De Zwinreeks: geocachen in natuurgebied

In 2015 werden we gevraagd om lid te worden van de organisatie van de Brugse beer. Het was toen de vijfde editie van het jaarlijks mega event in Brugge. We waren enorm geïnteresseerd en we wouden een niet alledaagse reeks leggen, met gevarieerde verstoptechnieken in een prachtig natuurgebied. Na een paar keer er met de fiets op uit te trekken kwamen we in terecht in het Zwin in Knokke. Oorspronkelijk was het de bedoeling om 10 caches te leggen. Maar omdat er nog zoveel mogelijkheden waren, werd dit al snel uitgebreid naar 25 caches en een bonuscache: de Zwinreeks werd geboren (startpunt: GC5E5FX).

Geocaching Zwinreeks

De zwinreeks: leuke verstoptechnieken en wisselende terreinratings

De zwinreeks ligt in een prachtig natuurgebied, afgelegen van de drukte. De reeks bevat verschillende verstoptechnieken en verschillende terreinratings. Om alle caches van deze reeks te kunnen loggen, moet je zeker geen schrik hebben om een paar keer in een boom te klimmen of in een bunker van uit de wereldoorlog binnen te gaan. Om uiteindelijk de bonuscache te kunnen vinden, hoef je niet alle caches te vinden. Neem daarom dus geen risico bij uitdagende caches: je eigen veiligheid gaat boven één found en de nodige info voor de bonus zal je in één van de volgende caches kunnen vinden.

Om deze reeks helemaal tot een goed einde te brengen heb je verschillende tools nodig. Zo zal je aan de slag moeten met een magneet aan een touwtje van minstens twee meter en ijzeren satéstokjes of dergelijke. Voor de bonuscache heb je tot slot een AA batterijtje nodig!

Geocaching Zwinreeks 2

Wandelen of fietsen in het Zwin

Deze reeks is aan te raden om te voet te doen, maar het kan ook met de fiets. Het is wel niet altijd even makkelijk om het met de fiets te doen, dit hangt sterk af van de periodes van het jaar. Modder en hoog gras kunnen dit moeilijk maken op enkele stukken van de reeks. Het is een natuurgebied: met de wagen kan je er niet door maar kan je wel achterlaten op de parking vlakbij de eerste cache uit de reeks (GC5E5FX).

Vele cachevernielingen leiden tot Premium member caches only

Al snel ondervonden we de nadelen van een speciale reeks te leggen op een mega event: de caches waarbij je een fieldpuzzel moet oplossen waren na de eerste dag al vernield. De weken erna werden PVC buizen, die aan bomen bevestigd waren met ijzeren krammen, meermaals kapot getrokken. De bonuscache werd meermaals losgeschroefd en  andere caches werden vaak gestolen. Het was een zware periode, waarin we bijna besloten hadden om de gehele reeks te archiveren.

Geocaching Zwinreeks 3

Na een analyse hiervan leek ons het beste om de reeks enkel voor Geocaching premium leden beschikbaar te maken: deze cachers zijn normaal iets meer ‘ervaren’ en hierdoor hadden we ook minder last van muggles. Kortom: er waren veel minder vernielingen. Hierdoor kunnen we meer genieten van de logs van de zoekers, in plaats van bijna elk weekend naar daar te moeten afzakken voor herstellingen. We zijn uiteindelijk tevreden dat we deze reeks hebben laten liggen. Zeker als je al die positieve commentaren leest en hoort van de geocachers.

Geocaching Zwinreeks 4Dankwoordje

Met bijna 2000 favorietpuntjes op de hele reeks en bijna 2000 unieke bezoekers, is de Zwinreeks een groter succes dan wij ooit hadden verwacht. Daarom willen wij graag al deze cachers bedanken om naar hier af te zakken om onze reeks te doen en voor alle jullie leuke logs. Daar doen wij het voor!

Als de werken aan het Zwin en omstreken zijn afgelopen, hebben we plannen om een tweede, nog leukere reeks te maken. Maar dit zijn toekomstplannen voor 2018-2019.

Blog geschreven door tommeke47

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.