Geocaching in Gent: voor elk wat wil(d)s

Net als in de andere provinciehoofdsteden zijn er in Gent massa’s geocaches te vinden. Op 21 juli 2017 waren dat 214 stuks. Ik maakte er de afgelopen jaren een spelletje van om ze allemaal te vinden. Geocachen in Gent is dan ook de max.

Geocaches met veel favorieten

Carte Blanche

Wie wil geocachen in Gent moet zeker de geocache met de meeste favo’s op zijn lijstje noteren. Deze cache is Tocht door Gent, Keizer Karels “enfant terrible” van Carte Blanche.

Carte Blanche is één van de bekendste en beruchtste leggers van Gent en wijde omstreken. Hij zit er niet om verlegen om extreme creaties te verwezenlijken. Wie al een tijdje geocacht zal zich wellicht het computerspel herinneren dat hij ontwikkelde. Ik hoorde tevens wilde verhalen over hem vertellen:

  • dat hij een coördinaat metershoog op een muur spoot in het Victoriapark
  • dat hij ooit een postbus huurde waar je een aanwijzing moest uithalen
  • dat je zijn wifi-netwerk moest weten te detecteren om de volgende coördinaat te vinden
  • dat hij je kilometers overbodig laat lummelen om op de startlocatie de cachecontainer te vinden.

Zelf mocht ik zijn zoektocht naar de maffia meemaken. Hij loodste ons via een stadsdeel terug naar Moskou. Vandaar ging het richting damvallei voor een lange letterbox-achtige tocht. Na de lange omzwervingen belandden we uiteindelijk in een garagebox waar je CB dood aantrof. Dat was echt schrikken.

Ook nu nog is Carte Blanche bekend om zijn creativiteit. De graal van Gentbrugge hield onlangs menig geocacher dagenlang in de ban en zijn zotte zoektocht net buiten Gent in Wetteren is subliem.

Welkom op mijn jacht

Op de tweede plaats staat Welkom op mijn jacht van DanPan, een must voor wie graag de haven eens verkent. Je kan gratis meevaren en ik stak er zelfs als Gentenaar nog iets van op. Let wel, je moet lang op voorhand reserveren en nadien nog een heel eindje rijden naar de cache.

Geocachen in Gent

Rondje Vlaanderen Gent

Op de derde plaats zou ik een beetje reclame willen maken voor de caches van Hamasi. Dit team plaatste onlangs een nieuwe Rondje Vlaanderen Gent cache en dat is werkelijk een pareltje geworden. Op de mooie locatie van de Bijloke word je verrast door een moderne zoektocht over het verleden.  De geocachecontainer zelf is bijzonder creatief en toepasselijk.

Ook van de hand van Hamasi in samenwerking met Anseldelux is de reeks Heilig – Saint – Santo, zeker een aanrader. Het is een zoektocht in da Vinci-stijl, lees ook de blog over deze Heilig – Saint – Santo reeks.

Diversiteit, probeer eens iets speciaals…

Traditionals

Voor traditionals die je wel makkelijk kan vinden, maar waarvoor je even moet zoeken hoe ze open te krijgen wil ik graag verwijzen naar Team Samann en vuurdraak. Of net aan de rand van Gent: de reeks Tussen Koestraat en Liedermeerspark. En… voor wie niet bang is om in het water te belanden als hij springt zou ik ’t Schipperke aanraden.

Multi’s

In het stadscentrum zijn een paar toeristische multi’s te vinden: Ghent: the arts quarter van benoni en GGG-kriskras door Gent patjenpc. Deze geocaches zijn ideaal om de stad te leren kennen. Toeristen weten echter ook mijn eigen korte multi Willem Tell wel heel erg te waarderen.

Geocaching Gent - Portus Ganda

Wherigo’s

Wherigo’s zijn er niet zoveel te vinden, maar de stadswandeling van Ogyia en de speurtocht van plezier Houd de dief zijn absolute aanraders. De laatste tocht deed ikzelf met mijn kinderen zoals de legger bedoeld had. We verdeelden ons in twee teams die elk in een andere richting rond de Bourgoyen de opdrachten aanpakten. Wat een spanning die dat met zich teweeg bracht op het eind. Mijn zoontje en ik moesten de duimen leggen. We arriveerden als eerste bij de cache, maar enkel de dochters wisten hoe de cache te openen.

Mysteries

Voor de puzzelaars is er ook zeker wat te vinden in Gent: JoLTeam, PatLePirat, BasOpPad en ook ikzelf Gentse Haviken durven wel eens je hersenen doen kraken met een paar mysterie geocaches. Eén van mijn mysteries is 1000 bommen en granaten, ik maakte het mysterie en Belsken – bekend om zijn vogelkotjes – creeërde het veldwerk dat we naadloos op elkaar aansloten met een veldpuzzel.

Letterboxen

Voor liefhebbers van een letterbox heb ik onlangs Levensboom gecreëerd. Je wordt naar een 200 jaar oude kastanjeboom gebracht, een kolos van een boom. Via een paar eenvoudige telopdrachten kom je dan bij de cache met stempel.

Levensboom

Geocachen in Gent met kinderen

Voor kinderen was er een hiaat vond ik, daarom legde ik onlangs een korte reeks van 2,5 a 3 km voor avontuurlijke kinderen die in de voetsporen van een klein draakje de schat van Gentbrugge willen vinden. Nadien kunnen ze nog even in de speeltuin terecht. Het past denk ik perfect in het concept van de Gentbrugse meersen waar er voor elk wat wil(d) is. Naast het Rondje Gentbrugge plan ik er nog een aantal nieuwe geocaches de komende maanden.

Woon eens een geocache-evenement bij

En last but not least wil ik toch ook nog even zeggen dat de fun en de dynamiek van geocachen ook vaak bepaald wordt door het sociale aspect er van. Al gaat ieder van ons wel eens alleen op stap, je zal het wel al ervaren hebben dat in een klein groepje geocachen echt heel leuk kan zijn. Geocache-evenementen dragen hier toe bij en daarvoor kan je hier in het Gentse absoluut rekenen op de Gentsche Geokasjing Sosseteit.

GG5.141017 – Nen Gentsche Fiestdag

Al jarenlang legt de Gentsche Geokasjing Sosseteit heel mooie reeksen geocaches rond Gent. En bovenal brengen ze geocachers uit de ruime omgeving bij elkaar. Ook dit jaar organiseren ze nog een groot evenement, het wordt een groot feest zowel op vlak van geocachen als op vlak van eten en drinken en samen geokletsen. Ik zou dus willen besluiten met een oproep om een will attend voor dit event te plaatsen. Aan allen: da wordt een iel grute fieste, iederien es welkom!

Blog geschreven door Gentse Haviken

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.