GCBuddy: de ideale app voor multi-caches

Wat is GeoCaching Buddy?

Geocaching buddy is een app voor geocachers waarmee je eenvoudig multi-caches kan oplossen. Dankzij de app hoef je geen beschrijvingen meer uit te printen en worden formules voor de coördinaten automatisch berekend na het ingeven van de waarden. De GeoCaching Buddy app is beschikbaar in iOS en Android.

Is GCBuddy gratis?

Neen, voor een kleine prijs heb je een uitstekende hulp voor multi-caches. Voor android gebruikers is er wel een trial versie waarbij je 1 multi-cache kan opslaan.

Zijn er nog andere namen voor GeoCaching Buddy?

Deze app heeft als afkorting GCBuddy

De app GeoCachingBuddy, afgekort GCBuddy, heeft een aantal unieke mogelijkheden die je niet snel zult vinden in andere Geocaching apps:

  • De app is specifiek gemaakt voor het oplossen van multi-caches
  • Bij elke cache een lijst van alle gevonden hints (waarden voor A t/m Z)
  • Alle waypoints bevatten de lengte- en breedtegraad in de vorm van een formule
  • Deze formules worden automatisch herberekend bij veranderen van een waarde van een hint

Kort samengevat: voor fans van multi-caches of voor mensen die niet graag sukkelen met berekeningen is GeoCaching Buddy een must have app.

Een app ontwikkeld door een multi-cache liefhebber

De maker van GCBuddy is Wim Verhoef, in de Geocaching community ook gekend onder de nickname BtSt en hij is een geocacher van het eerste uur want zijn account werd aangemaakt in 2004. Hij vindt multi-caches veel leuker om te doen dan eenvoudige oppikkers. Echter moest je bij een multi-cache de beschrijving steeds uitprinten en meenemen. Gevonden waarden voor A t/m Z schreef je in de kantlijn en formules voor een waypoint moesten met de hand worden uitgerekend en ingevoerd op de GPSr. Één foutje maken en je liep verkeerd. Bij regen werd het papier nat, de printerinkt was duur en liep uit. Heel frustrerend allemaal en reden voor veel geocachers om multi’s te haten.

Omdat Wim een fan is van multi-caches, zocht hij naar een oplossing. Bij de start van de Apple App Store ontwikkelde hij daarom de Geocaching Buddy app zodat het automatiseren van het oplossen van multi-caches kon gebeuren. GCBuddy was geboren!

In de loop van de jaren is de app steeds beter geworden. Helemaal mooi was dat geocaching.com third party apps toestond om via de zogenaamde Live API alle gegevens van een geocache te downloaden. Maar GCBuddy kan ook de verschillende opencaching sites als bron gebruiken en de gegevens daarvan downloaden. Voor opencaching is geen account nodig, voor geocaching.com wel (liefst een premium account, dit om niet tegen beperkingen van de Live API aan te lopen).

Hoe werkt Geocaching Buddy?

Na downloaden van een geocache staat deze inclusief de beschrijving in de (offline) hoofdlijst. Vervolgens ga je de multi thuis goed voorbereiden (wat bij multi’s trouwens altijd verstandig is): in de beschrijving staan de waypoints en de daarbij behorende formules en die zet je dus vooraf in de lijst met waypoints. Selectie van de formule in de beschrijving tekst geeft de mogelijkheid deze naar een waypoint te kopieren. Soms lukt dit niet en moet je met je menselijke intelligentie de tekst interpreteren en de formule zelf invoeren. Maar door jarenlange fine-tuning vindt en herkent de app de meeste notaties in de tekst.

Bovenstaande screenshots zijn uit de iOS versie, in de Android versie werkt dit via kopiëren gevolgd door een speciale plak functie in het waypoint scherm.

Na het voorbereiden van een of meer multi’s ga je op pad. Aangekomen op de parkeerplaats of bij het eerste waypoint zul je hints moeten ontdekken. Een waarde op een info bord, woordwaarde, romeinse getallen, stapeltellen van een jaartal, je komt van alles tegen. GCBuddy helpt je met verschillende ingebouwde tools om de waarde te bepalen en op te slaan in de lijst met hints (dus de variabelen A t/m Z). Je kunt zelfs foto’s maken die bij dat waypoint worden onthouden. Zo kun je achteraf nog dingen terugkijken.

De formule voor een volgend waypoint (of de cache) bevat een aantal hint waarden bijv:

WP3: N 51º42.(B-2)0(B+2)’ E005º21.B(B+1)(2*A)’

Stel nu dat je de waarde A=3 en B=7 hebt gevonden en ingevuld in de lijst met hints dan zal het coördinaat van WP3 automatisch worden uitgerekend en getoond:

N 51º42.509′ E5º21.786′

Vervolgens kun je met het ingebouwde kompas dan wel een kaart naar dit volgende waypoint lopen en de volgende hint zoeken. Tot je uiteindelijk de cache hebt bereikt en gevonden.

Loggen (alleen op geocaching.com) kan vanuit de app. Ook kun je alle info opslaan in een e-mail dan wel een persoonlijke cache notitie op geocaching.com. Zo kun je later anderen helpen.

Zelf gebruik maken van GeoCachingBuddy

De app is niet gratis maar voor de prijs van een kop koffie en appeltaart kun je voortaan zonder frustraties de multi-caches gaan lopen! De quick start guide is ingebouwd of te lezen op de website. Daaruit krijg je nog een betere indruk wat er allemaal mogelijk is.

Websitega naar de site
Androiddownload
iOSdownload

2 reacties op “GCBuddy: de ideale app voor multi-caches”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.