The Great Escape multi-cache in Elen

Na reeds 7 jaren te geocachen en nadat ik in 2015 al enkele caches geplaatst had, speelde het idee om een eigen multi-cache te leggen, maar wat wilde we net? Dat bleef de grote vraag? Willen we een makkelijk tochtje dat voor iedereen haalbaar was? Of willen we iets van 5 sterren en de moeilijkheid opdrijven?

Inspiratie uit Escape Rooms

Aangezien we zelf graag ontsnappen uit escape rooms, en we Geocaching wel een beetje kunnen vergelijken met een “outdoor” escape room, hebben we beslist om rond dit thema te werken. Het hoogtepunt van een escape room is de ontsnapping en we vinden dan ook dat dit voor iedereen haalbaar moet zijn.

We hebben geprobeerd om de waypoints uitdagend te maken, maar… onderweg vind je wel iets dat je kan helpen moest het nodig zijn. De grens tussen uitdaging en moeilijkheid liggen zo dicht bij elkaar dat het wel even nadenken was, wat willen we wel & wat willen we zeker niet.

Met dit in ons achterhoofd zijn we begonnen aan onze brainstorm. Eén ding wisten we zeker: het verhaal moest van het begin tot het einde in de geocache verwerkt zijn. Daarnaast willen we het gevoel geven dat je opgesloten zit, ook al ben je in de open lucht. De locatie ondersteund dit gevoel, het is een rustig groen gebied. Een plek waar je ook nog even van het uitzicht kan genieten (al kan je wel enkel door een venster naar buiten kijken 😉 )

Puzzels en raadsels zoals in een echte escape room

Hiervoor moesten we dan ook redelijk wat “puzzels/raadsels” ontwerpen om zo het gevoel van een echte escape room te creëren. Geen enkel waypoint zou cadeau gegeven worden. In een escape room kan je namelijk ook niet verder als je het eerste issue niet oplost.

Toen de ideetjes klaar waren op papier, kon het echte werk eindelijk beginnen. Uren en uren zijn hierin gekropen, van maken tot testen, opnieuw aanpassen en soms zelfs weggooien. Dit tot we onze eigen gedachten hadden bereikt. En als laatste hebben we nog enkele uren gestoken in de afwerking en de “finishing touch”. En tadaa… klaar was onze eerste multi.

Zelf op zoek gaan naar The Great Escape?

Voor deze multi-cache (GC958YZ) moet je afzakken naar Elen, deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Hou er rekening mee dat je snel 3 à 4 uur nodig al hebben om alle puzzels op te lossen. In totaal zal je 5,5 kilometer afgelegd hebben. Vergeet ook niet om alle noodzakelijke tools mee te brengen of je zal helaas vast lopen.

Om ons eigen enthousiasme te delen heb ik zes dagen lang spoilers gestuurd in gekende Geocaching Facebookgroepen. Na twee dagen kreeg ik al privéberichten als ik toch niet wat meer wou vertellen over wat we van plan waren… Dit maakte ons eigen enthousiasme alleen maar groter. Zaterdagochtend 20 februari om 9u was het dan zover, het moment dat deze online kwam.

Uit de logs en reacties van de eerste cachers kunnen we concluderen dat we met succes in onze opzet geslaagd zijn. Iedereen had het gevoel opgesloten te zitten in ons verhaal en hebben ze zich geamuseerd van begin tot einde, meer moet dat voor ons niet zijn 🙂

Blog geschreven door Catch-it

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.