COCA caches

Heb jij er al eens van gehoord van deze CoCa caches? Het heeft natuurlijk niets te maken met het gekende frisdrankmerk, maar wat is het dan wel?

Wat is een CoCa cache?

CoCa caches zijn geocaches waarbij je met minstens 2 geocachers of teams moet zijn om deze te kunnen zoeken. Vaak is het een multi-cache of mysteriecache waarbij op een gegeven moment de teams moeten opsplitsen en moeten samenwerken om uiteindelijk de cache te kunnen vinden.

Waarvoor staat de afkorting CoCa?

CoCa is de afkorting voor Cooperation Cache (Engels voor samenwerkingscache)

Wat heb je nodig voor een CoCa cache?

Bij deze caches is het noodzakelijk dat je in verbinding staat met elkaar om informatie met elkaar te kunnen uitwisselen. Vaak wordt gebruik gemaakt van gsm’s, portofoons of walkie talkies.

Wat is het verschil met Teamwork caches?

Teamwork cache

Ongetwijfeld ben je al eens het Geocaching attribuut ‘Teamwerk vereist’ tegen gekomen. Bij deze caches is het vaak noodzakelijk dat je samenwerkt om de cache te pakken te krijgen. Maar waar ligt dan het verschil met CoCa caches? Wel Coca caches zijn een specifieke vorm van teamwork caches: deze caches hebben dus sowieso dit Geocaching attribuut. Andersom geldt deze redenering niet: niet alle caches met het Teamwerk vereist – attribuut zijn CoCa caches.

Ook bij CoCa caches moet je samenwerken, maar het grote verschil zit hem dat bij CoCa caches de teams zich gaan opsplitsen en dat is niet zo bij alle Teamwork-caches: zo zijn er bijvoorbeeld traditional caches waarbij meerdere geocachers nodig zijn om een logboek te pakken te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die op een knop/bel moet duwen om enkele meters verder de fysieke cache te vinden.

Samenwerken op afstand

De specifieke eigenschap van CoCa caches is dat 2 geocachers (of teams) op een afstand samen werken. Hoe moet je jou dat voorstellen? Stel dat je op een brug over een rivier staat en daar het eerste waypoint terug kan vinden: team 1 gaat vervolgens langs de ene kant van de rivier verder op pad en team 2 neemt de andere kant voor zijn rekening. De info die ze vinden op de volgende waypoints is steeds voor het andere team en moeten ze via gsm, portofoon of walkie talkie aan elkaar doorgeven. Op het einde van de rit komen ze samen bij de eindcache.

Leuke CoCa caches

📞 COCA ( Cooperation Cache ) – GC5D32

Deze multi-cache ligt reeds sinds mei 2002 in Helmond: het is niet alleen een CoCa cache, maar dus ook al een stukje Geocaching geschiedenis. Deze cache werd door Megeheks geplaatst en is intussen door andere geocachers geadopteerd. Bij deze cache start je op hetzelfde punt en splits je meteen op: bij elk punt kan je coördinaten terugvinden die je moet uitwisselen met elkaar. Ieder team maakt een wandeling van 4 km, doe je deze alleen dan ben je liefst 20 kilometer onderweg. Samenwerken zal hier dus lonen.

📞 CoCa: Flipje meets Kiekendief – GC85MTM

Deze mysteriecache en de volgende uit het lijstje (CoCa: Kiekendief meets Flipje) horen bij elkaar. Deze cache kan je terugvinden in Tiel, maar om deze te vinden heb je iemand nodig die de cache in Lelystad tegelijk met jou gaat zoeken. Je krijgt een tocht van 3,5 kilometer voorgeschoteld met 9 waypoints die je alleen kan vinden door de hulp van het Geocaching team in de andere kant van het land. Samen moeten jullie puzzels oplossen en coördinaten met elkaar uit te wisselen.

📞 CoCa: Kiekendief meets Flipje – GC82ZV8

Deze mysteriecache en de vorige uit het lijstje (CoCa: Flipje meets Kiekendief) horen bij elkaar. Deze cache kan je terugvinden in Lelystad, maar om deze te vinden heb je iemand nodig die de cache in Tiel tegelijk met jou gaat zoeken. Je krijgt een tocht van 3,5 kilometer voorgeschoteld met 9 waypoints die je alleen kan vinden door de hulp van het Geocaching team in de andere kant van het land. Samen moeten jullie puzzels oplossen en coördinaten met elkaar uit te wisselen.

📞 COCA op de Brunssummerheide – GC5M6E5

Op de Brunssummerheide in Heerlen kan je deze multi-cache terugvinden. Je zal hier een wandeling van 7 kilometer voor de kiezen krijgen door de heide, bos, vennen en moerasgebied. En ook hier splitsen de teams op en moeten ze coördinaten met elkaar uitwisselen om verder te kunnen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.