Park and grab caches: geocachen zonder te wandelen

Geocaching zal je altijd linken aan buiten zijn en wandelen. Maar wist je dat er ook geocaches zijn waarbij je niet of nauwelijks moet wandelen? Ontdek alles over Park and grab.

Wat betekent ‘Park and grab’?

Bij Geocaching is Park and grab een Geocaching attribuut. Park and grab geeft aan dat het een cache is waarbij je jouw auto kan parkeren, de geocache kan vinden zonder te hoeven wandelen en weer in jouw auto kan stappen nadat je het logboek hebt ondertekend en de container terugplaatst.

Wat zijn de richtlijnen voor het Park and Grab attribuut?

Er zijn geen officiële richtlijnen voor het gebruik van dit Geocaching attribuut: geocachers gebruiken gewoon hun gezond verstand en beslissen zelf of ze dit attribuut toevoegen aan de geocache listing.

Zijn er synoniemen voor Park and grab?

Sommige geocachers spreken over Cache and Dash, wat praktisch hetzelfde betekend. Daarnaast is P&G ook een vaak gebruikte afkorting.

Park and grab

Het stond al heel lang op ons lijstje om het eens te hebben over Park and Grab caches, een Geocaching attribuut dat heel simpel lijkt maar waar heel weinig info over te vinden is. Research leert ons dat er ook heel weinig informatie te vinden is over dit kenmerk en daar is ook een simpele verklaring voor: het is een attribuut waarbij eigen interpretatie een belangrijke rol speelt. Dit Geocaching attribuut wordt voorgesteld met het icoon dat je hiernaast kan zien.

Park and Grab: wat is nu de betekenis van dit kenmerk?

Park and grab: de letterlijke vertaling is parkeren en grijpen, maar het betekent toch net iets meer. Dit Geocaching attribuut geeft aan dat je met jouw wagen vlakbij kan parkeren en de cache kan vinden zonder dat je hiervoor een wandeling moet maken. Na het invullen van het logboek en terugplaatsen van de cache kan je terug naar jouw wagen en verder gaan. Echter is het aan de CO om hier een interpretatie aan te geven. Het zijn maw. ideale geocaches die je met de auto kan doen.

Daarnaast zijn er geen andere voorwaarden verbonden aan dit Geocaching attribuut: je kan deze toevoegen aan ieder Geocaching type. Zo zien we dat zowel traditionals, multi-caches, mysteries en virtuele caches dit Geocaching attribuut kunnen hebben. Sterker nog: er zijn zelfs Geocaching events die dit Geocaching attribuut hebben. Ook op vlak van D/T waarden zijn er geen regels of beperkingen: het is dus niet zo dat dit altijd heel snelle oppikkers zijn, ook wel gekend als 1/1 caches.

Belangrijk ook om weten is dat Geocaching reviewers dit attribuut niet reviewen, het is dus altijd de interpretatie van de CO en deze kiest of hij al dan niet gebruik maakt van dit Geocaching attribuut.

Park and Grab caches in België en Nederland

Heel wat geocachers hebben dit Geocaching kenmerk aan de beschrijving van hun geocaches toegevoegd, ook in België en Nederland. Wij pikten er enkele geocaches uit en zochten uit waarom de CO dit attribuut toegevoegd heeft. Je zal zien, het zijn niet altijd simpele oppikkertjes! De Geocaching afkorting voor Park and Grab is P&G, wat we hieronder ook af en toe gebruiken.

🚗💨 Het pakhuis – GC5TTBA

Een veldpuzzel P&G cache kan je terugvinden in het Nederlandse Lemmer. Je kan vlakbij parkeren en gaan geocachen nabij een mooi monumentaal pand uit 1763. Wie graag puzzelt hoeft dus geen lange wandeling af te leggen en bovendien heeft deze cache ook al heel wat favorietpunten behaald!

🚗💨 ’t stijn streuveltje – GC3NPBB

Dat Park and grab caches niet altijd simpele oppikkertjes hoeven te zijn, dat bewijst deze cache. In Lint ligt in de Stijn Streuvelslaan deze cache met een moeilijkheidsgraad van 4. Vele geocachers hebben zich hier al suf gezocht naar deze verduiveld goed verstopte geocache.

🚗💨 De sleutel – GC97584

Het hoeven ook niet altijd traditionele caches te zijn: de CO van deze multi-cache heeft het Geocaching attribuut bij

Het hoeven ook niet altijd traditionele caches te zijn: de CO van deze multi-cache heeft het Geocaching attribuut bij deze cache geplaatst. Het is een korte multi-cache met 1 waypoint: veel zal je alvast niet moeten wandelen naar de eindlocatie die in een onbekend duinbosje in Lombardsijde ligt naast het militaire kamp. Het zal je dan ook niet verbazen dat de opdracht die je moet uitvoeren militair getint is. De cache zelf, die ligt op enkele meters van de parkeerplaats.

🚗💨 Carpool Windgat TB HotelGC1M764

Ook een TB hotel kan een perfecte park and grab cache zijn, zeker als deze te vinden is op een Carpool parking zoals hier in Wilsele bij Leuven. Als de parking niet vol staat, kan je zelfs vlak voor de cache parkeren. Een cache uit 2009 die je zeker kan meepikken als je een dagje naar Leuven gaat. De CO heeft deze cache geplaatst zodat hij na een dagje geocachen de tb’s die hij meenam hierin kan droppen zodat ze niet de rest van de week op de vensterbank zouden belanden. Dicht bij zijn huis, origineel, geen doosje onder een steen dus. Makkelijk bereikbaar en proper zodat je in propere kleding kan loggen zonder je handen vuil te maken. Er komen vaak geocacher’s langs die de cache in ’t verleden reeds vonden, om tb’s te ruilen, droppen of mee te nemen. Eerst was de naam “Carpool Windgat”, pas achteraf is “TB Hotel” er bij gekomen. In de ruime omgeving is deze plek bekend als het windgat, dit is echter enkel de benaming in de plaatselijke volksmond.

🚗💨 Hangman NL Wherigo: Constellations Wherigo Cache – GC606HZ

Dat je in Amsterdam een parkeerplaats kan vinden op de grachten is al klein en dat er daarnaast nog een geocache zou kunnen liggen is nog kleiner: maar bij deze Wherigo is dit wel het geval. Het is geen doorsnee Wherigo met een serie waypoints: het is een wherigo die je overal kunt doen in pakweg 30 minuten, dus bijvoorbeeld als je op een terras zit of in je hotelkamer zonder dat je de computer bij je hebt. Overigens is deze wherigo vooral populair vanwege de eindcache. De credits voor het idee gaan naar Sean J. Allen, na adoptie is het de Twentse Mug die deze geocache onderhoud.

🚗💨 E.N.E.L. Container – GC68CHA

De CO van deze geocache geeft aan dat dit een cache is waarbij je dichtbij kan parkeren en waarbij je niet lang zal hoeven te zoeken naar de cache. De afkorting E.N.E.L. staat trouwens voor Eerste Nederlandse Extreme Logrol, misschien heb je intussen wel al een idee waaraan je jou mag verwachten bij deze cache in Heelsum.

🚗💨 Carpool Cache Frieschepalen (DH’16) – GC62PRP

Een toepasselijke P&G cache zal je kunnen vinden op de carpoolparking Frieschepalen. Deze cache werd trouwens geplaatst ter ere van het 2e Drachtster Hert event in 2016.

🚗💨 Tjilp TjilpGC4AH95

Langs de Miggelenbergweg in Hoenderloo nabij Camping Wildrust kan je ook een Park and Grab cache meepikken. Laat je niet misleiden en laat de cache zeker niet wegvliegen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.