Boom geo-art – De bossen van Schoonbeek

Een Geo-Art die je laat kennismaken met de mooie natuur in Schoonbeek Bos bij Bilzen.

Geniet van de geur van hars en dennennaalden, bespied een eekhoorn die knabbelt aan een dennenappel of kom oog in oog te staan met een ree… Met wat geluk kan je dit en ander moois beleven tijdens deze wandelronde doorheen de mooie bossen van Schoonbeek.

Schoonbeek en zijn bossen

Hoewel Bilzen grotendeels op leembodems ligt, sluiten het gehucht Schoonbeek en zijn bossen aan bij de zandige Kempen. De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen kun je enkel te voet komen. Verborgen in het bos liggen nattere delen met hun specifieke planten en dieren, die je enkel als wandelaar kunt verkennen. In de grote speelzone kunnen kinderen bovendien ongestoord ravotten.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik midden januari bericht kreeg dat de bestaande ronde in het bos van Schoonbeek zou gaan gearchiveerd worden en dat ik het voorrecht kreeg om op deze locatie een nieuw project op te zetten. Lang moest er niet nagedacht worden over dit aanbod, want je krijgt niet vaak de mogelijkheid om op een dergelijke locatie iets nieuws op te zetten… Maar wat? En hoe? Hoeveel? Tradjes of een Geo-Art? Het waren allemaal vragen die op korte termijn moesten beantwoord worden. Hoe dan ook, er werd gestart met een eerste verkenning en al vlug werd het duidelijk dat hier wat anders zou ontstaan dan mijn vorige realisatie, The Big Bang Theory. Een bos leent zich immers minder voor speciale en gevarieerde caches, maar nodigt anderzijds wel uit tot het genieten van de natuur. Dus die insteek was al vlug gemaakt.

Een geo-art met de nadruk op de natuur

De nodige afspraken werden met de uittredende CO gemaakt en niet veel later kon ik een eerste saturatiecheck indienen. Maar in mijn enthousiasme zag ik over het hoofd dat er zich een ruime speelzone in dit bos bevindt, en tot mijn eigen scha en schande ben ik na een eerste review opnieuw kunnen beginnen. In een officiële speelzone in een gebied van het Agentschap Natuur en Bos mogen immers geen caches verborgen worden. Maar met de nodige creativiteit slaagde ik er toch in om een mooie wandeling van zo’n 7,5 km op te zetten. En dan ben ik maar verder gegaan op mijn eigen voorkeuren en heb ik er een geo-art van gemaakt, zij het ditmaal met minder uitdagende puzzels dan The Big Bang Theory geo-art. Voor elk wat wils was hier de drijfveer.

De nadruk van deze geo-art ligt op het beleven van de natuur. Tijdens de wandeling zal je 30 caches kunnen vinden, nagenoeg allemaal van hetzelfde type en met slechts één veldpuzzel onderweg. Ik heb deze – in overleg met de boswachter – bewust niet al te moeilijk verstopt, zodat alle aandacht naar de omgeving kan gaan. Door zo weinig mogelijk van de bestaande paden af te wijken respecteren we met z’n allen immers dit mooie stukje natuur. Je hebt overigens geen tools nodig om de ronde tot een goed einde te brengen, maar om de laatste (#30) te kunnen openen zal je onderweg goed de waardes die je in de caches vindt, moeten noteren.

Het is toegestaan om het traject in het gezelschap van je hond(en) af te werken. Dit moet over de gehele lengte wel aangelijnd gebeuren. Onderweg kom je voorbij een groot losloopgebied, annex zwemvijver, waar je viervoeter zich even vrij kan uitleven als je dat wil.

Let er overigens op dat in de warmere periodes (lente, zomer en herfst) er aanzienlijk veel muggen in het bos zijn. Best om je daar op te voorzien. Er is bovendien in droge periodes steeds sluimerend brandgevaar. Wees dus voorzichtig en ROOK NIET onderweg. Een ander aspect van geocachen in het bos, zijn de onvermijdelijke GPS-afwijkingen omwille van het dichte bladerdek. Zelfs na 4 kruis-metingen blijft dit onvermijdelijk. Ook dat is iets om in gedachten te houden.

Het is niet aangeraden om de toer met de fiets af te werken, want op enkele plaatsen kan het vooral na langdurige regenval behoorlijk modderig zijn en is er met de fiets geen doorkomen aan. Stevig, waterdicht schoeisel is in die periode zeker aangeraden. Heb onderweg respect voor de natuur en voor de caches : wijk niet verder dan nodig van de aangegeven paden af en plaats alles weer terug zoals je het vond, vooral bij #15 en #30.

Evaluatie na 2 maanden

We zijn inmiddels al meer dan twee maanden online met deze ronde en in die tijd heb ik mogen ondervinden dat het project opnieuw een groot succes blijkt te zijn. Een kleine 350 logs, 557 favorietpunten in totaal en 82% bij de finale zijn cijfers waar we niet weinig trots op zijn. Maar een beetje als gevolg hiervan heb ik enkele caches die toch nog te ver van de aangelegde paden gelokaliseerd waren, moeten verplaatsen. Let daarom vooral op, wanneer je de puzzels al op voorhand hebt opgelost, bij nummers 6, 14, 15, 21 en 28. Bij deze zijn immers kleine aanpassingen van de coördinaten gebeurd, dit om overmatig plattreden van de bodem te vermijden.

Mijn bijzondere dank gaat uit naar Jessika en Kristof die tijdens onze vakantie het onderhoud op zich hebben genomen. Vooral in de eerste weken van onze afwezigheid hebben zij voor een perfecte opvolging gezorgd. Rest mij ook nog het ANB, de reviewer(s), de proefpuzzelaars en -lopers (Kristof1987 en Jessie0003) en alle helpers bij het realiseren van deze creatie te bedanken want zonder die inbreng kan je het wel vergeten hoor.

Zelf op zoek gaan naar de Bossen van Schoonbeek

Wil je zelf ook genieten van de natuur in de bossen van Schoonbeek, dan zal je eerst en vooral 30 heel eenvoudige puzzels moeten oplossen: heel moeilijk hoeft dat niet te zijn want je hoeft enkel de figuurtjes om te zetten in cijfers om alle coördinaten te bekomen. De code kan je terugvinden bij de eerste cache van deze reeks (GC9MEG0).

Welkom in de bossen van Schoonbeek en happy hunting !!!

2 reacties op “Boom geo-art – De bossen van Schoonbeek”

  1. Mooie beschrijving van een mooie ronde. De beginner is meteen goed geïnformeerd om het zoeken aangenaam te houden. Je beschrijving is ook uitnodigend en misschien wordt dit wel mijn eerste geocach ooit. Fijn dat de ronde al veel bezocht is. Nog veel succes er mee.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.