Wij zijn zoemieboemie, en al sinds 2003 actief als geocachers. Ons lijstje van gelegde caches was, tot onze eigen schaamte, tot nu toe eerder beperkt. Daar moest ooit eens verandering in komen, en het ambitieuze plan werd gesmeed om een reeks te maken die plezier zou bieden aan iedereen, voor elk wat wils: van puzzelaars tot klimcachers, van natuurliefhebbers tot zij die gaan voor de ‘numbers’.
Reizen rond de wereld
Het thema dan. Wij zijn fanatieke reizigers, en hebben het geluk om al een heel stuk van de wereld te hebben afgereisd: van de zoutvlaktes van Uyuni in Bolivia tot het Groot Barrièrerif in Australië, van de rijstvelden in Bali tot de Zweedse meren, aan al deze reizen hebben we fantastische herinneringen. Ook toen we kinderen kregen hebben we geprobeerd om elk jaar een mooie reis te maken, ook al was dat budgetmatig een veel grotere uitdaging dan toen we nog met zijn tweetjes rondtrokken.
De voorbije 3 jaren werd reizen evenwel een heel pak lastiger. Eerst was er corona en de grenzen die sloten. Nu beleven we een energiecrisis, wat transport een pak duurder maakt. In deze periode ontstond de idee om, als wij niet naar al die mooie plekjes in de wereld kunnen, we dan maar de wereld naar hier moesten halen. En hoe konden we dat beter doen dan met toepasselijke geocaches?
De Everbeekse bossen als decor
De streek waarin we wonen, de Vlaamse Ardennen, en meer specifiek het zeer landelijke Everbeek – waar we wonen – lag bovendien nog niet bezaaid met caches. Een mooie tocht kon worden uitgestippeld doorheen een aantal van de mooie bossen die Everbeek rijk is: het Hoog- of Hayebos, het Livierenbos of het Steenbergbos, allemaal prachtige stukjes natuur, verbonden door idyllische veldwegjes of vergeten paadjes. Tijdens de lockdowntijden hebben we alle kleine paadjes nog beter leren kennen, en toen ontstond ook de goesting om de Geocachinggemeenschap kennis te laten maken met al dit moois.
Ook collega-cachers FréLivZita en TeamBirdyBlack kon ik mee enthousiasmeren voor het idee. Fré van FLZ ging graag mee op zoektocht naar mooie plekjes op de route, Donald van TBB zou helpen met het creëren van puzzeltjes.
En zo kreeg de wandeling doorheen Everbeek langzaam aan vorm. Het landschap deed ons herinneren aan die prachtige plekjes in de wereld, om bij weg te dromen. Uitstekend geschikt om het thema van de reeks ook te velde uit te werken. Zo vond ook Angkor Wat zijn Everbeekse equivalent, en konden we in gedachte de bergen in Zell am See naar beneden skiën. Het thema kreeg dus een mooi verlengstuk in het veld.
Het was ook een genot om de tocht uit te zetten: we ontdekten in de bossen een levendige fauna met reeën, spechten en roofvogels. En er deed zowaar een uil een dutje langs het parcours, op slechts een paar meter afstand !
Een palmboom als geo-art
Om van de wandeling ook op de kaart een mooie eyecatcher te maken, besloten we om puzzeltjes te maken en met de boguscoördinaten een mooie geo-art van te maken. De vorm moest nog gekozen worden. Wat anders dan een mooie palmboom doet het gevoel van zaligheid bij een reis meer opwekken? Voilà, ook de geo-art was gekozen. Het eerste exemplaar leek echter meer op een grote vlek, en gaf geen voldoening. Een tweede exemplaar, van de hand van Liv van FréLivZita, kon op veel meer enthousiasme rekenen: met een cacheke meer of minder kon het ontwerp makkelijk aangepast worden.
Bovendien kon op een elegante manier de ‘gewone’ caches van de meer uitdagende exemplaren gescheiden worden: kokosnoten als ‘harde noten om te kraken’ vullen het palmboomontwerp namelijk uitstekend aan, en laten bovendien toe om de minder avontuurlijke geocachers toch een geo-art te vervolledigen zonder de aap te moeten uithangen.
Klimmen in de bomen met touw is namelijk ook een hobby van ons die we zeker wilden aanbieden aan de liefhebbers van T5-caches.
De tocht kreeg dus mooi vorm. Ik had me met de geo-art evenwel een andere uitdaging op de hals gehaald: 58 caches moesten van een passende puzzel te worden voorzien. En ik hou niet van bandwerk, dus rijpte de geest om het volledige register van puzzeltechnieken open te trekken, en ook telkens het thema van de locatie te verwerken in de opgave. Het gaf eigenlijk heel veel voldoening om zo’n puzzel in bijpassend thema te vinden: Christus de Verlosser kan fijn met zijn armen zwaaien, en de kapelbrug had een fantastisch dak met pannetjes om een puzzeltje mee te maken!
In heel het proces kon wel een en ander fout gaan, dus was naast TBB ook Pompidoe zo vriendelijk om zowel de puzzeltjes als de tocht te velde te proefdraaien. Mijn oprechte dank gaat uit naar alle proeflegende, -puzzelende en -lopende medecachers TeamBirdyBlack, FréLivZita en Pompidoe. Zonder jullie was dit megaproject nooit tot een goed einde gebracht.
Het heeft in totaal zowat een jaar geduurd van het eerste idee tot de publicatie, maar het besef van ‘iets’ gecreëerd te hebben gaf een gevoel van trots. Nog 1 gaatje is te vullen in onze kokosnoot, dat komt binnenkort hopelijk in orde, maar dat belette niet alle caches voor review aan te bieden. De enthousiaste logjes die intussen binnenstromen bewijzen dat we geslaagd zijn in onze opzet. We zijn blij dat er niet al te veel interventies nodig waren tot nu toe, en dat de Geocaching-gemeenschap nog lang kan genieten van de mooie Vlaamse Ardennen!
Zelf op zoek gaan naar de palmboom en kokosnoot
De geocaches kan je terugvinden in Everbeek, deelgemeente van Brakel. Vooraleer je de geocaches kan vinden zal je eerst 58 puzzels moeten oplossen, laat je niet vangen: het zijn niet de makkelijkste puzzels om op te lossen! Eénmaal je de puzzels hebt opgelost, kan je 2 wandellussen zien: eentje van 6,5 kilometer (caches 1-22) en eentje van 10 kilometer (23-49). Daarnaast zijn er nog enkele losse caches: de extra’s kan je met een klein ommetje steeds mee oppikken. De losse caches van de kokosnoot kan je bereiken met de wagen: hierbij moet je wat materiaal gebruiken en deze meesleuren tijdens de wandeling zou wat te veel van het goede zijn. Ben je klaar voor de uitdaging? Ontdek hier de eerste cache van deze Geocaching route: GC9CK01