Geocaching in Tongeren – De Tungrirun

Samen met mijn vrouw ben ik begonnen met Geocaching in 2016. Initieel was dat ook met Blacky onze poedel, maar deze is helaas overleden. De voorbije jaren hebben we 165 caches gepubliceerd en een aantal Lab Adventures. In Nerem, nabij Tongeren kan je bijvoorbeeld onze Geocaching route Hop hop hop, en de beentjes los vinden: een geocachereeks met 15 traditionals en een mysteriecache (GC9GTTT) die je kan vinden adhv. een Adventure Lab.

Tungrirun: ontdek Tongeren met geocaches

Als locatie voor een nieuwe Geocaching route koos ik voor Tongeren, de oudste stad van België. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Ambiorix, leider van de Eburonen, die via een list de Romeinse soldaten had verslagen tijdens de veroveringstochten van de Romeinen. Julius Caesar kon hier niet mee lachen en liet de Eburonen afslachten. De Tungri, een Germaanse volksstam uit de oudheid in Gallia Belgica waaraan Tongeren trouwens zijn naam te danken heeft, kregen in 51 v. Chr. toestemming om zich te vestigen in het land van de Eburonen en samen met de Romeinen lagen deze aan de basis van de nederzetting die uitgroeide tot Tongeren.

Dit Tongeren is de ideale locatie voor een Geocaching route met een als toepasselijke naam Tungrirun. Vertrekken doe je aan het Natuurreservaat De Kevie, waar ook enkele labcaches liggen. Vervolgens baant deze reeks zich een weg, langs de Hondenlosloopweide, de Jeker en de Volkstuintjes. Van daaruit begeven we ons naar de Moerenpoort, en dit is nog de enige overblijvende Middeleeuwse stadspoort in de Belgische stad Tongeren!

Na de Moerenpoort gaan we via het Begijnhof naar de Oude gevangenis en vervolgens naar het Stadspark de Motten. Tijdens deze route ga je ook richting Beukenberg dat iets buiten het centrum van Tongeren ligt, dit is een bos dat op een Romeins aquaduct ligt vlakbij de Romeinse muur waarlangs je zal gaan om naar het Gallo-Romeins tempelcomplex te gaan.

Hierna keren we terug naar het centrum van Tongeren waarbij er een halte is aan het Preatorium van de gemeente, hier start trouwens de Adventure Lab van de Tungrirun. Via de O.L.V. Basiliek kom je op de markt met het Gallo-Romeins museum! De tocht gaat verder via het oude Agnetenklooster en het vroegere sportstadion De Motten. Zo begeven we ons richting De Kevie, dwarrelend langs de speeltuin, de Jeker, om te kunnen genieten van de Bonus!

Een mooie wandeling door Tongeren

Deze geocaching route is ongeveer 7 à 8 kilometer lang, waarbij je vele mooie plekjes van Tongeren zal leren kennen en uiteraard kan je dit combineren met 16 geocaches (bonus van deze geocachereeks: GC9RYFV). De ene geocache is net wat moeilijker dan de andere, hopelijk bijten jullie de tanden niet stuk maar genieten jullie vooral van het mooie Tongeren. Onderweg zijn er meer dan voldoende gelegenheden om de dorst te lessen en de magen te spijzen.

1 reactie op “Geocaching in Tongeren – De Tungrirun”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.