Geocachen in Brussel, hoofdstad van Europa

Brussel, hoofdstad van Europa en een toeristische trekpleister bij uitstek. Naast de bekende attracties als de Grote Markt, Manneken Pis en het Atomium zijn er ook veel onbekende of minder bekende plaatsen die ontdekt kunnen worden door het beoefenen van onze Geocaching hobby.

In Brussel komt je als geocacher zeker aan uw trek gezien het groot aantal caches van alle soorten.

Wat te doen vandaag in Brussel? Ontdek de stad via Geocaching!

Oude geocaches in Brussel

Onder de verschillende caches kunt u nog altijd gaan zoeken naar het eerste cache die ooit geplaatst is geweest Brussels #1 (GC3FBE: u ziet het goed een vijfcijferige GC-code). Deze kleine cache dateert uit maart 2002 en is verstopt niet ver van het Noord Station in de botanische tuin ook “Kruidtuin” genoemd (Wikipedia). Deze is hier geplaatst door de Zweed Sangsvan die tussen 2001 en 2003 heel wat caches geplaatst heeft waarvan er verrassend genoeg nog bijzonder veel actief van zijn. Gelukkig kan hij ook op heel wat hulp rekenen voor het onderhoud, daarom ook dat deze eerste uit Brussel er nog is.

Geocaching Brussel - Grote markt

De volgende oudste cache in het Centrum van Brussel zal waarschijnlijk één van de oudste virtual caches zijn die ooit gepubliceerd is geweest. Voor wie van mysteries houdt is het zeker de moeite om het profiel van de owner of deze cache te gaan raadplegen, met name Lord Cunning. Zijn virtual The 6 Kings (GC7F9C) is een mooie Multi door Brussel waarbij je informatie moet verzamelen om de naam van een koning te vinden.

Buiten Brussel, in het Zoniënwoud kunt u nog 2 caches vinden die geplaatst zijn in het jaar 2002.

Red Cloister Abbey GC4705Traditionele cache – maart 2002
Memory of the Second World WarGCA3F8Multicache – november 2002

Groen in Brussel: Earthcaches en parkjes

Earthcaches zijn altijd interessante en leerrijke caches. Het zijn caches die meestal niet in een grote stad te vinden zijn maar sinds 2015 kan je 5 Earthcaches in Brussel bezoeken.

The Stones in the ForestGC616WD
The Menhir in the CityGC688PD
[GCF-21] Fossils in Brussels ?GC6W102
L’Arche de Pierre CulotGC7CMBM
Geocaching Brussel - earthcache

Brussel is één van de meest groene hoofdsteden in Europa. Op het grondgebied liggen een heleboel parken en tuinen. Al deze groene ruimtes hebben hun eigen geschiedenis, inrichting, beelden, architectuur,… Dankzij onze hobby, kunt u naast de bekende parken zoals Warande Park, Jubileum Park, Park van Laeken ook kleinere parken bezoeken waar weinig mensen gaan tenzij de buurtbewoners. Hier kan je uiteraard ook enkele caches vinden.

Enkele voorbeelden :

Manneke, Jeanneke en Zinneke-pis

Manneke-pis zal waarschijnlijk het bekendste personage zijn van Brussel en één van de drukst bezochte plaatsen in de buurt van de Grote Markt, sinds september ligt hier een virtual (reward) geocache geplaatst door piewen (meer info: GC7B9YJ). Maar wist U dat er nog twee andere kleine standbeelden te vinden zijn, genaamd Jeanneke-pis en Zinneke-pis.

Geocaching Brussel - Zinneke pis

Gaat u dan richting van, of komt u van de Grote Markt? Pik dan zeker de cache van TArGuK mee: Brussels … Grand-Place (GC6RV9F) of die van Cazpt: Magna Plătĕa Bruocsellae (Fr-Nl-En) (GC4X3EZ) die flink wat favorietpunten heeft voor de cache.

Le Tour de Bruxelles of TDB: een challenge over 19 deelgemeentes van Brussel

Na “Rondje Vlaanderen” en “Tour de Wallonië“, is het idee om een Tour de Bruxelles te maken in 2015 een feit geworden. Het doel was om in iedere gemeente van regio Brussel een cache te plaatsen met op het einde een Bonus cache (GC63YTY) in het centrum van Brussel.

20 Caches die u de verschillende deelgemeenten zullen laten ontdekken in korte of lange multi’s. Een mooie challenge die toch veel tijd en energie zal vragen om tot aan de bonus te geraken. Onder deze reeks caches, is er eentje in het bijzonder die jullie zeker moeten proberen en tevens geplaatst is door mezelf 🙂

De drie projecten werden onder één website samengevoegd, namelijk “Tour de Belgique“. U hoeft alleen maar aan te melden en naar TDB te surfen (Rechts boven).

Last but not least: het Atomium

Ik kon niet spreken over geocachen in Brussel, zonder te refereren naar ons nationaal symbool: het Atomium. Rond het Atomium bevinden zich ook enkele caches, waaronder :

Atomium Lab-Art

Wie fan is van Adventure Labs moet beslist afzakken naar Brussel en zich naar het Atomium begeven. Want hier kan je zelfs een heuse lab-art terugvinden die de vorm heeft van het Atomium. Hier kan je liefst 200 lab-arts terugvinden: meer dan de moeite dus om de Atomium lab-art te gaan doen!

Ook de moeite in Brussel

Er zijn best al wat geocaches en plekken in Brussel besproken, ook deze brengen jou naar enkele interessante plaatsen in Brussel die de moeite waard zijn voor een bezoekje.

Sancti Michaelis et Gudulae BruxellisGC1QBT8Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
The Albino Smurf 🍄GC891W8Smurf @ Brussels Comics museum
Brussels … Reverse WherigoGC84KXPWherigo op een koninklijke plek

Het is onmogelijk om alle caches uit het Brusselse te noemen, maar dit artikel wil ik afsluiten met een reeks mysteries van Cazpt die me veel moeite hebben gekost om op te lossen, maar tegelijk hebben deze mij ook veel laten ontdekken over onze koloniale geschiedenis. De eerste uit deze reeks: Oblītus Lĕo 1 (Fr-Nl-En). Een reeks die ik je zeker en vast kan aanraden!

Blog geschreven door bugskiller

1 reactie op “Geocachen in Brussel, hoofdstad van Europa”

  1. Bonjour, je viens de passer quelques jours à Bruxelles…et fait quelques caches (ce qui m’a permis de découvrir des coins bien sympathiques de la ville!). Il y en a tellement d’autres à faire qu’il faudra que je revienne…avec plaisir.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.