Geocaching Goodies maken met cabochons

Ongedierte?

Het begint allemaal in oktober 2017, berichtje van een vriendin uit Australië die op bezoekt komt; “Ik wil een Travelbug bestellen, mag dat op jouw adres dan kan ik hem daar loslaten?”

Sorry je wilt een beest naar mij op laten sturen en hem hier loslaten?! Ik heb helemaal niets met alles dat meer als vier poten heeft, bij de gedachte alleen al lopen de rillingen over mijn rug! En wat moet je met een ongedierte dat reist?!

Na de vele lachen van het huilen smiley’ ’s krijg ik te horen dat het geen echt ongedierte is maar te maken heeft met Geocaching, een link erbij naar de website FAQ. Dit doet zij namelijk met haar zoontje en het zou leuk zijn om er in Nederland, België en Frankrijk wat te doen als ze daar is. En dus dat “niet echte ongedierte” vanuit Nederland op reis te sturen en ooit weer terug zien te krijgen naar Australië

Zoals de Engelse zeggen, what ever floats your boat! Als jij dat wilt doen als je hier bent, dan doen we dat.

Mijn eerste geocache-ervaringen

Even snel vooruit spoelen naar november 2017 en ze dus hier in Nederland is, om data kosten te besparen zetten we de app op mijn telefoon. Ik krijg uitgebreide uitleg over wat het allemaal precies is en wat het inhoud.

“Wil je zeggen dat al die bolletjes caches zijn die mensen hier in de buurt hebben verstopt? En dat andere mensen uit de buurt, Nederland en nog verder weg die gaan zoeken? Het kost mij moeite om niet achter mijn oren te krabben, ik heb best wat diverse hobby’s en er zijn mensen die de dingen die ik leuk vind om te doen ook vreemd vinden.

Dus de Geocaching dag is er, hup in de auto! Cache 1 midden in een stuk natuurgebied, letterlijk nog geen 2 kilometer van mijn huis. Hebben wij een stuk natuurgebied in de omgeving? Wat is het hier mooi! Waarom wist ik niet dat dit hier was?

De cache wordt gevonden en ik krijg uitleg over de log rol, het tekenen ervan, het goed terugsteken en de cache weer netjes terugplaatsen. “Hebben we een tas(je) bij? Er ligt zoveel rommel en wel CITO hoor!”

Weer een achter het oor krab momentje, een toets die we op de basisschool maken hoort hier ook bij? Weer uitleg Cache In Trash Out, ik moet moeite doen om het allemaal bij te houden maar vind het stiekem toch wel leuk. Het weer zit mee en we vinden die dag best wat caches. Na het eten in de avond gaan we “Loggen” want je moet de CO natuurlijk wel vertellen dat je bij de cache bent geweest en wat je ervan vond.

Inmiddels ben ik al om, ik ga ook een account aanmaken en zelf loggen! Gedurende de week vinden we nog meer caches en krijg ik nog meer uitleg, het is niet meer vreemd nu en ik denk dat ik er nog een hobby bij heb!

Het wordt alleen maar beter: goodies maken

Mijn vriendin verwijst mij naar haar Pinterest pagina, want daar heeft ze allerlei handige tips en dingen opgeslagen omtrent Geocaching. Hup even daarnaartoe, zelf een bord aanmaken en dingen opslaan.

“Wat zijn al die grappige kleine dingen die ik hier zie?” even laten zien wat het is. “Dat zijn goodies (ook wel gekend als SWAG), die worden gemaakt en achter gelaten waar er plaats is zodat een andere Cacher het weer mee kan nemen.” Wacht even…Ik heb iets leuks ontdekt om te doen in de buitenlucht, maar ik kan het ook combineren met het feit dat ik graag knutsel. Het wordt alleen maar beter!

Zijn er regels voor die goodies? Moet het ergens aan voldoen? Dit vergt onderzoek. Wanneer mijn vriendin is verder gereisd naar België stort ik mij op Pinterest, verder zoeken naar goodies; er is zoveel dat het lastig is te kiezen wat ik wil gaan maken. De kroonkurken zijn wel leuk, maar aangezien zowel mijn man als ik geen grote alcohol drinkers zijn duurt dat wel heel lang. Ik zie een soort van halve glazen knikkers met leuke plaatjes en teksten die zijn wel heel leuk! Hoe heet dat? Waar kan ik dat kopen? Hoe zet ik het in elkaar?

Hoe ging ik aan de slag voor deze goodies?

 1. Ik kan mijzelf inmiddels wel een Ebay/Ali Express / Wish veteraan noemen dus ik ben er al snel achter dat die halve glazen knikkers cabochons of glazen plakstenen heten en dat ze in verschillende maten te koop zijn voor hele schappelijke prijzen. Ik ga voor de 25mm versie, niet te groot en niet te klein gewoon een leuke formaat hebbedingetje. 15 stuks besteld, en nu maar wachten tot ze binnen komen.
 2. Op Pinterest staan voldoende leuke plaatjes die ik erachter wil hebben, wat knip en plak werk later op de PC heb ik de afbeeldingen ook al opgeslagen in een bestand staan.
 3. Volgende stap is zoeken naar hoe je de plaatjes aan de cabochons bevestigd, daar vind ik ook snel uitleg over en ik heb het allemaal in huis, waar blijven die cabochons?!

Enkele weken later valt er een bruine envelop op de mat, de cabochons zijn binnen! Mijn bestandje is geprint en de afmetingen kloppen. Ik begin met Modge podge (een soort sealer/lijm die je hier in Nederland bij de Xenos kan kopen en voor veel creatieve dingen kan gebruiken) verwoed de cabochons op de plaatjes te plakken en laat het een nacht drogen zoals geadviseerd werd.

De volgende dag wil ik ze oppakken om ze mooi uit te knippen en snijden, maar de goodie droom valt in duigen, de ene na de andere cabochon laat langzaam los van het papier. “Ze hebben op Pinterest tegen mij gelogen!” Ik baal als een stekker want ik wilde zulke mooie goodies maken, maar ik laat mij niet uit het veld slaan en ga een paar dagen later naar de lokale praxis, er moet toch iets zijn wat wel glas mooi aan papier laat plakken!

Dan moet je daar aan een jonge man, die eigenlijk geen idee heeft, uitleggen dat je iets wilt hebben dat papier aan glas plakt maar wel helder blijft. Na een tijdje diverse opties te hebben bekeken ging ik naar huis met een tube polymax van Bisonkit.

Alle cabochons schoongemaakt en gewassen, droog gepoetst en daar zit ik dan met mijn tube bijna kit, een nieuw vel met afbeeldingen. Van een druppel is geen spraken, het is meer een soort klodder dat op de afbeelding komt. “Gaat dit wel lukken?” Goed stevig aandrukken en wat bewegen zodat er geen luchtbellen zijn, nu komt het onder de cabochon vandaan, hoe ga ik dat oplossen? Een doosje wattenstaafjes erbij en dat weer weghalen. Een paar zware boeken uit de kast om erop te leggen en nu laten drogen.

Om er zeker van te zijn dat het echt goed vast zit, bind ik mijn ongeduld vast aan een stoel en laat alles 48 uur met rust. Kijken of de lijm goden mij deze keer wel goed gezind zijn?

Daar zit ik dan met mijn schaar en mesje klaar om te kijken of het gewerkt heeft, met een beetje een vreemd gevoel in de buik til ik boeken op en pak het vel vast. Compleet verticaal en in de lucht laat er niets los, kleine wapper aan het papier, het zit allemaal nog steeds vast! Polymax jij lijm held, de goodies zijn een feit!

De smaak te pakken

Na die eerste 15 stuks wilde ik meer, dus weer naar de Chinese knutsel supermarkt om meer cabochons te bestellen, dit keer doe ik er 100, want ik kan ze ook voor andere dingen gebruiken. Terwijl ik wacht tot deze binnen zijn maak ik leuke kaartjes om erbij te doen, dan is het heel duidelijk dat een cacher ze mee naar huis mag nemen. Ondertussen heb ik mijn pogingen laten zien op een Geocaching groep op Facebook en er zijn zelf mensen die met mij willen ruilen, een woodie voor een cabochon. Daar doe ik uiteraard aan mee!

Nog steeds ben ik Pinterest aan het afstruinen naar nog meer ideeën, wat is er nog meer te maken? Af en toe zie ik weer iets, dan sla ik het op en kan ik op een later tijdstip gaan bekijken of ik het ook kan maken of hier ik er mijn eigen draai aan kan geven.

Toch wel heel leuk hoe ik een nieuw ontdekte hobby kan combineren met iets wat ik al leuk vond om te doen. Nu alleen nog caches vinden die groot genoeg zijn voor het achterlaten van een goodie ;).

Goodies

Blog geschreven door LucySaints

6 reacties op “Geocaching Goodies maken met cabochons”

 1. Wat een leuke blog! Ik kende die cabochons nog niet, maar heb ze ook al besteld. Hoop dat ze snel binnenkomen, dan ga ik aan de slag

  Beantwoorden
 2. Wat ontzettend leuk en creatief! Volgens mij zie ik ook gehaakte goodies. Weet je nog hoe je die hebt gemaakt? Het lijkt me erg leuk dat (of zoiets) eens te proberen en in een cache achter te laten.

  Beantwoorden
  • Hoi Lucette,

   Dank je!
   Ik heb inderdaad ok wat dingen gehaakt, ik weet niet of je bekend bent met haken, maar het is eigenlijk gewoon een machische ring (gestart met 6 als ik mij niet vergis) en dan een 3 a 4 rondes verder haken (met iedere keer meerdering om hem plat te houden) De “logo’s” heb ik er met de andere kleur in gehaakt.
   Ze staan ook op pinterest, maar weet niet of daar een partroon te vinden is.

   Beantwoorden
 3. Super gaaf, ik vind ze op een geocoin lijken maar dan de 2.0 versie!
  Leuk om zelf ook te gaan maken met de kids. Heb je gewoon normaal papier gebruikt om de cabochons op te plakken?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.