Cryptex puzzel: hoe maak je jouw eigen cryptex

Het maken van een cryptex is niet echt moeilijk. Een beetje handigheid is wel vereist. Met het nodige geduld, want je moet steeds wachten tot de lijm en de verflagen droog zijn, lukt het wel. Dus waarom een cryptex kopen, terwijl je zelf een cryptex kan maken? Volg dit handige stappenplan om je eigen cryptex puzzel te maken.

Benodigdheden voor een cryptex

Dit zijn de materialen die je nodig hebt om een cryptex te maken. Gebruik steeds dikwandige pvc en inox bouten en moeren, want je cryptex krijgt het erg hard te verduren in het veld.

Cryptex maken - benodigdheden

A:  Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 40mm
B : Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 32mm
C : Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 50mm
D : Drie stuks mof voor buis van 50mm
E : Twee deksels voor een buis van 50 mm
F : Rol Tape (voorbeeld: Tesa) 1cm breed.
G: Inox schroefjes en moeren, pvc lijm en sterke montage lijm (voorbeeld: T rex van soudal). Gebruik bij voorkeur boutjes met verzonken kop M5 of M6 x 16 of 20 mm

* De lengte van de buizen is afhankelijk van hoe groot je jouw cryptex wil maken.

Instructies om een cryptex te maken

Zoals ik reeds liet weten zit een cryptex niet op 1, 2, 3 in elkaar: een beetje geduld is aan de orde. Om een cryptex te maken bestaan er 3 fases: de voorbereiding, de samenstelling en de afwerking.

Voorbereiding

Stap 1: Wij beginnen met het zagen van de mof(buis D), dit word de buitenkant van de cryptex.
Zaag deze in drie gelijke delen van ongeveer 2cm. In het middelste deel moet je de uitsparing aan de binnenkant weg vijlen. Mooi recht zagen, gebruik bij voorkeur een verstekzaag. De buitenkant moet je goed schuren. Dit is nodig voor een goede hechting van de lak. Voor bovenstaande cryptex heb je drie moffen nodig.

Stap 2: Nu zagen we van buis C, met doormeter 50mm, 8 stuks van 1cm. Zaag een kleine opening van ongeveer 5mm en rond de kantjes af zoals op de afbeelding.

Cryptex maken - ringen maken en afronden

Stap 3: Lijm deze in de eerdere ringen die je gemaakt hebt (van de mof). We noemen dit nieuwe onderdeel H. Gebruik hier harde pvc lijm.

Cryptex maken - ringen in elkaar plakken

Stap 4: Maak een groef van +- 5mm in buis A. De lengte van de buis is afhankelijk van de grote van de cryptex die jij wil maken.

Samenstelling

Stap 1: Draai nu wat Tesa tape F aan een zijde van de buis. De tape mag maar 1cm op de buis geplakt worden! Doe dit zeker voor een goede hechting van de lijm. De meeste tape is 2cm breed, snij dus naderhand 1cm weg. Lijm alles goed vast.

Draai er net zoveel tape rond zodat er een ring van 1cm op past.  Daaroverheen komt de eindkap E. Lijm alles goed vast. Je buis staat nu mooi in het midden.

Stap 2: Nu bepaal je de lengte van je cryptex. Trek een potloodlijntje aan de buitenkant van de ringen.  H  Op deze plaats komt je code of woord staan.

Stap 3: Leg de ringen over de buis zoals op de foto. Behalve de laatste, die draai je om zodat je deze goed kan vastlijmen met de montagelijm.

Stap 4: Draai de laatste ring om en lijm goed vast van de montagelijm. Als je de cryptex later afwerkt met lak en vernis laat je 1mm spel tussen de ringen. Anders draaien ze veel te stroef.

Stap 5: Herhaal de stappen van 3.1 voor de binnenbuis B.

Nu kan je de lengte van de binnenbuis bepalen.

Stap 6: Teken een rechte lijn op de buis. Teken af waar de gaatjes moeten komen en boor deze op de dikte van je boutjes.

Cryptex maken - bouten aanbrengen

Tip om de boutjes aan te brengen kan je een oude kleerhanger gebruiken 😉

Cryptex maken - oude kleerhanger om bouten aan te brengen

Afwerking

Nu kan je de cryptex gaan afwerken. Een goede raad: zet een goede plastic primer op de cryptex, want anders zal je verf niet goed hechten. Je kan de letters ook met een viltstift op de cryptex schrijven. Dat is de goedkoopste manier en je cryptex is meteen klaar.

Stap 1: Wil je hem gaan spuiten? Dan ga je als volgt te werk: Eerst een goede plastic primer over de buis spuiten. Laat goed drogen. Plak de letters op de cryptex (letters van 1.5cm zijn het meest geschikt)

Cryptex maken - letters aanbrengen

Stap 2: Nu kan je gaan verven. Zet nog een verf primer op de cryptex over de plastic primer.

Stap 3: Dan kan je hem afwerken in de gewenste kleur.

Stap 4: Trek de zelfklevende letters nu weg en kleur deze in met een watervaste marker. Als je alles hebt ingekleurd kan je de cryptex extra gaan vernissen. Blijf bij het zelfde merk vernis als de primer en lak die je gebruikte. Anders is er een grote kans dat de verschillende lagen met elkaar gaan vechten. Dan kan je helemaal opnieuw beginnen (spreek uit ervaring ;)) en dat is niet leuk.

Ziezo je (eerste) cryptex is klaar!

Cryptex geocache

Solterheide Baatsbeekvallei: een topreeks met verschillende cryptex caches

Bij het rondje Solterheide Baatsbeekvallei zijn er verschillende cryptex caches die je onderweg zal tegenkomen: ze hebben elk hun eigen lengte. Zo zit er zelfs een heel kleine cryptex bij van slechts 2 letters. Deze cryptex caches worden afgewisseld met enkele andere topcaches die heel wat geocachers weten te appreciëren! Verschillende caches scoren alvast hoog in het lijstje met favo-punten. Misschien ben je er al geweest en was je één van de 3500 bezoekers die deze reeks tot een goed einde gebracht heeft?

Blog geschreven door Mathieu_1

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.