Geocaching in Bilzen: The Big Bang Theory geo-art

Pas sedert het begin van die vervelende Corona crisis zijn wij echt actief als geocachers. Wij, dat zijn m’n echtgenote en ikzelf. Destijds waren wandelen en fietsen zowat de enige activiteiten die toegestaan waren en om hieraan wat meer inhoud te geven, besloten we om mijn Groundspeak account weer op te diepen en meer intensief te gaan cachen.

Tijdens onze tochten deden we stelselmatig meer en meer leuke ervaringen op. Onder meer ontdekten we op deze manier hengelcaches. Op die manier kreeg het het sluimerende idee om zelf wat in mekaar te knutselen, meer en meer vorm.

Van eerste eigen caches tot een geo-art

In eerste instantie werd er gestart het met plaatsen van een tradi bij ons in de buurt Vereveld, aan de Marebeek (GC9AB9Z). Zo kon ik al wat vertrouwd worden met het leggen van een geo-cache en het publiceren ervan in het systeem. Hmmm, dat viel al bij al wel mee en niet veel later volgde een tweede maaksel, ditmaal een mystery met een jigidi puzzel gekoppeld aan een What3Words opgave: Brobos (GC9B9VC) was geboren. Beide caches brachten niet meteen veel volk naar onze buurt, maar ik deed toch al wat ervaring op.

Inmiddels werd ik door het hoofdkwartier uitgenodigd om een Adventure Lab op te zetten. “Op zoek naar Kali in Schoonbeek bos” (met GC9C7Y7 als bonus) werd niet veel later gepubliceerd. Weer een ervaring rijker !

Midden mei kreeg ik dan onverwacht, zeg maar als een donderslag bij heldere hemel, zeeën van tijd en als jong gepensioneerde kon ik me plots volledig toewijden aan het opzetten van een meer inhoudelijke creatie. De buurt waar wij wonen is niet meteen wat je noemt een bosrijk gebied, maar onze dagelijkse wandelingen met onze honden zorgden ervoor dat er toch al snel een aanvaardbare tocht in m’n achterhoofd zat. Er zorgvuldig over wakend dat het traject zo weinig mogelijk door verkeer gehinderd wordt, maar toch met de fiets kan afgewerkt worden en voldoende leuke verstopplaatsen bevat, werd samen met m’n echtgenote een rondje uitgetekend van zo ’n 10 kilometer met 37 caches en een bonus.

En waarom er niet meteen een geo-art van maken? Zelf ben ik immers een verwoed liefhebber van het oplossen van raadsels, vraagstukken en andere puzzels. Het aanmaken van de opdrachten voor de mysteries was dus eerder een ontspanning dan een opgave. Maar de virtuele waypoints uitzetten en koppelen aan de finale locaties was een andere zaak… Gelukkig kon ik terugvallen op de erg verhelderende blog terzake op deze website.

The Big Bang Theory: het ideale thema

De volgende stap was het kiezen van een thema en een (min of meer) relevante tekening voor de geo-art. Het thema is een resultaat van mijn onmiskenbare voorkeur voor de (naar mijn mening) hilarische humor van de TV-serie The Big Bang Theory. Voldoende stof om vragen over te stellen en de antwoorden van de andere puzzels kunnen gemakkelijk aan hetzelfde thema gelinkt worden. Wat de afbeelding van de geo-art betreft: de lijnen van het atoom, die als logo voor de serie gebruikt worden, zijn nauwelijks bruikbaar als je die als puntjes op een kaart zet, dus het werd een “afvink-vinkje”. Heeft ook wel wat verbondenheid met het thema vind ik.

Samen op pad dan maar om de locaties uit te zetten. Met wisselend succes overigens, want de meningen durfden nogal eens verschillen. Maar uiteindelijk werd een compromis gevonden en kon de saturatiecheck ingediend worden (bedankt Bjame voor de tip). Simultaan met het vastleggen van de locaties werd ook al meteen – in draft – gekozen voor het type van cache. Want zowel mijn partner in crime als ikzelf hebben een broertje dood aan eentonigheid. In de voorafgaande weken, zeg maar maanden, werd overal waar het kon uitgekeken naar de geschikte attributen. Maar we wilden ook wel wat veldpuzzels in de tocht integreren. Wat een meevaller dat wij voor de technische uitvoering daarvan konden rekenen op onze zoon Bram. Hij zorgde ervoor dat we tijdig over de geschikte kastjes en andere benodigdheden konden beschikken.

Ook in de puzzels, waarvoor ondergetekende alleen verantwoordelijk is, heb ik getracht om plezierig gevarieerd te werken, met voor elk wat wils en toch haalbare opdrachten. Te oordelen naar de reacties van de puzzelaars ben ik daar aardig in geslaagd.

En einde augustus was het dan zo ver. De reviewer wees me in de laatste dagen nog op enkele aspecten waarmee ik in eerste instantie geen rekening had gehouden, maar de plooien werden snel glad gestreken en op 1 september kwam de geo-art online!

Dat het zulk een meevaller zou worden hebben we in onze stoutste dromen nooit durven denken. Vanaf dag één stroomden de vragen voor hints binnen (sommige van de puzzels zijn schijnbaar toch niet zo voor de hand liggend) en de eerste logs volgden niet veel later. In de aanvangsweken hebben we ons echt niet verveeld, neen. Anderzijds werd het ons al vlug duidelijk dat enkele van onze creaties een beetje te delicaat van uitvoering waren en dat we de kracht en gehaastheid van sommige mede-cachers aanzienlijk onderschat hadden. Hiervoor werd evenwel snel en geschikt een oplossing gevonden.

Met meer dan 200 bezoeken in minder dan 2 maanden en te oordelen aan het aantal favorietpunten dat we mogen ontvangen, valt deze geo-art bij de bezoekers enorm in de smaak. En uiteindelijk is het daarvoor dat je het doet. Het geleverde werk en de gemaakte investeringen worden op die manier al vlug op het tweede plan geschoven.

Zelf op zoek gaan naar The Big Bang Theory geo-art

Heb je na dit stukje te lezen zelf interesse gekregen om op zoek te gaan naar de 38 caches van deze geo-art? Begin dan alvast met de puzzels op te lossen, ontdek alle info in de bonus-cache van deze reeks (GC9DYA1). Verwacht je aan een wandeling van 10 kilometerin de omgeving van Spurk en Eik, met voor elk wat wils… Vergeet zeker niet de noodzakelijke tools mee te nemen 😉

Tot slot nog dit : als je tijdens het lopen van deze trail problemen ondervindt tijdens het zoeken en loggen of “stukken” aan een van de caches opmerkt, stuur dan zonder verwijl een bericht naar mij. Dat geldt ook voor het oplossen van de puzzels. Meestal wordt jouw bericht binnen de 10 min. beantwoord. Maar ga niet roekeloos te werk om iets toch open te krijgen en vooral, improviseer niet te veel bij het terugplaatsen van de caches, dat maakt het onderhoud alleen maar moeilijker… En wie wordt graag geconfronteerd met onvindbare of onbeschrijfbare logboekjes?

Aan iedereen die al hier was, bedankt voor het bezoeken van en de appreciatie voor onze geo-art en voor wie het nog wil doen: van harte welkom in het groene Bilzen.

MiPiAlfaRoTaf en team.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.