Geocaching onderzoek 2022 – deel 2

Vorige week beken we de eerste resultaten van het Geocaching Onderzoek 2022 waarin we het voornamelijk hadden over Geocaching Premium: deze resultaten kan je hier nog eens rustig bekijken. Vandaag maken we het tweede deel van de resultaten bekend waarin we de traditionele geocaches onder de loep zullen nemen.

Deel 1Geocaching Premium
Deel 2Traditionele caches
Deel 3Multi-caches
Deel 4Geocaching events
Deel 5Mysteriecaches
Deel 6Andere cachetypes

Traditionele geocaches

Er waren 6 deelnemers aan het onderzoek die nog nooit een traditionele geocache gevonden hebben. 5 hiervan weten niet wat een traditionele geocache is en 1 is er ooit aan begonnen maar kon deze niet vinden. Gelukkig gaan ze zo goed als allemaal in de toekomst allen nog een poging wagen

Maar veel interessanter zijn de resultaten van de geocachers die wel ooit een traditionele geocache gevonden hebben. Aan deze geocachers hebben we enkele stellingen voorgelegd: deze bespreken we hieronder.

📊 Ik vind traditionele caches leuk

Helemaal niet akkoord3,8%
Niet akkoord2,1%
Noch akkoord, noch niet akkoord12,1%
Akkoord49,4%
Helemaal akkoord32,6%

Dat traditionele caches het populairste geocachetype is konden we reeds lezen in deel 1. En de overgrote meerderheid van geocachers gaat ook akkoord met de stelling dat traditionele caches leuk zijn.

📊 Er zijn te veel traditionele geocaches

Helemaal niet akkoord32,4%
Niet akkoord38,8%
Noch akkoord, noch niet akkoord22,1%
Akkoord4,9%
Helemaal akkoord1,8%

Wist je dat België meer dan 25.500 en Nederland meer dan 23.300 traditionele geocaches telt? Dat zijn er best wel veel, maar volgens jullie alleszins niet te veel. Geocachers gaan immers niet akkoord met de stelling dat er te veel geocaches zijn, er mogen er gerust dus nog heel wat bijkomen.

📊 Ik ga eerder op zoek naar traditionele caches met veel favorietpunten

Helemaal niet akkoord9,2%
Niet akkoord17,5%
Noch akkoord, noch niet akkoord31%
Akkoord27%
Helemaal akkoord15,3%

De antwoorden op deze stelling zitten wat verspreid, maar gemiddeld genomen hebben favorietpunten weldegelijk een invloed op de keuze van traditionele caches: er zijn best wel wat geocachers die eerder op zoek gaan naar traditionals met veel favorietpunten.

📊 De kwaliteit van traditionele caches is de laatste jaren verminderd

Helemaal niet akkoord5,6%
Niet akkoord20,1%
Noch akkoord, noch niet akkoord44,7%
Akkoord23,2%
Helemaal akkoord6,3%

Bij deze stelling zijn de geocachers gemiddeld genomen neutraal (noch akkoord, noch niet akkoord). Er zijn veel slechte geocaches, maar er zijn zeker ook goede geocaches die erbij komen en ivm. enkele jaren terug kunnen we dus niet stellen dat de kwaliteit verminderd is.

📊 Een goede traditionele cache bevat SWAG/goodies/ruilspullen

Helemaal niet akkoord13,9%
Niet akkoord25,4%
Noch akkoord, noch niet akkoord39%
Akkoord16,1%
Helemaal akkoord5,6%

Het is altijd leuk als een geocache ruilspulletjes bevat, zeker voor de kinderen. Maar voor geocachers is dat geen voorwaarde om een goede traditionele cache te zijn. Gemiddeld genomen gaan geocachers niet akkoord met deze stelling.

📊 Ik zoek liever een trail/reeks traditionele geocaches dan een multi-cache

Helemaal niet akkoord8,3%
Niet akkoord16,7%
Noch akkoord, noch niet akkoord27,4%
Akkoord27,5%
Helemaal akkoord20%

Gemiddeld genomen gaan geocachers akkoord met de stelling dat ze liever op zoek gaan naar een reeks/trail met traditionele caches dan een multi-cache. Handige info als je zelf een geocache wil plaatsen en je meerdere plekken hebt waarmee je aan de slag kan.

📊 Ga je in de toekomst nog traditionele geocaches zoeken?

Ja99,6%
Nee0,4%

Weinig verwonderlijk gaat de overgrote meerderheid nog traditionele geocaches zoeken in de toekomst. De personen die dit niet gaan doen gaven aan dat ze wel nog multi-caches of mysteriecaches gaan zoeken, vermoedelijk geven deze een voorkeur aan dit geocachetype.

📊 Ik vind creatieve/veldpuzzel caches leuk

Juist87,6%
Fout12,4%

Creatieve caches of veldpuzzel caches of gadgetcaches: er zijn heel wat omschrijvingen voor dit soort geocaches waarbij je nog een extra opdracht moet uitvoeren. Een hele grote meerderheid van de geocachers (bijna 88%) vind deze soort geocaches leuk.

📊 Er moeten meer creatieve/veldpuzzel caches komen

Juist71%
Fout29%

Er mogen volgens 71% van de geocachers zelfs meer van deze creatieve geocaches bijkomen. Als je zelf een geocache gaat verstoppen zal je alvast punten scoren als je er een veldpuzzel van maakt.

📊 Ik vind hengelcaches leuk

Juist52,3%
Fout47,7%

We peilden ook naar jullie mening over hengelcaches. Bij hengelcaches heb je een extra tool nodig: een lange stok, een telescoopsteel, … Iets meer dan de helft van de geocachers vindt hengelcaches leuk om te doen.

📊 Er moeten meer hengelcaches komen

Juist23,1%
Fout76,9%

Er zijn intussen al heel wat hengelcaches: er bestaan zelfs volledige trailtjes met enkel hengelcaches. Bij de vraag of er meer van deze hengelcaches moeten komen gaat bijna 77% niet akkoord met deze stelling.

📊 Hengelcaches horen niet bij Geocaching

Juist26,5%
Fout73,5%

Sommige geocachers vroegen zich af of hengelcaches wel bij Geocaching horen? Maar bijna driekwart geeft aan dat hengelcaches ook een vorm van geocaching is en dus zeker bij Geocaching hoort.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

Fout: Contact formulier niet gevonden.

We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

Volgende week publiceren we de volgende resultaten van het Geocaching Onderzoek 2022: dit zal gaan over multi-caches. Uiteraard zullen er dan opnieuw 5 nieuwe winnaars zijn.

4 reacties op “Geocaching onderzoek 2022 – deel 2”

 1. Ik denk dat de laatste vraag (Hengelcaches horen niet bij Geocaching ja/nee) zo geformuleerd is dat er
  snel ‘verkeerd’ geantwoord wordt.

  Beantwoorden
 2. Ja, die gedachte had ik ook.
  De vraag: Hengelcaches horen niet bij geocaching..
  Dan vul ik in: Nee (want die horen niet bij geocaching)
  Maar je kan ook zeggen: Nee (die horen wel bij geocaching)
  Is dus inderdaad verkeerd geformuleerd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.