GC 43: Europa’s oudste geocache

Een maand na het openbaar stellen van de satellieten en het systeem daarachter plaatste Chris O’Bryne de eerste geocache van Europa: GC43, ook wel Europe’s First genoemd (niet te verwarren met GC40: de eerste geocache op het Europese vasteland). Deze geocache ligt in een buitenwijk van de stad Dublin, Ierland. De geocache zelf is bijna een heilige graal te noemen onder de geocachers omdat deze in de top 10 staat van oudste nog vindbare geocaches. Je begrijpt dat ik deze cache graag aan mijn lijstje toe wil voegen.

De geschiedenis van GC43

GC43 werd op 3 juni 2000 geplaatst als eerste geocache in Europa en wordt nog steeds met heel veel liefde onderhouden. Chris O’Bryne woonde destijds vlakbij de geocache die hij plaatste. Hij plaatste deze bij een kruising van 2 muren van Lord Meath’s Lodge (N53 11.477′ W6 04.804′).

GC43 - originele locatie

De originele versie van deze cache was in 2003 verdwenen, deze werd uiteindelijk vervangen maar om dit monument te bewaren werd de cachelocatie verplaatst door Donnacha, die ook het CO-schap van deze cache overnam.

Een tijdje terug boekten mijn vriendin en ik 2 goedkope vliegtickets voor een weekendje Dublin. Met een schuin oog keek ik naar wat toch stiekem mijn doel was; GC43. Mijn vriendin kent me goed genoeg en wist allang dat er vast een geocache of twee op de planning stonden. Ik ben maar een geluksvogel dat ze, alhoewel er geen geocache-bloed door haar aderen stroomt zoals bij mij, het wel leuk vindt met mij op pad te gaan. Dat er dan zo nu en dan een cache wordt gevonden is geen enkel probleem.

Van Dublin naar GC43

Op 23 november is het zo ver. Terwijl in Nederland de regen met bakken uit de hemel komt, schijnt in Dublin het zonnetje. Zou dat een teken zijn? Na twee dagen slenteren door de stad is het dan eindelijk mijn dag!

Vanuit Dublin is GC43 goed bereikbaar met de trein. Na een kleine drie kwartier reizen komen we aan in het stadje Bray. In de stad zelf is vrij weinig te beleven, maar de kust is echt prachtig. De wandeling naar GC43 is ongeveer 2 kilometer langs de kust. Deze wandeling maakt GC43 voor mij extra bijzonder; dit was waar geocaching ooit voor bedacht werd. Mooie plekken bezoeken waar je als toerist anders nooit zou komen.

Een magisch moment

Na een korte wandeling (uitstel van hèt moment maakt het nog mooier) en een aantal simpele geocaches komen we aan bij GC43. We hoeven niet lang te zoeken, we vinden al snel de juiste steen. Daar heb ik ineens GC43 in mijn handen… een magisch gevoel voor een geocacher! Met een smile van oor tot oor neem ik een paar trackables uit de cache en stop ik er weer een paar in, loggen we het logboek en nemen we afscheid van Europe’s First.

De weg terug is net zo adembenemend als de heenreis. Ook van deze wandeling genieten we weer volop. We eten nog even wat in Bray en met een voldaan gevoel gaan we daarna terug naar Dublin.

GC43 is er een om nooit te vergeten. Ontdek hier de GC43 cachelisting voor jouw eigen trip naar dit stukje Geocaching-geschiedenis.

Wij zijn niet verdwaald, we geocachen…

Blog geschreven door Schut&co

2 reacties op “GC 43: Europa’s oudste geocache”

 1. Ik zou verwachten dat GC40 er was voor GC43 en toch is GC43 ouder…
  De eerste op het Europese vasteland is toch ook de eerste in Europa ?
  Raar.

  Beantwoorden
  • Het klinkt gek, maar toch is het zo dat GC43 eerder is verschenen dan GC40.
   FYI: Ierland behoort niet tot het Europese vasteland 😉 Vandaar misschien de verwarring?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.