten bekijken, dan kan je doen door naar de eigenschappen te gaan van ieder punt. Deze moet je dan toevoegen op Geocaching.com, spreek even af met een reviewer of vraag een saturatiecheck voor ieder punt.

Internationaal Geocaching Logo Geo-art

Ziezo, hopelijk helpen deze stappen jou bij het creëren van jouw geo-art figuur op een kaart. Nu nog de Geocaching puzzels (voor mystery caches) en de cachecontainers en je geo-art kan gepubliceerd worden 😊. Ontdek ook enkele verhalen achter verschillende geo-arts.

4 reacties op “7 stappen om een geo-art te maken”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.