Randonautica: ontdek verrassende plekken in jouw buurt

Wat is Randonautica?

Randonautica is een app die jou de wereld laat ontdekken. Deze app geeft jou willekeurige coördinaten waar de gebruikers naartoe moeten gaan om het gebied te onderzoeken en de bevindingen te rapporteren.

Hoe werkt Randonautica?

Eerst moet je de app downloaden via de Google Play Store of de iOS App store. Via de app kan je kiezen uit 3 types coördinaten: attractor, void of anomaly.

Is Randonautica gratis?

Randonautica kan je spelen met zogenaamde owl tokens. Deze kan je aankopen, maar je kan sowieso iedere dag 150 van deze tokens claimen om Randonautica te spelen. Dus het is gratis voor een beperkt aantal avonturen per dag.

Wat is Randonauting?

Mensen die Randonautica aan het spelen zijn, zijn bezig met Randonauting.

Is Randonautica gevaarlijk?

Neen, Randonautica brengt jou naar een willekeurige locatie. Hoe je op die locatie geraakt, bepaal je helemaal zelf: verken dus goed de omgeving en neem niet meteen de kortste route.

Wat is het verschil tussen Randonautica en Geocaching?

Zowel Randonautica en Geocaching zijn een spel gebaseerd op coördinaten. Het verschil is dat de coördinaten bij Geocaching bepaald zijn door de spelers, terwijl deze bij Randonautica willekeurig gegenereerd worden. Bij Geocaching zal je op de coördinaten meestal een container vinden.

Randonautica is een app die ontstaan is in februari 2020. Deze naam is trouwens niet lukraak gekozen: het is een porte-manteauwoord dat komt van random en nautica. Nautica is een afgeleid Latijns woord dat staat voor navigatie waar deze app goed beschrijft: willekeurige punten om naar te navigeren. Het was trouwens vlak voor de COVID-19 pandemie wanneer deze app gelanceerd werd en deze app won heel wat aan populariteit tijdens de eerste versoepelingen in de nasleep van deze pandemie. Het is een app die jou aanmoedigt om nieuwe plaatsen te ontdekken bij jou in de buurt. De applicatie genereert willekeurige coördinaten waarna het avontuur kan beginnen. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen.

De app zelf is gratis en werkt op basis van zogenaamde owl tokens. Met deze owl tokens kan je coördinaten laten genereren. De owl tokens kan je aankopen, maar iedere 24 uur kan je er sowieso 150 gratis claimen.

Randonautica: enkele termen

Eerlijk: er wordt met flink wat termen gegoocheld in de app en wat deze willen zeggen is ook heel vaag en onbegrijpelijk uitgelegd. De app is niet beschikbaar in het Nederlands maar is wel beschikbaar in het Engels. Weet jij immers wat QRNG is? Dat staat voor quantum random number generator, de app bepaald voor jou een QRNG in de vorm van coördinaten in jouw radius (zodat het ook niet te ver is van jouw locatie). In de app kan je kiezen tussen 5 van deze QRNG of noem het types coördinaten die voor jou gemaakt kunnen worden: 3 anomalies (attractor, power & void) en 2 blind spots (quantum en pseudo).

Anomalies

  • Attractor: dit is een gebied waar er heel wat dichte clusters van punten zijn
  • Power⚡: meest afwijkend gebied van willekeurige punten
  • Void: dit is een gebied waar er lage densiteit is

Blind spots

Dit zijn willekeurige punten die je kan genereren. Hieruit heb je 2 keuzes:

  • Quantum: dit zijn Quantum willekeurige coördinaten
  • Pseudo: dit zijn wiskundige willekeurige coördinaten

Eénmaal je één van deze types gekozen hebt, zal er een willekeurig punt voor jou gemaakt worden waarbij het de bedoeling is dat je zo dicht mogelijk naar dat punt probeer te gaan, deze locatie verkent om op deze manier een nieuwe ervaring te beleven. Hierna kan je dan jouw verhaal delen met anderen en via social media kanalen is Randonauting viraal gegaan: sommige mensen kwamen de meest vreemde dingen tegen waardoor heel wat anderen getriggerd worden om zelf ook hun buurt te leren kennen via de Randonautica app.

Zelf Randonautica proberen

Randonautica kan je perfect in België en Nederland spelen. Probeer zelf eens te Randonauten: download de app en ga op avontuur.

iOShttps://apps.apple.com/nl/app/randonautica/id1493743521
Androidhttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.randonautica.app

Randonautica vs. Geocaching

Randonautica en Geocaching zijn beide spelletjes die je naar buiten brengen en die gebaseerd zijn op coördinaten. Het leuke aan beide spelen is dat ze jou naar onbekende plekken brengen. Het verschil zit er hem in dat bij Randonautica dit volledig willekeurige plaatsen zijn, terwijl bij Geocaching de plaatsen zorgvuldig uitgekozen worden door andere geocachers.

Een ander verschil tussen Randonautica en Geocaching is dat je bij Geocaching op deze plekken (meestal) iets zal vinden: een geocachecontainer, een soort van schat met minimaal een logboek in (ontdek hier alles over Geocaching). Bij Randonauting gaat het meer om de ervaring die je hebt op die plek en deze ervaring kan je al dan niet delen met andere mensen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.