13 tips om gratis breinbrekers en online puzzels te maken

Soms wil je wel eens een boodschap doorgeven aan iemand, maar wil je dat deze persoon eerst een opdracht of puzzel moet uitvoeren. Dat kan je bijvoorbeeld doen via breinbrekers en online denkspelletjes. Het leuke nieuws is dat verschillende van deze breinbrekers gratis online gemaakt kunnen worden en vaak ook online gespeeld kunnen worden. Ideaal om jouw eigen mysteriecaches te maken met een originele online puzzel.

De voorbeelden die wij hieronder geven, hebben we allen succesvol uitgetest via onze Hebbes puzzels waarmee je iedere week een Hebbes woodie kan winnen. Ontdek dus snel de sites en tools om je eigen denkspelletjes te maken.

👉 Ken jij zelf nog leuke tools en websites waarmee je puzzels kan maken: geef het dan zeker mee in een reactie op dit stukje.

Wordle maken

Intussen is Wordle al een gekend begrip bij veel mensen: bij dit spelletje moet je een woord proberen raden in 6 of minder beurten. Het is vergelijkbaar met Mastermind: als de letter op de juiste plaats staat, krijgt deze een groene kleur, als de letter gebruikt wordt in het woord maar op de verkeerde plaats staat, krijgt deze een gele kleur.

Er bestaan verschillende websites waarbij je gratis jouw eigen Wordle kan maken en deze kan doorsturen naar je vrienden. Wij pikken er eentje uit: word.rodeo. Via deze website kan je jouw eigen Wordle maken met woorden tussen 3 en 15 tekens en via de geavanceerde opties kan je een boodschap laten verschijnen als deze correct is opgelost.

Draw a stickman

Als kleuter tekende iedereen wel eens simpele mannetjes met enkele lijntjes: dat is ook het concept van het spel Draw a stickman. Hierbij moet je online een mannetje tekenen die allerhande avonturen beleefd. Doordat jij voorwerpen tekent, kan jouw stickman het spel verder zetten.

Er zijn ook enkele gratis spelletjes en bij één van deze spelletjes kan je een eigen boodschap meegeven (2 lijnen: 17 en 14 tekens). Kijk dus zeker eens om je eigen Draw a Stickman avontuur te maken.

XCTrails Map Spotter

Een leuk spelletje met Google Maps kaarten is XCTrails Map Spotter. Bij dit spel krijg je een afbeelding te zien van een plaats op de wereld. Het is aan jou om op de kaart daaronder dezelfde plaats op te zoeken.

Het leuke is dat je ook een hint kant meegeven bij de opgave en als de juiste locatie gevonden is kan je de vinder ervan een boodschap laten zien. Of indien je nog een stapje verder wil gaan, kan je deze meteen ook een nieuwe opgave laten zien.

Lockee: maak allerhande online sloten

Nog zo’n toffe website is Lockee.fr: op deze website kan je online sloten maken. Het leuke is dat dit niet alleen cijfersloten zijn, maar je kan ook werken met kleurcodes, richtingen, muzieknoten, patronen, switches, paswoorden, … Kortom heel handig om allerhande puzzels te maken, waarbij de speler meteen kan ontdekken of hij/zij de juiste oplossing heeft.

Bovendien heeft Lockee nog extra functies zoals een tekst, video, website,… die je kan tonen. Je kan ook meteen een nieuw slot tonen en wat handig is aan Lockee: je kan deze sloten integreren op andere websites.

Enkele mogelijke Lockee sloten

geoGreeting

Ken jij geoGreeting al? Via deze website kan jij jouw boodschap online doorgeven via gebouwen. Deze website heeft voor iedere letter een sattelietfoto van een gebouw in de vorm van die letter bepaald en hiermee kan jij een boodschap versturen.

Ontdek snel de geoGreeting website en stuur ook eens een boodschap of maak een leuke puzzel via geoGreeting.

Waar is Wally?

Ongetwijfeld ben jij ook al eens op zoek gegaan naar Wally in de gekende boeken Waar is wally (Engelstalig: Where is Waldo). Hiermee kan je trouwens leuke puzzels maken als je een beetje met HTML kan werken. In het voorbeeld hieronder kan je Wally zoeken en eenmaal je hem hebt gevonden kan je op hem klikken (en kom je op een andere pagina uit). Het nadeel is dat dit enkel werkt op een desktop en niet op smartphones.

wally

Interesse om zelf een Waar is Wally-puzzel te maken op je site? Wij maken gebruik van volgende code:

Nonogram maken

Nonogrammen zijn echte breinbrekers: het zijn beeldpuzzels waarbij je een tekening maakt van gekleurde blokjes. Als speler krijg je getallen te zien die horizontale of verticale aaneengesloten reeksen van deze blokjes moeten vormen in het lege raster.

Via deze tool kan je jouw eigen nonogram maken op basis van een tekening. Het leuke aan deze tool is dat de nonogram online opgelost kan worden. Tip: een QR-code kan je vrij eenvoudige verwerken in een nonogram en via deze QR-code kan je een boodschap meegeven.

Kan jij de QR-code vinden in het nonogram?

Online legpuzzels maken met Jigidi

Verschillende geocachers zijn al eens aan de slag gegaan met het maken van een Jigidi online legpuzzel. Je kan deze puzzels maken met eigen afbeeldingen, je bepaald zelf de moeilijkheid en het aantal stukjes en je kan een bericht meegeven als iemand jouw puzzel voltooid heeft.

Woordzoeker

Er bestaan intussen heel wat puzzelboekjes met woordzoekers waarbij je op zoek moet gaan in een raster met letters naar gegeven woorden die horizontaal, verticaal en diagonaal kunnen staan. Een leuke tool om online woordzoekers te maken is woordzoekerfabriek: in enkele klikken heb je gratis jouw eigen woordpuzzel gemaakt waarbij je de te zoeken woorden en een boodschap kan opgeven. Wat bovendien leuk is aan deze woordzoekers is dat je deze online kan spelen, zoals de woordzoeker hieronder:

Klik op deze woordzoeker en je kan hem meteen spelen.

Galgje

Bij Galgje moet je op zoek gaan door letters aan te klikken. Wordt de letter in het woord gebruikt dan komt dit tevoorschijn, wordt de letter niet gebruik dan verlies je een leven. Een leuke tool waar je jouw eigen galgje kan maken is via learningapps. Je kan een boodschap meegeven op het einde van het spel.

Weet jij welk woord we zoeken bij dit Galgje-spel?

Kruiswoordpuzzel maken

Nog zo’n denkspelletje dat je online zelf kan maken zijn kruiswoordraadsels. Deze breinbrekers kan je wel elke dag in de krant vinden en iedereen kent het principe. Via de tool Kruiswoordpuzzelfabriek heb je op een vrij korte tijd jouw eigen kruiswoordpuzzel gemaakt.

Jij geeft de woorden en bijhorende hints op en als je wil kan je ook een oplossing meegeven: op die manier kan jij via een kruiswoordpuzzel een boodschap meegeven. Hierna laat je de tool aan het werk die voor jou het kruiswoordraadsel zal maken.

Sudoku maken

Sudoku’s zijn rasters van 9 vakjes op 9 vakjes die gegroepeerd zijn in 9 blokken van 3 op 3. Het is jouw doel om op iedere horizontale lijn en verticale kolom, alsook in ieder blok van 3×3 de cijfers 1 tem. 9 in te vullen waarbij deze cijfers slechts 1 keer mogen voorkomen.

Via een Sudoku generator kan je snel en eenvoudig jouw eigen Sudoku maken. Een denkspelletje waarbij je creatief met de cijfers een oplossing voor jouw puzzel kan maken.

Puzzel.org

Een website waar je verschillende online puzzels kan maken is puzzel.org. Denk maar aan memory, filippine, kruiswoordraadsels, schuifpuzzels, … Echter ben je bij deze website wel wat beperkt omdat niet alle gratis is.

Puzzel.org

1 reactie op “13 tips om gratis breinbrekers en online puzzels te maken”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.