De Immertse Zodiak Trail

Toen wij (= H8D3Team) begonnen met Geocachen in 2018 waren één van de meest intrigerende dingen op de Geocaching kaart de Geo-Arts. Hoe cool is dat: een paar avonden puzzelen, dan een flinke wandeling of fietstocht en hop, die knappe figuur staat plots in het geel op de kaart! We speelden dus al snel met het idee om er zelf eentje te maken, maar toen kwam er een virus dat de wereld op zijn kop zette … Maar uitstel was geen afstel: in januari 2023, op vrijdag de 13de zowaar verscheen De Immertse Zodiak Trail!

De figuur: het symbool van een boogschutter

Een figuur, een thema, én het moet allemaal samenhangen. Hoe verzin je zoiets? Het was datzelfde gemene virus dat voor de nodige inspiratie zorgde: we moesten in die periode afscheid nemen van een boogschutter die ons heel erg dierbaar was. Het symbool voor de boogschutter blijkt een relatief eenvoudige figuur te zijn die nog mooi oogt ook. En daarmee was de start gemaakt, de rest was simpel. Of toch leuk.

Je zoekt de figuur, daarna bepaal je de punten, maak je eventueel een berekening voor de punten en je plaatst deze punten hierna op Google Earth. Bekijk verder het stappenplan om zelf een geo-art te maken.

Nu was het enkel nog een kwestie van de figuur op de kaart krijgen, tussen de andere geocaches die al gepubliceerd zijn. En vooral niet te ver uit de buurt, zodat we deze Geocaching route zouden kunnen onderhouden.

De puzzels: spelen met de sterrenbeelden van de Zodiak

Aangezien zo’n 92% van de mensen geen boogschutters blijken te zijn leek het ons wel aangewezen hen toch ook te betrekken, dus we gebruikten álle sterrenbeelden van de Zodiak voor de formules.

Toegegeven, een beetje onconventioneel volgens de gebruikelijke code-boekjes, maar we vieren allemaal het nieuwe jaar op 1 januari. Geen flauw idee waarom de astrologen daar anders over denken (maar we begrijpen wel meer dingen van hen niet). Lees dus goed de listing zodat je de juiste waardes geeft aan de symbolen wanneer je de puzzels aan het oplossen bent.

Het idee voor een fantasietje bij de bonus was dan ook meteen geboren: het logboek is onderverdeeld in 12 secties, zodat iedereen kan loggen onder zijn of haar sterrenbeeld.

Het rondje: genieten in de Gerheserbossen

De Gerheserbossen vormen een prachtig natuurgebied gewrongen tussen de kerkdorpen Oostham – in het noordoostelijke gehucht Gerhees – en Heppen (Immert dus). De begroeiing kenmerkt zich vooral door de naaldbomen die werden aangeplant voor de nabijgelegen steenkoolmijnen, maar hier en daar zie je nog de oorspronkelijke open plekken met heide en vennen. Ook de restanten van het voormalige verdedigingswerk ‘De Schans van Gerhees’ bevinden zich in dit gebied.

De route voor een mogelijke wandeling hadden we al ongeveer in gedachten, maar bij de uitwerking waren er natuurlijk weer obstakels. Dus moesten we voldoende toestemmingen aanvragen voor het plaatsen van de caches.

Zelf op zoek gaan naar de DIZT caches?

Na de nodige goedkeuringen was het tijd om de caches zelf te gaan ontwerpen: de petlings en de logboekjes werden besteld, en we vonden ook een leuke serie stickers in het thema om de caches te versieren. De bonus wilden we natuurlijk zelf in elkaar timmeren.

De Immertse Zodiak Trail (afgekort als DIZT) bestaat in totaal uit 20 mysteriecaches (bonus: GCA3HTA) en is in totaal 6 kilometer lang. Thuis kan je alle puzzels oplossen (via de Dierenriem, maar met een kleine twist: zie listing). Hierna kan je afzakken naar de Gerheserbossen in Gerhees en Heppen.

En nu

In zowat 2 weken na het verschijnen van dit rondje waren er al meer dan 100 bezoekers. Dat we de logboekjes dus al moesten gaan vervangen is een leuke bijkomstigheid, maar we leerden uit de vele logs vooral dat het niet alleen een gesmaakte wandeling is maar dat het soms ook heel erg druk is in deze mooie omgeving.

Daarom organiseren we op zaterdag 4 maart een CITO (GCA44YJ) om ervoor te zorgen dat de voetafdruk van ons rondje minimaal is. Met de medewerking van de gemeente Leopoldsburg, waarvoor dank.

Wij hebben heel erg genoten bij het uitwerken van deze Geo-Art, en eigenlijk nog meer van de vele leuke reacties die we ontvingen sinds het rondje verschenen is. Ontzettend bedankt daarvoor.

En aan iedereen die de mooie Gerheserbossen nog wil bezoeken: veel plezier toegewens !

Geogroetjes, H8D3Team

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.