GC40: Oudste geocache België

GC40: de oudste cache van België

Heb je jou ooit al afgevraagd wat de oudste nog vindbare cache van België is? Dat is GC40! GC40 is gelegen langs de Rue de Gedinne vlakbij Haut Fays (aan de grens van de provincie Namen en Luxemburg) en ondertussen is deze plek ook een soort van bedevaartsoord geworden voor geocachers. In een voorgaande blog over extreme geocaches ontdekten we ook reeds dat GC40 naast de oudste ook de meest gevonden cache is in België en daarnaast ook de cache met de meeste favorietenpunten in België

GC40

Degree Confluence Project

GC40 heeft ook heel opvallend ronde coördinaten: N 50° 00.000′ E 005° 00.000′ en dat is uiteraard niet zomaar gekozen: de legger had gehoord van het Degree Confluence Project. Het doel van dit project is om ieder kruispunt van lengte- en breedtegraad met een geheel getal te bezoeken. Foto’s begeleid met verhalen hiervan worden verzameld op de website van het Degree Confluence Project en zo kan aan de hand van foto’s opgevolgd worden hoe deze locaties veranderen over tijd.

Onderhoud

Deze cache gaat toch al enkele jaren mee en met een kleine 7000 vondsten zijn er waarschijnlijk ook al boeken te maken met de logs van deze cache, deze moeten uiteraard vervangen worden en de cache heeft ook onderhoud nodig. Origineel werd GC40 geplaatst door Pierre Cao en in 2003 naam Speerpunt de taak over om het onderhoud op zich te nemen voor de volgende 13 jaren. Momenteel is deze cache geadopteerd door Grokky, die de fakkel overnam in 2016.

GC40 originele cache

Het clubje van oudste caches

GC40 is de tweede cache die verstopt werd in België en werd gepubliceerd op 7 juli 2000 en is momenteel nog steeds vindbaar. De oudste nog vindbare cache van Europa is, hoewel het volgnummer anders doet vermoeden, GC43 (Europe’s First). GC43 ligt in Ierland en is een maandje eerder verstopt dan GC40 op 3 juni 2000. Als je de oudste nog vindbare cache ter wereld wil vinden, dan zal je naar Kansas in de VS moeten. Daar ligt namelijk GC30 (Mingo).

GC40 zoeken

Ongeveer elke dag krijgt GC40 wel een bezoekje van een geocacher, maar is het wel de moeite om tot daar te rijden? Wanneer je enkel voor GC40 komt, zou ik de verplaatsing niet maken want de cache is heel snel gevonden. Maar je kan dit uiteraard wel combineren met een dagje Ardennen of je kan op zoek naar andere geocaches. Zo ligt de reeks La balade d’Haut-Fays vlakbij GC40: de caches van deze reeks zijn niet zo heel moeilijk maar het is wel een prachtige wandeling! Let wel op: in de winter kan het hier bar koud zijn en in de zomer stikt het hier van jeugdbewegingen. Over het golvend parcours zal je 14 caches vinden, waaronder 1 bonuscache.

2 thoughts on “GC40: de oudste cache van België

 1. luc

  GC62NCH ▼
  <
  #1 La balade d'Haut-Fays – Vue sur les conifères

  Deze cache is gearchiveerd.

  Olofoxburr: Après avoir subi plusieurs vols et degradations ces dernières semaines.
  J'archive cette série.

  Game Over
  Meer

  GC62NCH ▼
  <
  #1 La balade d'Haut-Fays – Vue sur les conifères

  Reply
  1. geocacheninflora Post author

   Da’s jammer, was een mooie tocht om mee te pikken samen met GC 40

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.