Geokrety

Je bent dit misschien wel al eens tegengekomen tijdens het geocachen: je kan in een geocache enkele travel bugs vinden en neemt deze eventueel mee naar huis. Maar bij het ingeven van de trackable code van de TB om deze te kunnen loggen kan je deze helemaal niet vinden! Geocaching.com geeft aan dat de code niet juist is… Dan kan het heel goed zijn dat je een GeoKret in handen hebt.

Wat is Geokrety?

Geokrety zijn volg-objecten die je in geocaches kan achterlaten. Doel is dat deze geokrets reizen van geocache naar geocache. Geokrety kan je het best vergelijken met Geocaching trackables.

Wat kan je doen met een Geokret?

Een geokret is een object dat je kan volgen: het bevat een volgcode waarmee je de reis van een geokret kan volgen op de website. Als je eentje kan vinden kan je de code opzoeken en meehelpen om de reis van deze geokret verder te zetten.

Waar komen Geokrets vandaan?

Geokrety is uitegevonden in Polen. Een kret in het Pools is trouwens een mol, de mascotte van Geokrety.

Is Geokrety gratis?

Ja Geokrety is volledig gratis.

GeoKret: een gratis Travel Bug

Enkele jaren geleden, in 2007 ontstond Geokrety.org: een trackable website uit Polen. Het is een dienst die gelijkaardig is als Geocaching Trackables maar die dan volledig gratis is. Het doel van zo’n GeoKret is om van geocache naar geocache te reizen terwijl de mensen die hun verplaatsen dit ook moeten registreren zodat de trip op een kaart gevolgd kan worden. Het registreren van zo’n GeoKret kan net zoals bij TB’s via een code die aan de GeoKret is meegegeven op de geokrety website.

GeoKrety

Intussen zijn er over de hele wereld bijna 42.000 GeoKrets die een reis aan het maken zijn en goed 31.000 mensen die meehelpen om deze GeoKrets van cache naar cache te brengen. Op de website van geokrety.org kan je ook volgen wat de totaal afgelegde afstand is van alle GeoKrets samen en hoeveel keer deze afstand de omtrek van de aarde is en welk percentage dit is van de afstand tussen de aarde en de zon.

GeoKret Types

Naast de traditionele GeoKret waarbij een GeoKret-code aan een klein popje is geplaatst, zijn er nog andere types.

Traditionele GeoKret Een klein popje met een codetag
Een boek, CD, DVD, … Wanneer je boeken, CD’s of DVD’s wil plaatsen in een geocache kan je deze ook tracken via GEokret.org
Een mens Wanneer je jezelf wil tracken
Een munt Een Geokret in de vorm van een munt
KretyPost Een GeoKret in de vorm van een postkaart of mail

Maak je eigen GeoKret

Je eigen Geokret maken kan in 3 eenvoudige stappen:

  1. Maak een account aan op Geokrety.org
  2. Registreert een GeoKret en ontvang een tracking Code
  3. Print een GeoKret-label en noteer hier de naam, trackingcode en referentienummer van de GeoKret.

Mocht het jou niet lukken, dan helpt onderstaande video jou op weg.

Vergelijking met Geocaching trackables

Geokrets kan je ook in België en Nederland terugvinden in geocaches maar aangezien het minder gekend is, treed er wel eens verwarring op met Geocaching trackables. Het systeem is immers helemaal gelijkaardig: je kan een voorwerp vinden met een volgcode, deze kan je opzoeken en loggen.

Heel wat geocachers die een geokret vinden proberen de code op te zoeken op Geocaching.com, waar je dan de melding krijgt dat de trackable niet bestaat. Dan kan het zijn dat je een geokret in handen hebt. Het loggen van deze geokrets is best wel eenvoudig en je hoeft er zelfs geen account voor aan te maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.