Geocaching CITO events maken de wereld mooi(er)

Wat is een CITO Geocaching event?

Een CITO is een Geocaching event waarbij geocachers samenkomen om alles wat niet thuishoort in de natuur te verzamelen en de natuur op te ruimen. Ondertussen kunnen ook geocaches gevonden worden en eventueel zelfs nieuwe geocaches verstopt worden.

Waarvoor staat de afkorting CITO?

Cache In Trash Out

Laat ons eerlijk zijn, iedere geocacher houdt ervan om prachtige paadjes in de natuur te bewandelen op zoek naar de volgende cache. En je zal ongetwijfeld ook al afval tegen gekomen zijn op de meest onmogelijke plekken. Blijkbaar slaagt de mens er (nog) niet in om zijn eigen leefomgeving mooi en aangenaam te houden.

Geocache Icoon - CITO

Gelukkig is er een oplossing : de “CITO” ofwel “Cache In Trash Out”. Dit is een samenkomst van geocachers waarbij er steevast leuke babbels gemaakt worden. En net zoals bij een gewoon Geocaching event kunnen er TB’s en andere zaken uitgewisseld worden. Maar er is een fundamenteel verschil met een gewoon event: we steken er ook de handen uit de mouwen. We doen de handschoenen aan en nemen een grijpstok en een zwerfvuilzak ter hand en gaan op zoek naar alles wat niet thuis hoort in de natuur. Het is natuurlijk handig meegenomen als je onderweg ook nog een paar caches kunt vinden. Maar gooi deze niet per vergissing in de zwerfvuilzak! O ja, je deelname aan een CITO wordt door het Geocaching HQ geapprecieerd … Daarom wordt een CITO (net zoals elk ander Geocaching event) ook als een “found” meegerekend.

⚠️ WAARSCHUWING ⚠️

Een belangrijke waarschuwing : deelnemen aan een CITO kan blijvende gevolgen hebben! Enerzijds zal jouw getrainde cachers-oog overal het zwerfvuil spotten en kan je er niet meer blind voor blijven. Anderzijds sluit je een CITO steeds af met een dubbel gevoel : Tevreden omdat je een deeltje van de wereld mooi gemaakt hebt. Tevens voel je je dan wellicht een beetje boos op of ontgoocheld in je medemens die zijn afval onachtzaam in de vrije natuur laat slingeren.

Tips om zelf een CITO organiseren

Voel je de drang om zelf ook een CITO te organiseren? Dan kunnen volgende tips zeker en vast helpen.

🍃 Neem contact op met de milieudienst van de gemeente waar je de CITO wilt organiseren. De meeste gemeenten hebben een voorraad materiaal (handschoenen, grijpstokken, fluovestjes, zwerfvuilzakken, …) dat je meestal kosteloos kan gebruiken.

🍃 Kies een geschikte locatie waar je de CITO wil organiseren. Dit stem je ook best af met de milieudienst: sommige plekken kunnen misschien net een opkuisactie gehad hebben.

🍃 Maak tevens ook afspraken over de locatie waar je de gevulde zwerfvuilzakken mag achterlaten om later door de gemeentelijke diensten opgehaald te worden.

🍃 Vraag na hoe je een echt sluikstort moet aanpakken. Sommige gemeenten gaan actief sluikstorten onderzoeken om de dader ervan te achterhalen en gerechtelijke stappen te nemen.

🍃 Neem zeker ook een kijkje op www.mooimakers.be Deze website van de Vlaamse Overheid biedt jou (of jouw organisatie) een uitgebreid gamma aan info en materialen aan om zelf ook het zwerfvuil te bestrijden.

🍃 Voorzie eventueel een extra activiteit: denk bijvoorbeeld aan TB’s uitwisselen, een picknick na de CITO of een gezellige babbel.

🍃 En ja: eten en drinken helpt natuurlijk ook altijd! Een lekker stukje cake met koffie doet wonderen.

Zin om deel te nemen aan een CITO?

Ben je getriggerd en wil je zelf ook eens deelnemen aan een CITO event? Dan kan je zelf op zoek gaan naar een CITO bij jou in de buurt. Dat kan makkelijk door deze stappen te volgen:

  1. Open de Geocaching Filtering
  2. Selecteer bij de Geocache type: Events
  3. Pas toe
  4. Bekijk de lijst met Geocaching events en zoek naar een event met een CITO icoon
  5. Als je wil aansluiten bij een CITO kan je jouw will attend plaatsen.
Filter op Geocaching events

Regelmatig organiseert de GGS (Gentsche Geokasjing Sosseteit vzw) een CITO in een gemeente in de ruime omgeving van Gent. We starten steevast met een hapje en een drankje mét bijhorende babbel. Daarna wordt het materiaal uitgedeeld en trekken we in kleine groepjes het veld in. Na anderhalf tot twee uur zwerfvuil ruimen, wordt iedereen terug op de startlocatie verwacht om de “oogst” van de dag te aanschouwen en elkaar te overtroeven in de zoektocht naar de meest uitzonderlijke vondst. Met een groepsfoto ronden we de CITO af. Sluit gerust eens aan.

Blog geschreven door Frederik aka VCX1302

PS: Voor vragen en tips mag je me gerust contacteren via het message center.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.