De Huisjesreeks: bijzondere vogelhuis-geocaches in Putte

Hoe ervaar ik – als legger -huisjesreeks 1 en 2. Graag neem ik jullie even mee hoe het voor mij allemaal begon.

Eind 2014 zijn mijn vrouw en ik gestart met ons eerste potje te gaan zoeken. En dan zoals bij vele van jullie, is het niet bij dat ene gebleven en volgden er vele honderden op korte periode. De verschillende aspecten aan deze hobby spraken ons zeer erg aan. En niet veel later begonnen we zelf met het bedenken van enkele constructies. Constructies, in de vorm van een vogelhuisje, maar waarbij je iets ‘extra’ zou moeten doen om het logrolletje in handen te krijgen (ontdek hier hoe je zelf een vogelhuisje kan maken). Vooral omdat we merkten dat wij het zelf ook schitterend vonden om eens iets anders te vinden dan een gewoon potje naast een paaltje.

Het schetsboekje van de Huisjesreeks

Eerst werd er één huisje gemaakt en geplaatst. Dit was een eerste kiem. Doordat de reacties zo leuk waren, is deze kiem gaan beginnen groeien en vermenigvuldigen. En zijn mijn hersenen spinsels beginnen maken. Om deze spinsels op te slaan is er het schetsboekje ontstaan. Dit boekje heeft me werkelijk overal gevolgd. Van ‘s morgens op het wc, tot op het werk, om dan ‘s avonds op mijn nachtkastje te belanden, zodat ook de nachtelijke ingevingen een plekje konden bemachtigen en niet verloren gingen. De dagelijkse routine, de omgeving, het internet, de natuur,… gaven mijn ideeën voeding.

De Huisjesreeks - de voorbereiding

Toen mijn schetsboekje al heel wat krabbels en kreuken had gekregen, is het idee ontstaan om een reeks te ontwerpen. Op een mum van tijd had ik 11 ideeën die ik zeker wilde uitwerken en eens proberen te maken. Het construeren ervan zelf, heeft wat meer tijd nodig gehad. Om een lang verhaal kort te maken, een half jaar later was ‘huisjesreeks 1’ klaar. Tien verschillende vogelhuisjes, die als tradje werden opgehangen, en één die als bonus moest dienen. Tijdens het maken, botste ik vaak op mijn eigen grenzen van kunnen en leerde heel wat over materialen en gereedschappen. Alles werd gepubliceerd en wat er dan gebeurde had ik nooit verwacht. De reacties waren grotendeels positief en de favopuntjes vlogen binnen (+4000 favo’s enkel voor reeks 1). Hier is het mij als CO nooit om te doen, maar ik moet wel toegeven dat dit een erg mooie beloning is die een cacher kan geven. Het is fijn om elke log die binnenkomt te lezen en te merken dat mensen plezier beleven aan iets dat ik met veel enthousiasme hebt gemaakt. Het grote nadeel van reeks 1 is het onderhoud. Door eigen bouw-onervarenheid en de hogere opkomst dan verwacht is deze reeks erg onderhoudsgevoelig. Daarom dat ik in het begin ook meer dan wekelijks alles controleerde en herstellingen moest gaan uitvoeren. Maar ook dit deed ik met plezier. Vooral omdat ik tijdens deze onderhoudsrondje regelmatig cachers tegen het lijf liep en dan een babbeltje kon slagen.

Als de inspiratie blijft komen: een tweede Huisjesreeks

Reeks 1 was nog geen twee maanden oud of het schetsenboekje fluisterde in mijn oor. De inspiratie bleef komen en de ervaring die ik opdeed bij het maken van reeks 1 wilde ik benutten om een 2de te maken. Aanvankelijk gestart met meer dan 26 schetsen werden er 21 weerhouden om effectief te maken. Een dik jaar deed ik erover om reeks 2 op punt te stellen. En van de oorspronkelijk 21 ideeën bleken er maar 16 klaar om daadwerkelijk te gebruiken. De andere waren ofwel te fragiel, te eenvoudig, te moeilijk of wilden gewoon niet werken. Ze werden dus niet verder afgewerkt of opgenomen in de reeks. Nog een multi’tje erbij verzonnen, in hetzelfde thema, en zo werd reeks 2 geboren. Na een maand online ving ook deze reeks reeds 1000 favopuntjes en hoop ik dat ik nu al mag spreken van een waardige opvolger van reeks 1.

De Huisjesreeks 2

Het is fijn om te zien dat mensen bepaalde ideeën kopiëren, of er hun eigen touch aan geven. Net zoals ik ook de basis van sommige uitvoeringen elders haalde. En nadien is dan natuurlijk de vraag: wie was er eerst? Vaak lees ik in logs: ‘Dit zagen we reeds ergens anders’, leuk natuurlijk, wetende dat sommige ideeën in deze Huisjesreeks ontstaan zijn.

Geen gewone vogelhuisjes: maar doenbare veldpuzzels

Wat drijft me nu om dit te doen? Hoofdzakelijk te zien dat mensen plezier beleven aan iets dat je zelf hebt bedacht en gecreëerd. Moest ik dit niet ervaren hebben na ’huisjesreeks 1’, was er nooit een tweede gevolgd. In tweede instantie zeker en vast ook het persoonlijke aspect. De combinatie om mijn creativiteit en ‘handigheid’ samen te brengen van een schets tot iets reëel vind ik super leuk. Ik hou van deze uitdagingen. En dan uiteindelijk, hoe maak ik iets cachersproof? Het geluk dat ik heb met deze reeksen, is tevens ook het grote nadeel ervan. Beide reeksen liggen in een bosrijk gebied en prachtige stukken natuur om door te wandelen. Deze plekjes zouden zeker niet meer vrij zijn geweest moesten er in de omgeving meer actieve cachers zijn geweest.

De Huisjesreeks

De keerzijde is dat deze reeks nooit echt dé grote toeloop zal kennen, zoals andere reeksen. Wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn, heb ik me al aan het afvragen geweest. Is het de bereikbaarheid? Niet in de onmiddellijke omgeving van autostrades? Is het het feit dat heel wat cachers, al wel van deze reeks hebben gehoord maar, schrik hebben om ze aan te vatten? Moest dit de rede zijn, zou ik dit persoonlijk, als CO, heel erg spijtig vinden. Ik ben van mening dat iedereen die deze reeks begint en er voldoende geduld en aandacht aan besteedt, ze succesvol zou moeten kunnen beëindigen. En dan wil ik je gerust een handje helpen of je in de juiste richting zetten. Daarom is het ook steeds handig om op voorhand me een seintje te geven als je dit in je agenda prikt.

De Huisjesreeksen komen (be)zoeken

De twee Huisjesreeksen kan je terugvinden in Grasheide, een deelgemeente van Putte. De eerste reeks (startpunt: GC5Y5RD) bestaat uit 10 traditionele caches en een bonuscache. Deze tocht is ongeveer 5,5 kilometer waar je ongeveer 5 uurtjes voor moet vrijmaken. De tweede huisjesreeks (startpunt: GC75G22) bestaat uit 14 vogelhuisjes (traditionals en ook enkele multicaches) met 2 bonuscaches + een extra multicache. Dit is een tocht van een 6-tal kilometer waar je ongeveer 6 uurtjes voor moet rekenen om deze tot een goed einde te brengen.

Laat het duidelijk zijn, de Huisjesreeksen zijn geen reeksjes voor diegene die hun gevonden founds op een zo kort mogelijk tijd zo hoog mogelijk willen krijgen, maar wel ééntje voor mensen die houden van wandelen in de natuur en die het niet erg vinden om een veldpuzzel op te lossen vooraleer ze een logrol in handen krijgen. Al deze cachers zijn van harte welkom! En wie weet, tot ergens ten velde!

Meer van dat: piewen bleef creeëren

Wie intussen de huisjesreeksen van Piewen gedaan heeft, weet dat hij echte topcaches uit zijn hoed blijft toeveren. De voorbije jaren heeft hij na deze huisjesreeksen niet stil gezeten en nog enkele andere reeksen/caches gemaakt die je gewoon moet toevoegen aan jouw todo-list:

PaaltjesreeksGC7V84K
The silent darkness of the R6GC7VXGN
KnikkerreeksGC8RHAA
The stolen gemGC8EXGG

Blog geschreven door piewen.

3 reacties op “De Huisjesreeks: bijzondere vogelhuis-geocaches in Putte”

 1. Beste co

  reeks 1:
  hartelijk dank voor al uw harde werk – mooie creaties – iedere volgend huisje wekte de nieuwsgierigheid en lopend van huisje naar huisje vroegen we ons al af wat het zou kunnen zijn 🙂 ik kijk nu al uit naar uw tweede reeks en hoop dat ik daar net zo van kan genieten als ik vandaag heb gedaan !!! Dikke merci en hier en daar zullen zeker favo’s volgen – bedankt om mij een aangename dag te bezorgen !!

  reeks2:
  moeten we nog verder afwerken maar ook daar hebben we enorme mooie creaties gezien en weer nieuwe dingen geleerd hartelijk dank daarvoor !!!

  Beantwoorden
 2. deze 2 reeksen waren heel mooi en heel plezant om te doen, je moet er wel de tijd en het geduld voor hebben om deze te kunnen openen is zeker een dikke pluim waar huisje per huisje
  hopelijk komt er nog zo een mooie reeks van u

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.