Tour de Westhoek

In tijden waar geoarts, reeksen en trailtjes als paddenstoelen uit de grond schieten heb ik zelf een andere voorliefde ontwikkeld, namelijk de multi-cache. Ik kan wel uren door een stad, wijk of bos lopen van waypoint naar waypoint op zoek naar die ene cache. Het geeft zoveel voldoening als je dan eindelijk dat potje in handen hebt, veel meer voldoening dan een bonus te vinden na eerst 20 caches bezocht te hebben.

Een andere liefde van mij is fietsen. Elke morgen stap ik op mijn koersfiets om 12 km naar het werk te rijden en ‘s avond na een werkdag kan ik nog eens m’n gedachten verzetten op de terugweg. Dus als we dan eens gaan geocachen dan is dat ook het liefst met de fiets, er bestaan immers heel wat geocaches die je met de fiets kan doen.

De Westhoek: het ideale decor

Wie de Westhoek een beetje kent weet dat veel dingen vast staan. Er is nog veel plaats, alles is plat en tussen de boerderijen door kom je veel drankgelegenheden tegen maar het is er nooit windstil. Ideale grond dus want weinig verkeer, veel trage wegen, maar de containers moeten wel in orde zijn. Ideale omstandigheden om iets te leggen.

Het eerste was een plan uittekenen. Via Google Maps werden verschillende opties bekeken: je moet een mooi rondje hebben, graag tussen de 30 en 40 km waar alles inzit wat de streek te bieden heeft, maar het mag ook niet al te saai worden. Eens het idee er was sprong ik de fiets op, passeerde langs vaarten en grachten, langs boerenwegels, reed door pittoreske dorpjes met slechts enkele tientallen inwoners, uiteraard kon de oude spoorlijn 74 Nieuwpoort-Kaaskerke niet ontbreken en er lag zelfs een golfterrein op de route. Ook de IJzer was een must. Kilometers werden afgemaald, waypoints uitgezet en cachelocaties gezocht.

Caches zijn er om gevonden te worden

Na enkele weken was ik eindelijk tevreden en was de tocht compleet. Het werden 5 multicaches met telkens 3 waypoints voor je de cache kan vinden. Nu de waypoints nog, ik hou wel van afwisseling, maar ik hou ook van makkelijk. Caches zijn er om gevonden te worden! Veldpuzzels zijn leuk, maar je koelt er wel van af, dus die mochten niet te moeilijk zijn of te lang duren. Tools zijn moeilijk om mee te nemen op een fiets, maar een smartphone dat heeft iedereen. Dus werden er zowel fysieke als virtuele punten uitgezet. Eens een bordje lezen, een klein veldpuzzeltje ter plaatse oplossen of een code omzetten: je komt dit allemaal tegen. Geen te moeilijke dingen en vooral niet te dicht bij elkaar want het is niet de bedoeling dat je elke 200 meter van de fiets moet.

Op de computer werden alle waypoints gemaakt, daarna terug de fiets op om alles te gaan verstoppen. Dan kwam nog het moeilijkste van heel dit gebeuren, de listing. Gelukkig heb ik een prachtige vriendin die net iets meer een computertechneut is dan ik. Samen met haar (zij deed het werk en ik zorgde voor een drankje) werd er gegoogeld naar de HTML-code, foto’s gezocht en de listing werd ingediend. Spannend! Dan kwamen de opmerkingen van de reviewer, kleine aanpassingen werden gedaan en de listing werd terug ingediend. Wat een vakkennis hebben die mensen toch. Kort erna kwamen ze online. En dan is het afwachten. Het was al middag dus zou het vandaag nog gaan gebeuren? Nee zoals verwacht niet meer, morgen misschien? Oh nee het regent, het zal ook niet voor vandaag zijn. En dan na drie dagen kwam de eerste log binnen.

Wachten op de logs… en favorietpunten

Wat me vooral verbaasde was dat het toch een week duurde voor de FTF kwam op de bonus. Blijkbaar doen mensen maar één of twee caches en komen een andere keer terug voor de volgende, niet zoals bij een rondje tradjes dat vaak in één keer gelopen wordt. Ook de kinderziektes werden er ondertussen uitgehaald. Met de komst van de vakantieperiode kwamen er meer bezoekers die wel alles in één keer deden. Heerlijk om de commentaren te lezen in de logs. Want precies zoals ik bedoeld had, ging het hem vooral over de tocht en de omgeving en minder over de caches.

Maar waar ik vooral trots op ben en niet verwacht had zijn de favoriet punten. Bonuscaches zijn favo magneten dus ik had er wel wat verwacht, maar wat ik niet verwacht had en wel zwaar op prijs stel zijn de minimum 30% favoriet punten die ik haal op elke cache afzonderlijk. Meerdere avonturiers gaven al op elke cache apart een favoriet, dan weet je dat je toch iets goed gedaan hebt.

Zelf op zoek gaan naar Tour de Westhoek

Dus wie binnenkort naar de westkust komt en eens iets anders wil doen dan een dagje aan het strand liggen, ga eens een uitdaging aan en probeer eens de multi-reeks Tour de Westhoek (GC84KHB). Spring op je fiets of huur er eentje voor en dag en beleef wat de westhoek je te bieden heeft! In totaal zal je 37 kilometer afleggen op vlakke fietspaden en onderweg kom je genoeg drink- en eetgelegenheden tegen. Je mag jou verwachten aan 5 multi-caches en een bonus om af te sluiten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.