Grote Geocaching onderzoek 2017 – deel 4

Geocaching onderzoek deel 4

Uw mening over Geocaching

In het onderzoek peilden we via enkele stellingen ook naar jullie mening over enkele Geocaching topics. We vroegen in welke mate je akkoord gaat met iedere stelling (1= helemaal niet akkoord, 2= niet akkoord, 3= noch akkoord noch niet akkoord, 4= akkoord en 5 = helemaal akkoord). Alle antwoorden werden verzameld en hier werd een gemiddelde score op berekend. Alle stellingen die lager dan 3 punten gescoord hebben neigen naar ‘niet akkoord’ en andersom de stellingen hoger dan 3 punten daar gingen meer geocachers akkoord mee.

Geocaching mening

De meest uitgesproken stelling is Het is belangrijk voor mij om als eerste een cache te vinden (First To Find = FTF). Een overgrote meerderheid ging niet akkoord met deze stelling, vandaar ook deze lage score. Slechts 0,1% van de deelnemers van dit onderzoek gingen helemaal akkoord met deze stelling. We kunnen dus stellen dat FTF-jagers een specifieke minderheid zijn onder de geocachers.

De volgende stelling Ik vind nano caches leuk leunen we dichter bij niet akkoord. Een opvallende vaststelling hier is dat 4,5 keer zoveel geocachers ‘helemaal niet akkoord’ in vergelijk met ‘helemaal akkoord’ invulden. We kunnen dus stellen dat nano caches minder gesmaakt worden in België en Nederland.

Verschillende caches hebben foute moeilijkheid en terrein ratings (D/T rating) was de volgende stelling. Met deze stelling gaan geocachers eerder akkoord: de meeste geocachers vinden dat de ratings voor moeilijkheid en terrein best wel wat beter mogen zijn.

Over de volgende stelling Caches zouden enkel op interessante plaatsen moeten liggen kunnen we kort zijn: de meerderheid gaat niet akkoord met deze stelling. Dat maakt Geocaching ook uniek: soms kom je gewoon in het midden van een bos een prachtige cache tegen, daarom moet deze plek niet interessant zijn.

Met de stelling Er zijn te veel onoplosbare puzzels peilden we even naar jullie mening over de puzzels van mysterie geocaches. De meerderheid ging akkoord met deze stelling: het verklaart meteen ook waarom deze geocaches iets minder populair zijn. In deel 3 ontdekten we dat puzzelen vrij hoog scoorde in de geocaching motivaties. Velen delen echter de mening dat er te veel ‘onoplosbare’ en te moeilijke puzzels zijn.

Het is belangrijk voor mij om veel caches te vinden: met deze stelling gaat de meerderheid niet akkoord. Deze stelling bevestigt ook dat het vinden van caches niet de hoofdmotivatie is om te gaan geocachen (zie deel 3). Geocachers vinden buiten komen belangrijker dan veel geocaches vinden en hun statistieken bijwerken.

In de volgende stelling Het is belangrijk voor mij om creatieve containers te maken merken we dat geocachers akkoord gaan met deze stelling. Ondanks dat 50% nog nooit een geocache verstopt heeft (zie deel 1), vindt de meerderheid creatieve geocaches toch belangrijk.

Dat geocachers akkoord gaan met de stelling Het is belangrijk voor mij om een DNF te loggen kunnen we alleen maar toejuichen. Vele geocachers vinden het belangrijk ondanks dat niet iedereen zijn DNF’s logt, we hadden het er ook over in een eerdere blog over DNF loggen.

Net zoals de stelling over FTF’s, gaat de meerderheid met de stelling De statistiekenpagina is belangrijk voor mij niet akkoord. Dit sluit aan bij de gedachte dat de gemiddelde geocacher gemotiveerd wordt door andere zaken (buiten komen, natuur, …) dan de statistieken te verbeteren.

Met de stelling Ik hou er van om caches in een moeilijker terrein te vinden haalden we de hoogste score wat wil zeggen dat dit de stelling is waarmee jullie het meest akkoord gingen. We kunnen dus stellen dat geocachers wel van een uitdaging houden 🙂 .

Hiernaast werden ook nog de volgende stellingen nagelopen: ‘Je moet minstens 100 caches gevonden hebben voor je er zelf een mag verstoppen‘ en ‘ te veel cache eigenaren onderhouden hun cache niet‘. Hier was er minder eensgezindheid bij de geocachers: beide stellingen scoorden 2,99 waardoor ze als neutraal gezien worden.

Minstens 100 caches vooraleer je zelf 1 mag verstoppen

De stelling over Je moet minstens 100 caches gevonden hebben voor je er zelf een mag verstoppen roept de meeste discussie op. Ongeveer even veel mensen gaan akkoord als niet akkoord.

Te veel co's ondderhouden hun cache niet

Over de stelling dat veel cache eigenaren hun cache niet onderhouden is de discussie anders: hier zijn er meer mensen die zich neutraal opstellen. Maar ook hier kunnen we stellen dat er daarnaast 2 evenwaardige kampen zijn.

Enkele opmerkelijke vaststellingen

Geocachen is primaire vorm van bewegen

Uit de Geocaching motivaties bleek dat ‘beweging hebben’ een heel belangrijke motivatie is om te Geocachen. Opvallend is dat voor 50% van de geocachers Geocaching hun primaire vorm van bewegen is.

Geocaching en vrije tijd

Verrassend vonden we ook het hoge perecentage (47%) op de vraag of je het meeste van je vrije tijd spendeert aan Geocaching of er aan te denken. Bijna de helft spendeert hier heel wat tijd aan: Geocaching is een tijdrovende hobby!

Ik behoor tot een Geocaching groep

Een andere opvallende vaststelling is dat 38% tot een (lokale) Geocaching groep behoort. Het is leuk dat heel wat geocachers zich groeperen om samen op pad te gaan en kennis te delen over Geocaching.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.