De Bierpot geo-art – SBF Koekelare

Mijn naam is Tom en samen met mijn vrouw Kathy vormen we het team KB74, wat gewoon de initialen zijn van mijn vrouw gevolgd door ons huisnummer. Een oude bijnaam van mezelf is nummer ‘vierntjeventig’, dus die twee cijfers staan dan voor mij. Dit was dan ook de naam van onze eerste eigen cache (GC7TTRW) in Koekelare, die uiteraard nu ook druk bezocht wordt.

Een tijdje geleden adopteerden we twee Rondje Vlaanderen caches, die van Koekelare (GC756E8) en van Ichtegem (GC756CV) van een medecacher die intussen naar een andere regio verhuisd is.

En met ons Bierglas, op verschillende Geocachepagina’s ondertussen “De Bierpot” genoemd, hebben we nu 40 geocaches te onderhouden.

Hobby 1: Geocachen

Zelf zijn we vier jaar geleden voor het eerst in aanraking gekomen met geocachen, toen we in Oostende iets aan het eten waren en onze vrienden ineens riepen, hier ligt er ene !!! Geen idee waarover ze het hadden, ging onze vriendin naar buiten haar ding doen. Ondertussen probeerde haar wederhelft ons uit te leggen wat het was en we snapten er nog evenveel van als voordien.

Twee jaar later kwam de broer van Kathy ineens terug op de proppen met dat geocachen en nu waren we toch wat nieuwsgieriger dan de eerste keer. Dus we zouden dat zelf eens proberen. En er lagen er toen toch al wat in Koekelare en al snel waren we verkocht. Eerst met de gsm, daarna elk met een gps, eerst enkel met de balpen, nu met logstempel en elk met een rugzak met van alles en nog wat in…

Ondertussen denk ik dat we nergens meer gaan zonder even de omgeving te scannen op geocaches. Zo komen we op plaatsen waar we anders misschien nooit zouden komen. En zien we dingen die we nooit zouden hebben gezien zonder het geocachen!

Hobby 2: De Bierfanaten

Naast het geocachen zijn Kathy en ik, samen met nog een koppel Robbie en Tina (die ondertussen ook vrij actieve geocachers zijn) eveneens een deel van het bestuur van De Bierfanaten in Koekelare. Een VZW die mensen wil samenbrengen om de edele kunst van het bierbrouwen te leren kennen en ook streekbiertjes te proeven. Meer informatie over deze vereniging kunnen jullie op onze website terugvinden…

En zo dachten we eraan om in aanloop van het bierfestival in 2019 een SBF Koekelare event te doen in de uren voorafgaand aan ons bierfestival. Iedere aanwezige zou op onze kosten een streekbiertje kunnen proeven, maar konden we niet nog wat meer doen om het wat aantrekkelijker te maken???

Ter info : Robbie en Tina hebben vlakbij ook de cache “Bierige Sterren” (GC7KPVJ) liggen.

Hobby 3: Lopen

Een Geo-Art ! In de vorm van een bierglas met schuim erop ! Ja ok, KB74 heeft ook een derde hobby en dat is lopen, dus we hadden wel enkele mooie toertjes in Koekelare in ons hoofd… Eventjes het rondje gelopen, afstand gemeten, om en bij de 12,5 kilometer. Das doenbaar. Het bierglas gecreëerd in basecamp, 37 caches hadden we nodig. Deze proberen te verdelen over ons toertje, weer een stapje dichter.

Nog eens het rondje gelopen en terwijl eens rondgekeken waar ik mogelijk de caches kon verstoppen. Daarna nog eens gelopen om alles te dubbelchecken en wat ideeën te laten borrelen. Het was beslist we zouden het doen! Aanvraag gedaan bij gemeente Koekelare én ook bij Natuur en Bos, mits wat richtlijnen naar het plaatsen toe, groen licht van beide partijen gekregen.

De bierpot geo-art: het serieus onderschatte werk

37 mysteries bedenken, 37 pagina’s maken, 37 caches maken, 37 caches verstoppen zonder dat muggles het zien… Ik geef toe, ik heb het werk onderschat om 37 mooie pagina’s te maken met 37 mooie mysteries. Om 37 toffe caches te voorzien ze mooi te verstoppen.

De eerste poging om een pagina in te dienen, kreeg ik al snel terug : precies een reclamefolder voor De Bierfanaten! Dus zocht ik 37 weetjes in verband met Bier, met telkens een Bierquote bovenaan. Hier en daar toch een stille hint naar onze vereniging mocht blijven staan van de reviewer.

Ondertussen had Kathy mijn puzzels bekeken en vond het maar niks, veel te makkelijk, weinig uitdaging… Geen probleem, werk minder voor mij. Kathy in het werk gestoken voor een paar uurtjes om leuke mysteriepuzzels te bedenken en ze is er dan ook wel in geslaagd. Super!

Ik denk dat ik een week pagina’s heb gemaakt, herwerkt, verbeterd, aangepast, maar uiteindelijk werd alles goedgekeurd en stond het on hold om uit te komen een week voor het event. We wilden iedereen de kans geven om alles op te lossen, zodat er voor, tijdens of na het event kon gewandeld worden.

bierpot geo-art
De ‘bierpot’ geo-art

Volgende punt op de agenda : 37 caches maken. Ok, maar ik wou geen gewone potjes achter een boom of onder een struik. Uiteraard kan dit in sommige gevallen niet anders, maar de grootste deel wou ik wat speciaals hebben. Ondertussen hebben we zelf reeds 2200 geocaches gevonden, dus we hadden wel al wat gezien: mooie dingen, speciale dingen, dingen die ik niet kan maken en waarop ik jaloers ben, maar sommige dingen kon ik wel maken.

Een flinke bestelling van cachemateriaal en even naar de lokale stock waar ik ook nog wat ideetjes opdeed en zo trok ik me terug in mijn werkruimte en maakte ik in een tweetal weken tijd 37 caches. Helaas, foto’s van de caches zal je hier niet vinden (daarvoor zal je de reeks moeten lopen)…

Alle caches werden netjes op tijd verstopt, zonder al te veel argwaan van muggles uit Koekelare. Sommige waren echt wel spannend om te verstoppen. De meeste werden laat in de avond verstopt.

EINDELIJK waren we klaar. Nu was het wachten tot 8 mei, waarop de Geo-Art zou uitkomen. Het moment zelf waarop je 37 mails krijgt en je eigen geo-art ineens op de kaart staat is echt kicken :).

En al vlug kwamen de eerste logs binnen! Je hebt altijd van die rappe mannen, oplossen en lopen tegelijkertijd… Maar ook de eerste vragen voor hulp kwamen binnen. We probeerden iedereen binnen het uur toch in de juiste richting te duwen. Dit doen we tot op de dag van vandaag nog altijd. Honderden berichten voor hulp hebben we gekregen, honderden logjes en telkens met mooie commentaren, elke van onze caches kreeg ondertussen meerdere favorieten, behalve nummer 18, daar zullen we toch eens wat aan moeten doen 😉 …

Dit doet echt veel deugd als CO voor al het werk, voor alle tijd en ook voor de centen die je erin steekt om dit te maken dat hierop dan prachtige logs komen. Super !

Het event voor het Bierfestival was ook een enorm succes ! Ik had gehoopt op een 15 tal mensen, het waren er uiteindelijk meer dan 50. De meesten zijn die dag niet meer aan cachen toe geraakt. Het was waarschijnlijk te gezellig 😏 !

Zelf op zoek gaan naar de Bierpot?

Waar je de SBF Koekelare reeks kan vinden, ligt natuurlijk voor de hand. HEt is natuurlijk makkelijk als je op voorhand reeds alle puzzels opgelost hebt die je in de listings kan terugvinden. De eerste cachelisting van het rondje is deze:  01-SBF Koekelare (GC861MH). De ene puzzel is al wat moeilijker dan de andere, dat heb je aan Kathy te danken, maar we helpen graag, dus stuur ons gerust een berichtje! Vergeet ook niet de nodige tools mee te nemen, zodat je alle caches kan loggen.

Onderweg kan je Nummer Vierntjeventig (Mystery) en ook RV. 5.26 Koekelare (Multi) en RV 5.20 Ichtegem (Traditional) meepikken.

In het kader van ons 8ste Streekbierenfestival in mei 2020, het succes van ons Event, het succes van onze Geo-art “De Bierpot”, denken we er sterk aan om dit verhaal nog eens te herhalen, alleen ga ik er nu wat vroeger aan beginnen…

Merci aan :

 • De Bierfanaten vzw voor de financiële steun
 • Kathy voor het maken van de mysteries, ik heb gehoord dat ze ook al wat nieuwe ideeën heeft, dus be prepared !!!
 • Gemeente Koekelare, Natuur en Bos voor de toelating om dit rondje mogen leggen.
 • Robbie en Tina voor het proeflopen van ons rondje, ze hebben alles gevonden !
 • Aan jullie allemaal voor alle mooie logs de afgelopen anderhalve maand én voor alle mooie logs die nog mogen komen !

Blog geschreven door KB74

5 reacties op “De Bierpot geo-art – SBF Koekelare”

 1. Goeie avond,

  Ik vroeg me af of deze “cache”/route permanent actief is, of als dit enkel vorig jaar was?
  Ik ben nog niet echt bekend met geocachen, maar was op zoek naar een manier om de gemeente Koekelare anders te leren kennen.

  Is het de bedoeling dat dit traject in 1x wordt gedaan, of kan het opgesplitst worden?

  Beantwoorden
 2. Hallo Bierfanaten,

  Ook wij zijn bierliefhebbers en komen in het Hemelvaartweekend naar een vakantiewoning in Koekelare. Het zou wel tof zijn om eens een geocaching uit te proberen ; wij zijn geen kenners… ooit één keer gedaan in de Ardennen en ons toen heel erg geamuseerd !
  Is de ‘Bierpot-geo-art’ nog steeds te vinden ?
  Zijn de caches nog aanwezig en te vinden ?
  Ik heb de app “Geocaching” op mijn smartphone geïnstalleerd maar zie deze caches in Koekelare niet aangeduid. Hoe kunnen we dan de juiste locatie vinden ? Hoe pakken we dat best aan ?
  Dank voor wat extra info alvast !

  Heidi, Jo, Martine, Linda en Jan

  Beantwoorden
  • Hallo, mijn rondje blijft zowiezo liggen. Je zal hem niet kunnen zien omdat jullie geen geocaching premium leden zijn. Mijn caches staan premium om vernieling en verdwijning ervan tegen te gaan. Het risico is volgens mij minder hierdoor, daar ik er toch wat tijd en geld aan besteed heb. Het zijn ook geen gewone traditionele caches maar mysteries, dus je zal eerst nog wat oploswerk hebben vooraleer je de coordinaten zal krijgen. Onderweg zijn het ook geen gewone oppikkers, dus zal
   Je toch al wat ervaring nodig hebben om ze te vinden. Niet allemaal, maar toch heel wat…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.