GC40: de oudste cache van België

Heb je jou ooit al afgevraagd wat de oudste nog vindbare cache van België is? Dat is GC40! GC40 is gelegen langs de Rue de Gedinne vlakbij Haut Fays (aan de grens van de provincie Namen en Luxemburg) en ondertussen is deze plek ook een soort van bedevaartsoord geworden voor geocachers. In een voorgaande blog over extreme geocaches ontdekten we ook reeds dat GC40 naast de oudste ook de meest gevonden cache is in België en daarnaast ook de cache met de meeste favorietenpunten in België

GC40

Degree Confluence Project

GC40 heeft ook heel opvallend ronde coördinaten: N 50° 00.000′ E 005° 00.000′ en dat is uiteraard niet zomaar gekozen: de legger had gehoord van het Degree Confluence Project. Het doel van dit project is om ieder kruispunt van lengte- en breedtegraad met een geheel getal te bezoeken. Foto’s begeleid met verhalen hiervan worden verzameld op de website van het Degree Confluence Project en zo kan aan de hand van foto’s opgevolgd worden hoe deze locaties veranderen over tijd.

Onderhoud

Deze cache gaat toch al enkele jaren mee en met een goed 11.000 vondsten zijn er waarschijnlijk ook al boeken te maken met de logs van deze cache, deze moeten uiteraard vervangen worden en de cache heeft ook onderhoud nodig. Origineel werd GC40 geplaatst door Pierre Cao, met GC40 was hij niet aan zijn proefstuk toe want op 17 juni 2000 plaatste hij reeds Geocache (GC3F). In feite is GC3F de oudste Belgische geocache, helaas is deze al vrij snel het archief in gegaan. In 2003 nam Speerpunt de taak over om het onderhoud van GC40 op zich te nemen voor de volgende 13 jaren. Momenteel is deze cache geadopteerd door Grokky, die de fakkel overnam in 2016 (lees hier meer over geocaches adopteren).

Doordat deze cache een historische waarde heeft, de oudste nog vindbare geocache van België, krijgt deze natuurlijk heel wat bezoekjes. Daarnaast mocht deze cache ook al meer dan 5000 favorietpuntjes tellen: geocachers weten dus te appreciëren dat deze cache onderhouden wordt, ondanks er natuurlijk intussen al vele spectaculaire caches zijn bijgekomen de voorbije jaren.

GC40 originele cache

Het clubje van oudste caches

GC40 is de tweede cache die verstopt werd in België (ontdek de oudste actieve caches van België) en werd gepubliceerd op 7 juli 2000 en is momenteel nog steeds vindbaar. De oudste nog vindbare cache van Europa is, hoewel het volgnummer anders doet vermoeden, GC43 (Europe’s First). GC43 ligt in Ierland en is een maandje eerder verstopt dan GC40 op 3 juni 2000. Als je de oudste nog vindbare cache ter wereld wil vinden, dan zal je naar Kansas in de VS moeten. Daar ligt namelijk GC30 (Mingo).

3 reacties op “GC40: de oudste cache van België”

 1. GC62NCH ▼
  <
  #1 La balade d'Haut-Fays – Vue sur les conifères

  Deze cache is gearchiveerd.

  Olofoxburr: Après avoir subi plusieurs vols et degradations ces dernières semaines.
  J'archive cette série.

  Game Over
  Meer

  GC62NCH ▼
  <
  #1 La balade d'Haut-Fays – Vue sur les conifères

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.