Barontoo: één van de eerste Belgische geocachers

In het jaar 2020 viert Geocaching zijn 20-jarig bestaan en intussen zijn er ook miljoenen mensen die Geocaching kennen en reeds gedaan hebben. Dat was niet zo in de beginjaren, ideaal dus om eens een van de eerste Belgische geocachers aan het woord te laten.

Barontoo gaat geocachen

Ik werd lid van de Geocaching-gemeenschap op 2 december 2001. Een paar dagen eerder was ik per toeval terecht gekomen op pagina van geocaching.com. Ik had aandachtig alles doorgenomen en kreeg de kriebels om mee te doen aan dit intrigerend spel. Mijn verjaardag was dichtbij en ik vroeg dus als cadeau een hand-gps, een Garmin Etrex Legend.

Met dit kleine toestelletje van Garmin die in het midden enkel een pijl toonde en me de richting aangaf waar ik naartoe moest en een uitgeprinte bladzijde van de eerste cache die ik uitgekozen had trok ik op weg.

My Hilly Countryside: mijn eerste multi-cache, en hij bestaat nog steeds!

Toen had ik nog geen smartphone, geen gps in de wagen, geen mogelijkheid om de coördinaten ergens in te voeren om zo een straatnaam te vinden, nee, enkel het pijltje op mijn Etrex Legend moest ik volgen. De coördinaten werden manueel cijfertje voor cijfertje ingevoerd. Ik had een multi-waypoints cache uitgekozen nl. “My Hilly Countryside” (GC16A5), nu de oudste actieve multi-cache van België. Lord Cunning had die verstopt op 15 augustus 2001! Zij die de Lord kennen weten dat sindsdien jaarlijks op die dag hij een nieuwe multi publiceert!

Ik vertrok en volgde zo goed mogelijk het pijltje, ik reed verloren, moest omkeren en bleef zoeken tot de afstand naar het beginpunt verminderde. Ik parkeerde te ver van dit punt maar stapte, de gps in de hand van waypoint naar waypoint. Ik vond mijn eerste cache zonder problemen en was fier toen ik mijn eerste log kon schrijven op 9 december 2001.

Hoe er steeds meer cache(r)s bijkwamen

Op 1 januari 2002 waren er al 86 Belgische cachers ingeschreven en lagen er in ons landje 22 caches, waarvan 3 in de omgeving van mijn woonplaats (Brussel). Eén jaar later op 1 januari 2003 waren er al 475 cachers ingelogd en lagen er 148 caches. Ik had er al 19 (!) gevonden en stond daarmee op de 21ste plaats. Op nummer 1 stond toen de Belgische keizer van het geocachen Grokky Grokson!

Bijna twee jaar na mijn eerste cache, nl. op 5 november 2003 ging ik samen met mijn vriend Calocybe (RIP) voor onze 100ste cache op zoek naar “Robinson Island”. Lees mijn log daarover op GCC21A, het werd een legendarisch moment in het Belgische geocachen.

De befaamde log van Barontoo van mei 2003

Later leerde in nog andere cachers kennen (in willekeurige volgorde): Rovertje, Speerpunt, jiheffe, Binkie, Tovenaar, Teofiel, Sax, beertje (RIP), stelin, yelista, sniffer333, Lucky kesj, Geowitch, Wodanza, Tom Pouce, hh1, datts (RIP), fonduvork, heksemie anirca62, SGBF, mnous, Nemec, Pinokkio, JeepeeS, Lord Cunning, the question killer, maegt, Pandabeertje, schattezoekertje, de leuke fietser, coachy, steve’O, EsteRiet, Yohan, DanPan, philthey, PeKa, Merel, BOB VALDEZ en natuurlijk The Bat! Waarschijnlijk zijn er hier vele namen bij die de huidige cachers niets zeggen maar ik beleefde schitterende tijden met hen. Allen werden ze vriend, sommige goede vrienden. Nog andere zie ik nu terug op Facebook want op Geocaching.com kom ik niet zo veel meer.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.