Na het leggen van de Batavia-reeks en mijn bijdrage aan het Rondje Vlaanderen-project had ik me plechtig voorgenomen te stoppen met caches leggen. Batavia vergde namelijk veel van mijn vrije tijd gezien het frequente onderhoud.
Om vandalen en de wat minder respectvolle cachers onder ons een voetje voor te blijven, ging ik af en toe eens in afzondering in mijn tuinhuis. Daar knutselde ik met ‘overschotjes’ nieuwe caches in elkaar. Eens afgewerkt en goedgekeurd, werden ze opgeborgen, om mocht het nodig zijn, te worden opgenomen in de Batavia-reeks. Het aantal onderhoudsrondes stagneerde waardoor de vervangcaches zich bleven opstapelen. Dit zodanig dat de winterbergplaats voor de trampoline een herbestemming kreeg. Wat moest ik met al die caches gaan beginnen? Een nieuwe reeks leggen natuurlijk! … maar waar?
De trampoline had inmiddels de winter van 2015 doorstaan en de caches vroegen om buitenlucht. Het liefst zou ik ze in een natuurgebied willen leggen, maar deze leken allen binnen een aanvaardbare afstand bezet. Koortsachtig ging ik te voet en met het stalen ros op zoek naar andere bestemmingen en routes, maar nergens had ik de ’klik’. Tijdens de sociale contacten op de werkvloer wees een collega (a.k.a. Marcel Kiekeboe) me op het bestaan van de Meikensbossen. Na het kijken op de GC-kaart volgde al snel … Ja, maar der liggen daar Multi’s (‘Meikensbossen’ en ‘Op zoek naar sporen’)… .
De Meikensbossen in Dentergem: de ideale locatie
Desalniettemin trok ik toch op pad en stelde vast dat de reeds aanwezige caches geen problemen vormden om hier aan de slag te gaan. Tevens was ik direct verkocht door het mooie natuurgebied en de rustige landelijke wegen er rond.
De aanwezigheid van de Poelbergsite was een pluspunt gezien de mooie vergezichten, het gratis bezoekerscentrum, de speelweide, de picknickluifel, openbare toiletten en de brasserie … een ideale rustpauze halfweg of na de wandeling … één van mijn stokpaardjes.
Er volgden meerdere verkenningen waarbij alle paden en gastheren/verstopplaatsen werden opgemeten en in kaart werden gebracht. Vervolgens werd de 161 m perimeter op al deze punten ingesteld in Basecamp en kon ik met tevredenheid het vooropgestelde quota van 25 locaties weerhouden. Uiteindelijk kregen de caches die al een tijdje stof lagen te vergaren in het tuinhuis een bestemming toegewezen.
In een volgend stadium werd contact opgenomen met het agentschap Natuur en Bos en de gemeente Dentergem. Ja, je leest het goed … de gemeente … want mijn visie is “alles heeft een eigenaar, dus ook het openbaar domein”. Beide partners gaven me groen licht en zo kwam ik terug een stukje dichter bij het realiseren van de reeks.
De ontwikkeling van De Looverscharters geocachereeks
Uit eigen cache ervaringen had ik inmiddels geleerd dat aantallen +20 interesses opwekken tijdens het zoeken op de GC-kaart naar een geschikte uitdaging. Dit alles inplannen langs een wandeling onder de 10 km zou het ‘haalbaar’ maken voor verschillende leeftijden. Daarenboven had ik ook al geleerd dat verschillende cachetypes binnen één reeks de ‘cachelust’ verhogen.
Al het voorgaande in acht genomen samen met enkele details om het cachen aangenamer en overzichtelijk te maken zoals bv. nummering vóór de cachenaam, het roadbook, vertalingen in het Frans en Engels en het uitwerken van ‘achterpoortjes’ voor de nrs 6, 8 en de Multi … kreeg de reeks beetje bij beetje vorm.
De eer voor de proefloop en de bijhorende unieke banner was logischerwijze weggelegd voor ‘Marcel Kiekeboe’. Na hun positieve commentaren en het verder verfijnen van enkele caches, was het eindelijk zo ver. Inmiddels stond 2016 voor de deur. Het jaar waarin ik op ‘tram 4’ zou springen. Het ideale moment dus om mijn mede cachers te trakteren op ‘potten pakken zonder schuimkraag’. Samen met de reviewer werd afgesproken de reeks online te zetten op 1 januari 2016.
Zelf op zoek gaan naar De Looverscharters
Nu, ruim 2 jaar na lancering mocht ik reeds vele positieve logs lezen en ruim 2200 favo’s ontvangen. Daarom durf ik met enige fierheid te schrijven dat de Looverscharters-reeks garant staat voor een mooie wandeling in een dito omgeving met als kers op de taart enkele unieke caches.
De Looverschartersreeks bestaat uit 23 traditionele caches, 1 multicache en een bonus. Het zijn heel variërende caches en bij sommige zal je net iets langer nodig hebben dan bij andere caches. De wandeling is ongeveer 10 kilometer. Meer info kan je hier vinden: GC65995.
Verzamel dus de vereiste tools, stop je picknick in je rugzak, druk het roadbook af en zak af richting Dentergem voor een 4-tal uurtjes cacheplezier. Bij mij is de ‘klik’ er, hopelijk bij jullie ook.
Inderdaad een topreeks! Enorm genoten van de heel mooie wandeling en de diversiteit aan caches.
Is inderdaad een echte aanrader. Afwisseling in caches in een mooie omgeving. Zo willen we er meer! Laat maar komen.