Lab-arts: geo-arts met adventure labs

Wat is LAB-art?

Een LAB-art is een verzameling van Geocaching Adventure Lab caches die een kunstwerk of een woord vormen op een kaart.

Hoe werkt een LAB-art?

Je kan alle Adventure Labs van een lab-art individueel zoeken met de bijhorende Adventure Lab app. Om een Adventure Lab te voltooien moet je met jouw smartphone op de locatie bevinden. De instructies van iedere Adventure Lab kan je online terugvinden via de AL app en zo kan je ontdekken op welke vragen je een antwoord moet geven..

Wat is het verschil tussen GEO-art en LAB-art?

Een geo-art wordt gemaakt met de verschillende soorten geocaches en een lab-art wordt gemaakt met adventure Labs. Een bijkomend verschil is dat een geo-art enkel te vinden is op de Geocaching kaart. Een lab-art kan je dan weer enkel met een smartphone bekijken: op de kaart met Adventure Labs of op de Geocaching kaart.

Met het ontwikkelen van adventure labs in 2019 (en hierdoor de labcaches te vervangen), dacht HQ het geocachen een nieuwe wending te geven. Er kwam een nieuwe frisse wind gewaaid door de geocaching community. Het opzet was om d.m.v. virtuele punten, plaatsen te gaan bezoeken en ter plekke vraagjes te beantwoorden. Je dient een aparte app te downloaden/installeren om te kunnen spelen, waarop je inlogt met je persoonlijke GC-account. Sommige Adventure Labs kun je ad random doen – andere moet je in een verplichte volgorde wandelen en de vragen op volgorde beantwoorden. Je dient je te begeven binnen de perimeter die de CO vooropgesteld heeft (20m, 100m, 250m, enz). Eenmaal de vraag opgelost, wordt dit punt bij je Founds toegevoegd.

Je ziet dat er bij Adventure Labs geen fysieke cache aanwezig is: alles wordt in de Adventure Lab app zelf gedaan. Om dat gemis tegen te gaan, kwamen enkele CO’s al snel met een creatieve oplossing: zo kregen verschillende Adventure Labs er een bonus-cache bij, die je in the field moet gaan zoeken.

Door middel van een credit kan je zelf een adventure lab maken. Voor zo’n credit moet je aan enkele voorwaarden voldoen om deze te krijgen. Eenmaal je er eentje ontvangen hebt, geeft jou dat het recht om een Adventure lab met 5 labcaches (of in uitzonderlijke gevallen een reeks van 10 labcaches) te maken.

Het ontstaan van Lab-arts

Bij het ontwikkelen dacht men dat dit de toekomst ging worden voor een nieuwe soort geocaching. Het was ook zo dat je veel nieuwe plekjes kon bezichtigen op zeer korte termijn en iets leerde over de omgeving. Wat toch één van de pijlers van geocaching is! Ondertussen zijn al verschillende vormen van Adventure Labs de revue gepasseerd. Van lokale wandelpaadjes tot lange stedelijke wandelingen, leuke T4-avonturen, knutselwerkjes enz…

Nu enkele jaren later, zien we dat de geocaching community Adventure Labs weten te smaken: de meerderheid van de geocachers heeft al eens een Adventure Lab gedaan en voor verschillende geocachers is dit zelfs hun favoriete geocaching type. Uit het geocaching onderzoek blijkt dat 2/3de van de geocachers hier heel erg positief tov. staat.

Aangezien Adventure Labs een eigen kaart hebben en geo-arts bijzonder populair zijn, kwamen er enkele creatieve mensen op het idee om ook leuke figuren op de Adventure Labs kaart te zetten. Zo ontstonden verschillende initiatieven om de krachten te bundelen: ze spraken verschillende CO’s aan (of de CO’s gaven zichzelf op) om een project op te zetten waarbij de ontvangen credits van HQ omgezet werden in een mooie lab-art.

Lab-Arts in België, Nederland en ver daarbuiten

Intussen zijn er reeds verschillende lab-arts ontstaan. Niet alleen in België en Nederland, maar overal ter wereld groeperen en verzamelen geocachers verschillende Adventure Labs om een leuk figuurtje op de Adventure Labs kaart te zetten.

🧑‍🎨 Lab-arts in België en Nederland

Zo zien we dat er reeds enkele Lab-Arts zijn ontstaan in Nederland en België: denk maar aan carpool Schipluiden, de atomium lab-art en de luchtballon lab-art in Oudsbergen.

🧑‍🎨 Lab-arts wereldwijd

Ook buiten België verschenen er intussen al enkele figuren/woorden op de geocaching kaart. Hieronder kan je enkele voorbeelden bekijken: sommige zijn echt leuk om naar te kijken.

Voor- en nadelen van lab-arts

👍 Voordelen

  • Lab-arts springen in het oog en omdat ze zo hard opvallen zijn ze ook vaak heel populair bij geocachers.
  • Gezien je heel veel vragen voorgeschoteld krijgt van allerlei pluimage (lees : cache owners), leer je op korte termijn veel bij over de meest uiteenlopende domeinen. Sommige zijn gelimiteerd tot een bepaald onderwerp: bijvoorbeeld bij de Lab-Art van het Atomium gaan alle vragen volledig over België.
  • De grote concentratie van vele reeksen op een kleine geografische plek laat toe om snel heel veel geocaching-punten scoren.

👎 Nadelen

Jammer genoeg zijn er ook enkele nadelen aan lab-arts

  • De meeste lab-arts liggen op dezelfde coördinaat (niet allemaal). Wat wil zeggen dat je je niet moet verplaatsen om punten te sprokkelen. Geocachers kunnen dus bij dit soort caches op zeer korte termijn veel punten scoren. Dit was natuurlijk niet het initiële uitgangspunt van Geocaching om via Adventure Labs leuke en interessante plekjes te kunnen zien.
  • Adventure Labs maken regelmatig gebruik van multiple choice vragen en zeker bij lab-arts. Sommige geocachers willen zo snel spelen, dat men zelfs de vraag of het antwoord niet meer bekijkt. Zo kan je zelfs heel snel lab-arts oplossen die in een onbegrijpbare lokale taal opgesteld zijn (bvb het Noors of het Catalaans) ipv. hier een vertaal-app erbij te halen.
  • Een ander groot nadeel is dat er bijna geen kwaliteitscontrole is door bijvoorbeeld een reviewer. Groundspeak dacht misschien een voordeel te halen door het uitsluiten van reviewers en de eeuwige discussiepunten te vermijden. Met als gevolg dat men dus eender waar waypoints kan leggen voor een adventure lab. De ervaring leert ons dat er zelfs waypoints liggen die niet eens fysiek toegankelijk zijn voor cachers of op gevaarlijke plaatsen liggen, maar door de grote perimeter wel te beantwoorden zijn.

Conclusie Lab-Arts

Adventure Labs verdienen zeker en vast hun plaats binnen geocaching zeker omdat ze leerrijk zijn, jou op verrassende locaties kan brengen en ze vaak heel leuk om te doen zijn. Lab-Arts zijn een leuke bijkomstigheid geworden voor Adventure Labs, alleen moeten we ons wel afvragen bij sommige lab-arts of de waarden van geocaching (buiten komen, wandelen en mooie plekjes ontdekken) behaald worden.

3 reacties op “Lab-arts: geo-arts met adventure labs”

  1. Toen labs nog alleen op mega-eventen uitkwamen hadden ze nog een waarde.
    Nu met fakegps en androidemulator zijn ze “lucht” geworden.

    Afschaffen die labs.

    Beantwoorden
  2. Groundspeak heeft zeker met rede labcaches uitgedeeld , denk maar eens aan mensen met een handicap en minder mobiel zijn deze kunnen natuurlijk caches bezoeken met terrein 1 maar zovele zijn er niet . Labcaches alleen op een megaevent ? Ja als je het geluk hebt dat je op zaterdag niet moet werken en naar zulke eventen kunt gaan . Het is altijd hetzelfde als het bij sommigen in hun kraampje niet meer past afschaffen zeggen ze dan .

    Beantwoorden
  3. Ik vind de lab arts een zorgelijke trend. Ik denk dat Lab-adventures in het leven geroepen werd om aan een meer meeslepende vertelervaring te kunnen voldoen.
    Je kan bij het opmaken van een adventure lab spelen met beeld en geluid en zo een extra dimensie aan het verhaal en de beleving toevoegen. Door een art te maken word je verplicht gebruik te maken van virtuele locaties waardoor je bij -google-het-maar-op-vraagjes terecht komt en daarvoor voldoet het cachetype ‘mysterie’.
    Dat er dus lab-credits aan besteed worden is een boel creativiteit die weggegooid wordt en bovendien is het gewoon tegen de voorwaarden waarmee je akkoord gaat bij het uitwerken van een adventure-lab namelijk dat het noodzakelijk is om de locatie fysiek te bezoeken om het antwoord op een vraag te weten te komen” en dit terwijl er bij het plaatsen van een fysieke cache (soms tot het ergelijke toe) op de meter juist en volgens een waslijst van regeltjes gereviewed wordt.
    Verder sommen jullie bij voordelen op dat “De grote concentratie van vele reeksen op een kleine geografische plek laat toe om snel heel veel geocaching-punten scoren”. Moet dit wel als een voordeel gezien worden? Ik denk dat het voor de meeste geocachers (mezelf incluis) fijn is om een mijlpaal te bereiken en het kan iets zijn om naar toe te werken maar persoonlijk zou ik geen grip meer hebben op wanneer ik welke mijlpaal bereikte als ik honderden adventure labs hersenloos tijdens een namiddag op een bankje in het park (of thuis :-s) gelogd heb.
    Ik kan met niet vinden in de oplossing van Mouton, de adventure labs moeten niet afgeschaft worden, maar de adventure labs arts wel. Als je een groot woord gebruikt zou je het een vorm van ‘spelvervalsing’ kunnen noemen waarbij de nadelen die in dit artikel aan bod komen talrijker zijn dan de voordelen. De conclusie bij deze post is dan ook eerlijk en correct.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.