Triple De Pinte

22 oktober 2017 : een belangrijke datum in ons leven. Ons, dat zijn Wendy en Jan, in het geocache­wereldje bekend (nou ja …) als pinneke45 en Kielepetaa. Belangrijke datum, want dit is de dag waarop wij onze allereerste cache vinden en geocacher worden. Vrienden hadden ons over dat geocachen verteld, het leek ons wel iets leuks en we gingen eens op de website en de geokaart piepen … bleek er toch wel eentje op amper 2 km van ons deur te liggen, zeker ? Wij dus maar eens op verkenning gegaan en inderdaad, daar lag iets, we hadden hem gevonden ! Het was er meteen eentje met een TB, wat het allemaal nog wat spannender maakte. Thuis gekomen, duurde het niet lang of de TB was al opgespoord, gelogd en … waren wij premiumlid geworden (dat laatste opende zo veel meer perspectieven 😊 !). Tegen het einde van de maand – 9 dagen later – hadden we al 59 vondsten, de daarop volgende maand, november 2017, is met 315 vondsten voorlopig nog steeds onze beste maand. Tussenin was onze geo-uitrusting al wat uitgebreid, want we wilden zoveel mogelijk vermijden van een cache niet te kunnen loggen omdat we geen geschikt materiaal bij hadden. Waren we bezeten geworden van geocachen ? Misschien wel een beetje.

Al snel na de eerste vondsten groeide echter ook gaandeweg de zin om zelf eens iets te verstoppen. Alleen : hoe begin je aan zoiets ? Na een beetje brainstormen met elkaar, waren we het erover eens dat we liever een rondje dan wel één of twee losse caches wilden leggen. Plaats leek er genoeg te zijn (onze gemeente lag nog helemaal niet dik bezaaid met tradi’s), maar het parcours en een eventueel concept, daar waren we nog niet uit. Tot het infoboekje van onze gemeente in het vizier kwam. Daar stond namelijk iets in over het jubileumjaar 2018. In dat jaar vierde onze gemeente haar 150-jarige zelfstandigheid, moet je weten. Men deed een oproep aan de inwoners om ideeën voor het feestjaar aan te brengen. Daarvoor was het intussen te laat, maar het concept voor ons eigen jubileum-geo-projectje was geboren !

Hoe wij aan de slag gingen met de ‘monumenten van De Pinte

In het teken van het jubileumjaar van de gemeente zouden we een rondje maken langs de plekken en/of gebouwen die ooit min of meer in de plaatselijke geschiedenis bijzonder geweest waren of nóg waren. Gemakkelijk, denk je dan : een lijst van onroerend erfgoed in de gemeente er bij gehaald, de nog korte geschiedenis eens doorgenomen en alle plekken die er zéker bij moesten, op een kaart aangeduid. Hmm, … zó gemakkelijk zag het er dan tóch niet uit. Hoe we ook probeerden, al die plekjes lagen net iets te kriskras door en uit elkaar om ze via één mooi rondje met elkaar te verbinden. Oplossing : splitsen in verscheidene rondjes, die handel. En zo komt het dat we, in plaats van wat veel leggers doen (namelijk voorzichtig te beginnen met één enkele cache te verstoppen), ineens met 3 rondjes uitgepakt hebben.

Na nog heel wat sleutelen, delibereren, schuiven en verschuiven stonden de cacheplekken van de 3 rondjes vast en zat het meeste werk van Kielepetaa er op. Echter, de inbreng van pinneke45 bij het bedenken van alternatieven voor de oorspronkelijk gekozen plekken die achteraf onbruikbaar bleken te zijn, mag hier zeker niet onvermeld blijven ! We wilden onze rondjes aanleggen naar analogie met wat we zelf graag hadden tijdens het geocachen, zijnde : vooral veel tradi’s, eerder dan multi’s; geen àl te moeilijk vindbare caches, maar ook geen open en bloot liggende; de plekjes ergens tussen 200 en 300 m van elkaar (zéker geen 1200 m, zoals in het prototype nog voorkwam !); and last but not least, een beetje variatie in de containers: petlings en fotofilmrolpotjes, goed, maar niet ENKEL maar van dat, dus ook hier en daar mocht het ook eens wat méér zijn. Door zelf her en der te gaan cachen, hadden we daarvoor genoeg ideetjes opgedaan. Het was ook weer pinneke45 die het meest geïnspireerd was bij de uitwerking van deze ‘ietsje méér’-caches – gebaseerd op onze eerdere cache-ervaringen.

Rekening houden met andere caches

Zo werd het stilaan een race tegen de tijd om alles nog binnen het jubileumjaar klaar te krijgen. Er moest immers ook nog rekening gehouden worden met multi’s die in de buurt lagen en waarvan we de tussenpunten dus niet op de kaart konden terugvinden. Al cachend konden we ze ook niet altijd zélf ontdekken en moesten we dus communiceren met verscheidene co’s. Die 161 m-regel, weet je wel. Verscheidene van onze voorziene plaatsen bleken dan ook te dicht bij bezette plaatsen te liggen. Bijgevolg moesten we op onze rondjes 2 en 3 nog enkele multi’s met virtuele waypoints bedenken en inlassen. Rondje 1 konden we vrijwaren van multi’s, niets dan tradi’s daar, al moesten we wel een paar verschuivingen doorvoeren, omdat we anders … te dicht bij onze eigen caches van rondje 2 lagen, hahaha !

Verder wilden we ook elk rondje laten eindigen met een bonus, die telkens nét iets méér had dan een gewone cache, waar m.a.w. een beetje ‘gewerkt’ moest worden om het logboek te pakken te krijgen. Door die bonussen er bij te nemen, moesten er dan ook aanwijzingen bepaald en formules opgesteld worden, wat dan weer een werkje voor Kielepetaa was. Een groot aantal caches – maar niet ALLE ! – hebben dan ook codes waarmee de coördinaten van de bonussen berekend kunnen worden.

Als toemaatje, een extra extraatje, zeg maar, hebben we ook een superbonus voorzien. In de geocachewereld krijgt iemand die een rondje tot een (voldoende) goed einde brengt, vaak een bonus als beloning. Welnu, zo dachten wij, wie onze 3 rondjes allemaal uitloopt (en voldoende aanwijzingen verzamelt), mag dan met een extra beloning bedacht worden. De aanwijzingen voor die superbonus zitten dan ook logischerwijze verspreid over de 3 rondjes. Om die allemaal te ontdekken, moet je dus wel alle drie de rondjes doorlopen !

Wie echter van wat verder moet komen en liever geen 3 keer de lange verplaatsing maakt, maar daarentegen wel voor een lange wandeling te vinden is, kan onze 3 toertjes ook combineren : je start dan gewoon bij rondje 1, na TDP1.06 steek je de spoorweg over (of liever : ga je er onderdoor) en kan je rondje TDP2 volledig lopen. Is rondje 2 afgewerkt, dan ga je weer de voetgangerstunnel onder het spoor door en vervolg je rondje 1 met TDP1.07. Heb je TDP1.11 gedaan, dan kan je rondje 3 in zijn geheel lopen, waarna je dan weer vanaf TDP1.12 op het 1ste rondje aansluit en het tot het einde afloopt. En daarna uiteraard de superbonus niet vergeten !

Doe je het op die manier, dan heb je er een wandeling van net geen 20 km op zitten.

TDP = Triple De Pinte

Verder moest er nog nagedacht worden over een naam voor het project. Daar hebben we ons eenvoudigweg laten inspireren door het 3-voudige karakter en om tegelijkertijd in de geest van de naam van onze gemeente te blijven, is het Triple De Pinte (TDP) geworden. De nummering van elke cache is ook logisch gehouden : TDPx.yz, met x = nummer van het rondje en yz is nummer van de cache binnen het rondje in kwestie. TDP2.05 is dus de vijfde cache van rondje 2. Dit is telkens de volgorde van de caches zoals wij ze binnen elk rondje voorzien hebben, je hoeft ze niet per se in die volgorde te lopen als jou dat niet zou uitkomen !

Tot slot – maar niet onbelangrijk ! – moesten we nog de nodige toestemmingen krijgen om onze caches te leggen. Ons traject loopt volledig over openbaar terrein, goed om weten dus dat nergens privé-gebied betreden hoeft te worden ! Omdat een deel ook in natuurgebied loopt (ParkBOS), moest naast het gemeentebestuur ook het Agentschap voor Natuur en Bos, in de persoon van de boswachter van het ParkBOS, aangesproken worden. Beiden verdienen onze grootste dank, want deze 2 instanties verleenden zonder verdere vragen te stellen, per kerende hun toestemming om ons ding te doen.

Eveneens gaat onze dank uit naar Newsnow, een tweekoppig team van bevriende geocachers die bereid gevonden werden om 2 van onze rondjes te proeflopen en ons daarbij zeer gewaardeerde feedback bezorgden.

13 november 2018 was het dan zover : ons eerste rondje werd gepubliceerd!

Hieronder overlopen we de rondjes en hun individuele caches, met hier en daar een weinig toelichting. Kort en bondig, want we willen uiteraard niet te veel verklappen en laten de geocacher liever alles zelf ontdekken ! Wie de listings doorneemt, zal trouwens stukken info hieronder herkennen.

TDP1 : Centrum-station – 4,45 km – 12 tradi’s + 1 bonus

Parkeren kan op het Kerkplein, behalve tijdens de Grote Kermis (2de zondag van september – vanaf de vrijdag daarvoor tot en met de donderdag er na) en de Kleine Kermis (het – lange – Pinksterweekend).

Het eerste rondje hebben we kunnen maken met enkel tradi’s + een bonus. Het is geen al te lang parcours, dat door bebouwd gebied loopt langs vooral straten met hier en daar een buurtweggetje of -pad.

TDP1.01 KerkLogisch als je een gemeente wil belichten, dat daar de kerk bij hoort. Voor de rest geen speciaal gebouw. De tip is een beetje in de trend (van kerk en bijbel) gehouden.
TDP1.02 Het PyntkenDit gebouwtje wordt algemeen aanzien als het oudste in De Pinte. Bij restauratiewerken werd het jaartal 1606 op een balk teruggevonden. Deze voormalige herberg schonk het vroegere gehucht en sinds 1868 de gemeente haar naam. Hopelijk hebben de cachers hun pincet mee om het logrolletje te bemachtigen.
TDP1.03 OCPOCP = Ontmoetingscentrum Polderbos. Sporthal en cultuurzaal zijn de voornaamste 2 onderdelen van dit gebouw – naast de cafetaria, zeker ? Kijk de tip er op na bij het ‘pakken’ en terugplaatsen van de cache, aub !
TDP1.04 Oud-gemeenteschoolIn dit gebouw heeft één van de co’s nog lessen van het 2de tot en met 5de leerjaar gevolgd – lang geleden 😊 ! Schooltje is het al lang niet meer, maar het heeft intussen andere functies. De hint geeft aan waar je moet gaan zoeken.
TDP1.05 WillemsdorpDit is er zo eentje die we graag elders gelegd hadden, maar helaas. De naam ‘Willemsdorp’ hoort thuis in de geschiedenis van De Pinte. Bijna was er van ‘De Pinte’ geen sprake, maar heette de gemeente ‘Willemsdorp’. Het eerste verzoek van de inwoners aan de koning om het gehucht tot zelfstandige gemeente te verheffen, dateert van 1829. Toen was ene Willem nog onze koning. En om de koning gunstig te stemmen, stelden de latere Pintenaren ‘Willemsdorp’ als naam voor de nieuwe gemeente voor. Door de Belgische revolutie ging dat feestje niet door, maar de naam Willemsdorp blijft nu bestaan in een gelijknamige straatnaam en in die straat is ook een gedenksteen opgericht. Als je via de straat Willemsdorp en het Willemspad naar de volgende cache wandelt (in plaats van de Stationsstraat te nemen), kom je langs deze gedenksteen.
TDP1.06 StationHet station, met zijn gemakkelijke verbindingen naar o.a. Gent en Brussel, was een belangrijke factor in de bevolkingsaangroei van de jonge gemeente. De cache ligt niet echt ‘vlak aan’ het station, maar toch dicht in de buurt. De hint, die overigens niet op de gelijknamige hardrockgroep slaat, helpt je wel om de plek te vinden.
TDP1.07 Groendienst GentSpoorweg en bloementeelt (begonia’s en azalea’s), het is een belangrijke combinatie geweest in de groei van het gehucht/klein dorp De Pinte naar niet-meer-zo-heel-klein dorp. Niet toevallig waren heel wat bloemisterijen langs de spoorweg gevestigd, van hieruit konden hun producten immers makkelijk per goederentrein vertrekken naar hun bestemming. Deze cache ligt aan het plantendistributiecentrum van de stad Gent.
TDP1.08 Van Houtte-SalviaOp deze plek historisch niets bijzonders, we zoeken gewoon een weg terug naar het dorp (en bonus 1 😊 ) en opdat de afstand tussen 2 caches niet té lang zou worden, gooien we er hier gewoon één tussen. We zitten tussen 2 relatief recente verkavelingen met verkeersluwe straatjes en veldweggetjes en … hebben we een eerste ontmoeting met de ‘machtige’ waterloop die door De Pinte stroomt, de Duivebeek of Duifbeek!
TDP1.09 GloxinialaanO.a. eventjes langs de hoofdstraat stappen (gelukkig door de geocachers niet over te steken, maar toch opletten : gedeeld voet-/fietspad !) brengt ons bij de volgende cache. We bevinden ons inmiddels in wat oudere straten, straten die aangelegd zijn in volle expansie van het dorp. Zoals eerder gezegd, speelde de bloementeelt hier een belangrijke rol in en dat vind je terug in de straatnamen hier.
TDP1.10 Bocht HortensialaanVerder tussen deze bloemen-en-plantenwijk en ja : in een bocht, inderdaad … de tip helpt je verder op weg en heeft niets te maken met de waterloop waarvan sprake in TDP1.08.
TDP1.11 HortensialaanOok hier niets speciaals, gewoon nog een cache om terug in het centrum te geraken. Wél is hier met de tip de slechte kant van ons karakter even naar boven gekomen. De tip is inderdaad een beetje cryptisch en voor sommigen pas duidelijk geworden nà het vinden van de cache, wat doorgaans de bedoeling niet is … vergeef het ons !
TDP1.12 B!BDeze is aan zijn 2de versie toe, nadat versie 1 tot 2 x toe mysterieus verdwenen is. Een mugglergevoelige plek ? Zou kunnen. Opletten dus als je hier gaat zoeken en loggen ! De nieuwe versie zal het een beetje moeilijker maken om hem te pakken, maar het moet zeker nog wel lukken.
TDP1.13 TDP1 – bonusTeneinde de pret niet te bederven, kunnen we over de bonus van ons rondje 1 niet veel kwijt. Wél hebben we gedacht – zoals hierboven al aangegeven – dat het voor al onze bonussen ietsje méér mag zijn, dus ook voor deze. En geheel in het concept van ons complete project, is het in de omgeving van een belangrijke plek in De Pinte te doen, maar onze lippen zijn voor de rest verzegeld : daar moeten de geocachers maar achter zien te komen middels de aanwijzingen die ze in enkele van de ‘gewone’ caches aantreffen.
Langs deze weg vragen we de vinders nog eens alles met de nodige omzichtigheid te behandelen, aub, want deze cache is sinds zijn geboorte al gedegradeerd. Het logboekje zat immers in een magische box, die voor sommigen blijkbaar niet open ging zonder stukmaken. Liever dan sportief te zijn en een DNF te loggen of liever dan de hulp van een co in te roepen, moet de handel dan maar gemolesteerd worden. We weten natuurlijk niet of het hier om geocachers gaat, maar anderzijds kunnen we maar moeilijk geloven dat niet-geocachers out-of-the-blue iets gaan zoeken op de plek waar deze bonus verstopt zit…

TDP2 : Langeveld-ParkBOS – 7,90 km – 6 tradi’s + 4 multi’s + 1 bonus

3 dagen na het eerste rondje, 16 november 2018 dus, werd TDP2 gepubliceerd.

Parkeren kan op de parking aan de Florastraat, langs de spoorweg, hoewel die tijdens werkdagen flink vol zal staan (treinpendelaars !).

Ons 2de rondje is het langste van de 3. De plekken die we wilden aandoen, liggen niet meteen op een zakdoek bij elkaar en daarbij wilden we de wandelaars evenmin een stukje van het relatief recent aangelegde ParkBOS ontzeggen. Van het ParkBOS zijn sommige gedeelten trouwens nog in aanleg op het moment dat dit stukje geschreven is.

In verband met multi’s, jullie weten het al, we hebben er niet echt iets tegen, maar we verkiezen zoveel mogelijk tradi’s. Het ParkBOS is echter al danig door andere co’s onder handen genomen (o.a. nabije aanwezigheid van GGC uit Gent), dat we er hier niet onderuit konden. We hebben het evenwel redelijk eenvoudig gehouden en met een beetje goed rondkijken, moet alles wel lukken.

TDP2.01 PintemakerslustOver de ietwat vreemde naam van deze cache staat ook al een kleine toelichting in de listing. De advocaat die de inwoners hielp om van hun gehucht een zelfstandige gemeente te maken, kreeg hier als dank voor bewezen diensten een lap grond. Hij liet er een buitenverblijf optrekken dat hij “Pintemakerslust” noemde. De villa is intussen een beetje uitgebreid en is een feestzaal geworden.
TDP2.02 Bocht FlorastraatHier valt weinig over te zeggen, een gewone cache op een niet eens zo bijzondere plek.
TDP2.03 MultiEven inzoomen op de geo-kaart kan nuttig zijn, want de vertrekpunten van multi’s TDP2.03 en TDP2.04 liggen vrij dicht bij elkaar. Als je hier per ongeluk eerst TDP2.04 neemt, mis je het stukje ParkBOS (zowat het hele traject van TDP2.03) en dat zou jammer zijn !
Deze multi bestaat uit 6 plekken : de startplek staat aangegeven, de volgende 5 locaties vind je door telkens op de voorafgaande locatie het antwoord op de gestelde vraag te vinden (vragen staan in de beschrijving van de cache) en eventueel een beetje te rekenen. Op de laatste plek (in de onmiddellijke omgeving van een stuk beschermd erfgoed) vind je de stash met het logboekje. Onderweg geniet je van een stukje groen in De Pinte en van een mooi zicht op de achterzijde van het kasteel ‘Grand Noble’. Hier kan je ook een kudde loslopende schapen tegenkomen. Geen paniek, ze zijn niet uitgebroken, ze lopen hier gewoon te grazen onder begeleiding van een aantal daarvoor getrainde honden en een hoeder. Ik zou zeggen : wees lief voor de dieren (en voor de herder mag uiteraard ook 😊 !).
TDP2.04 MultiOok hier bevinden we ons nog in/aan de rand van het ParkBOS, waar multi’s van andere co’s lopen en dus moesten we hier nog een multi bedenken.
Zelfde principe als TDP2.03, maar deze is wel iets korter : startplaats – 2 tussenpunten – stash met logboekje. Net zoals bij de vorige multi, slaat de hint uiteraard op de stash !
TDP2.05 VeldwegelHier is wat werk (en een beetje geld) ingestoken, dus deze graag ook behoedzaam oplossen, aub ! Met links en rechts draaien en trekken (maar dan zonder iets te forceren !) lukt het zonder problemen. Het is misschien minder spannend om na het vinden van het logboekje alles weer volledig terug op zijn plaats te draaien, maar gelieve er toch eventjes de tijd voor te nemen en laat het voor de geocacher na jou net zo plezant worden 😉 , bedankt !
TDP2.06 MultiGrappig, bij de verkenning van dit rondje naar mogelijke verstopplaatsen, vond ik in de buurt – toevallig – een tag die bij een andere multi hoorde. Hier binnen een straal van 161 m een cache plaatsen was dus uit den boze, bijgevolg moesten we ook hier een multi inplannen. Het is een korte multi geworden, hij bestaat uit enkel een startpunt en een stash. Van dit startpunt naar stash ga je langs de grensstraat tussen De Pinte en Sint-Martens-Latem. Omdat je – hopen we toch ! – links van de weg wandelt, blijf je zodoende nog net in De Pinte.
Misschien dat je niet meteen iets van de hint snapt, maar ter plaatse wordt dit wel duidelijk – denken/hopen we.
TDP2.07 MultiHier zijn we intussen alweer wat gevorderd op dit rondje en naderen we 2 “monumentjes”, maar omdat men ons hier eveneens al is voor geweest, lasten wij nog een korte multi in, die bestaat uit startpunt, tussenpunt en stash. Op het startpunt zoeke men een tag met een projectie die de geocacher naar het tussenpunt brengt, een bescheiden, vroom monumentje. Daar een gemakkelijke vraag oplossen en dichtbij een ander monumentaal gebouw (alles in verhouding genomen) is de stash te vinden. Het gaat hier echter wél om een privéwoning en dus niet te bezoeken, het is maar dat je het weet !
TDP2.08 Huis met snorHier konden we weer verder met een tradi. Zoals vermeld in de listing van deze cache, zal men misschien raar opkijken naar de naam … wel, graag herhalen we dat geocachers hier, na het vinden en loggen van deze cache, NIET verder richting spoorweg moeten lopen, maar best ongeveer 50 m op hun stappen terugkeren en dan het wandelpad rechts nemen. Een paar 10-tallen m het paadje op (b.v. aan de ‘knik’) eventjes halt houden en achterom kijken en dan maar zelf oordelen … sommigen zien het, anderen niet. Hoe dan ook, voor een co (die het wél ziet 😀 ) is het een zegen, want anders moest die out of the blue een andere naam verzinnen voor de cache.
TDP2.09 MinivoetbalVolgende tradi in de reeks. Voor buitenstaanders alweer een nietszeggende cachenaam, wellicht. Opnieuw herhalen we graag nog even de toelichting uit de listing. In het huis vlakbij de vindplaats van deze cache heeft nog de bedenker-uitvinder-bezieler van het minivoetbal gewoond. Enkele van de vroegste competitiewedstrijden gingen trouwens in de achtertuin van het huis door (huis was toen nog niet verbouwd en een stuk kleiner, de tuin was groot genoeg voor de aanleg van een minivoetbalveld). De naam van die man ? Het naastliggende buurtweggetje is naar hem genoemd.
Intussen heb je wellicht wel, al dan niet met behulp van de hint, dit kleintje ontdekt …
TDP2.10 EekhoornpadDe laatste tradi in dit rondje. Zoals de hint het aangeeft, is het hier dus niet de klep openen en klaar, nee, het gaat nét iets verder dan dat, maar laat die hersenen maar een beetje draaien.
Bij deze hebben de geocachers alle nodige info kunnen bemachtigen om de bonus van dit 2de rondje te berekenen en ontdekken. Misschien dat je nog twijfelt over de af te leggen weg naar de bonus. Laten we hierbij wat helpen : je neemt de richting van de bogus (op de geokaart te vinden dus), passeert nog een Pintse, net opgeknapte, ‘monumentale’ villa en voor de liefhebbers die goed uit hun doppen kijken, is er een beetje verder langs het traject ook nog een trackable te bespeuren !
TDP2.11 TDP2 – bonusOok hier gaan we niet te veel over de plek uitweiden, behalve dan dat het hier helemaal niet om een lokaal voorname plaats gaat. Of we zouden dit stuk van de gemeentelijke geschiedenis gemist moeten hebben, kan ook altijd.
Hoe dan ook, zouden we hier onze vraag om de bonuscaches (en bij uitbreiding alle caches) met de grootste zorg te behandelen, nog eens willen herhalen ! Deze is helemaal niet moeilijk te vinden en heel gemakkelijk te openen, eventueel de tip er eens op nalezen (letterlijk, maar ook weer niet AL te letterlijk te nemen !). Deze heeft zoals enkele andere caches, al wat afgezien, maar waarschijnlijk niet zozeer door vandalen, dan wel door het koude en/of natte weer. Anderzijds hebben we al gemerkt dat de groendienst van de gemeente er bij snoeiwerken wél al omzichtig mee omgesprongen is. Bravo en bedankt hiervoor!

TDP3 : Scheldevelde-Hemelrijk – 6,59 km – 8 tradi’s + 1 multi + 1 bonus

Het was een race tegen de klok om het volledige geocachingproject Triple De Pinte nog in het jubileumjaar 2018 af te krijgen. Op de laatste dag van het jaar, 31 december 2018, werd ons 3de en laatste rondje ter publicatie naar de review gestuurd. Zonder veel hoop dat het nog zou lukken … maar geloof het of niet, tegen 17:30 zagen we de eerste caches van TDP3 online komen !

Grote dank dus aan SatelliteSuzy, dat die dat op dergelijk niet voor de hand liggend moment nog heeft willen doen !

Er kan geparkeerd worden op de kleine parking Vredestraat/Kasteellaan, op schooldagen zal die echter meer dan waarschijnlijk volzet zijn. Alternatieven in de omliggende straten (misschien eerst in de Kasteellaan zoeken ?).

Het 3de rondje van onze trilogie brengt de geocacher in het domein Scheldevelde, met o.a. de Zeven Dreven. Dit is van oudsher de groene zone bij uitstek van de gemeente en maakt nu deel uit van het ParkBOS, dat ook al in TDP2 aangedaan wordt. Terug naar de startplaats gaat het via Hemelrijk, één van de oudste wijken van De Pinte, zoals op een infobord onderweg te lezen valt.

We komen langs de plek (Kasteel Scheldevelde) van waaruit de ontginning van de streek begonnen is, lang voor er over De Pinte sprake was.

TDP3.01 Multi we steken dit rondje meteen van wal met zijn enige (maar wel redelijk lange) multi. Dit gebied is door cacheleggers immers al goed geo-exploiteerd. Tegen dat jullie cachers aan de stash zullen komen, zullen jullie het m.i. met mij eens zijn dat dit helemaal niet zo verwonderlijk is.
Ietwat lange multi dus, 1 startpunt en 1 stash, met daartussen maar liefst 9 punten. Niet zozeer geschikt voor cachers die alleen maar zo snel en zo veel mogelijk gele gezichtjes op hun kaart willen zien; zéér geschikt voor cachers die niet malen om een geel gezichtje meer of minder, maar wél van een mooie wandeling houden!
Op het startpunt van de multi is een tag te zoeken die je (middels een projectie) naar het volgende punt brengt. Op alle tussenpunten van de multi is het antwoord te vinden op de bijhorende vraag. Je hoeft dat dan alleen nog maar in te passen in de formule voor het volgende punt.
Toch opletten : stash is verplaatst (lees er de listing in het begin op na !). Eén van de eerste loggers – met duidelijk veel kennis van de seizoenen – had al voorspeld dat het hier tijdens het natte seizoen wel eens link zou kunnen worden, waardoor wij het iets nauwlettender in het oog gaan houden zijn … en die logger had gelijk. Omdat we niet willen dat cachers onprettige dingen meemaken (het is geen waadpakkenrondje !), hebben we noodgedwongen de stash een 11-12 m (komt overeen met een 4-tal bomen) naar het zzw verplaatst.
Heb je die gevonden, dan heb je het logboek nog niet : er moet dan nog gepuzzeld en gerekend worden. Ja, de mensen moeten er wat voor doen om hier een vondst te kunnen boeken … . Hopelijk is niemand té vermoeid om alles heel te laten en terug op te bergen, zodat de volgende ook nog wat kan ‘spelen’.
TDP3.02 Hout-en-touwbrugjede naam van de cache is eigenlijk al voldoende hint, daarmee hebben we de ruimte voor de hint gebruikt voor (nog maar eens) een verzoek om niets stuk te maken. Het gaat (ging) hier om een magic box, die open gaat ZONDER gereedschap : met de blote handen en een beetje kracht, niet méér, niet minder ! Bij een controle hebben we gezien dat hier een platte schroevendraaier gebruikt is ! En ook hier moet dat gedaan zijn door (premium ! -)geocachers, want een muggler vindt op deze plek niets dat er op zou kunnen wijzen dat hier een schat verborgen ligt.
Kort na Nieuwjaar 2020 hebben we die vervangen door een nieuw exemplaar (op kerstmarkten vind je altijd wel een kraampje met magische dozen !). Een iets ander concept, maar nog steeds te openen ZONDER tools en door wat kracht te zetten, met de duimen dit keer. Lukt het niet : zie hint.
Wijzelf doen als geocacher 3 mogelijke dingen in zo een situatie (d.w.z. als iets niet meteen lukt) : 1. Sportief zijn en DNF loggen; 2. Co proberen contacteren voor extra hint(s); 3. Niets loggen en het bij gelegenheid later nog eens proberen. Maar aangezien dit een eerder vrolijk stukje moet blijven, zullen we nu ophouden met zeuren.
TDP3.03 Chalet d’HemelrijkDeze cache is genoemd naar het ‘kasteeltje’ (zoals de oude volksmond het wil) iets verderop. Helaas voor de liefhebbers onder de cachers, NIET te bezoeken, want privé-eigendom. Laat dit de cache-pret echter niet bederven !
TDP3.04 FietspadknikVlotte oppikker
TDP3.05 Eerst de anderenVlotte oppikker
TDP3.06 Tussen oude & nieuwe spoorwegDe nummers 4, 5 en 6 van ons 3de toertje nemen we samen. Individueel zijn geen van de drie een speciale plek, maar ze liggen alle drie wél op een stukje geschiedenis : de oude spoorlijn tussen De Pinte en Gent. De treinen tussen Kortrijk en Gent reden toen nog via Gent-Zuid. Met de bouw van het station Gent-Sint-Pieters, verschoof de lijn tussen De Pinte en Gent iets naar het noorden. De sporen van de oude lijn werden uitgebroken, maar de bedding bleef. Het gedeelte in groot-Gent is een paradijs voor fietsers die veilig van Gent richting De Pinte willen of omgekeerd, het gedeelte in De Pinte is al lang geleden een straat geworden, vroeger Pintelaan, nu inmiddels Oude Gentweg.
Bij 3.04 niets speciaals te vertellen, bij 3.05 wordt de hint misschien pas duidelijk na het vinden van de cache. Ik weet het, dat hoort een hint niet te zijn, maar ja … . Bij 3.06 ook weer een bede om ‘beschaafd’ met de vondst om te gaan. We hadden hier een mooie magic box in gestoken. Toertje op oudejaarsavond uitgebracht en op een event op nieuwjaarsdag komt iemand ons vertellen dat ze een ongelukje met de cache gehad hadden. Kan altijd gebeuren. Wij in zeven haasten nog naar de kerstmarkt van Brussel, omdat we wisten van vrienden dat daar ergens een kraampje met magic boxen was en inderdaad : we konden een gelijkaardige box vinden. Die hebben we meegebracht om de oorspronkelijke te vervangen. Helaas : minder dan 72 uur na het uitkomen van de cache, was het 2de exemplaar al stukgemaakt. En dit keer was er geen ‘per ongeluk’ mee gemoeid, nee, deze was duidelijk moedwillig vernield, wellicht om toch maar het logboekje te bemachtigen. Het enige waardoor je er als co dan tóch nog mee doorgaat, zijn die àndere geocachers, die die het wél goed menen en ook positieve logjes schrijven. En zich eveneens flink ergeren aan die kl*tecachers die schijnbaar niets anders te doen hebben dan andermans gerief te vernielen en pret te bederven.
Ze zijn het niet waard nog veel woorden aan vuil te maken, de (oorspronkelijke) magic box ligt op het moment dat dit stukje geschreven wordt, opnieuw op zijn plaats, maar zonder het essentieel onderdeeltje dat deze box tot magic box maakt. Even een degradatie van de cache en het toertje, die we wel weer eens zullen heropwaarderen.
TDP3.07 BrugbermOok hier hebben we met een tijdelijke degradatie te maken, maar we wisten op voorhand dat deze het misschien niet héél lang zou trekken. Veel gaan we hier niet verraden, we proberen een ander concept te bedenken, misschien wel op dit eerste idee verder bordurend. Maar pinneke45 had hier wel een aardig ideetje !
TDP3.08 DriesjeHier was oorspronkelijk ook een aardig vermomde cache te vinden, maar helaas, met ons vochtige klimaat is het ding gaan roesten en hebben we dan maar voor een roestvrije opvolger gezorgd.
TDP3.09 SportwegelDe laatste tradi van dit rondje en meteen ook van het hele drieluik, te vinden (hopen we toch voor jullie !) aan een pad langs het vroegere voetbalveld van J&V De Pinte. Hier zouden de geocachers alle gegevens voor het berekenen van bonus 3 en de superbonus verzameld moeten hebben.
TDP3.10 TDP3 – bonusDeze is er ook al één waar je een beetje moest voor ‘werken’ om het logboekje te bemachtigen, niets moeilijks, echter. We gaan niet veel verklappen, maar één van de attributen van deze cache had te maken met een gebouw in de zeer nabije buurt.
Jullie merken dat we hier in de verleden tijd schrijven … reden hiervoor is dat deze immers al een tijdje gearchiveerd is, omdat we helaas te maken hadden met vandalisme. Een paar onderdelen waren gewoon verdwenen, het logboek werd wél een paar honderd meter van de nulcoördinaten gevonden door een lid van één van de nabij gevestigde jeugdverenigingen. Andere delen hebben we zelf half teruggevonden – half, want doormidden gestampt of geslaan.
Aanvankelijk wilden we alles vervangen door iets gelijkaardigs, maar niet alle onderdelen zijn makkelijk te vinden en voor andere delen is er dan weer een tijdje werk aan, tijd die we momenteel niet in overvloed hebben, daarmee dat het herstel en het opnieuw publiceren van deze bonus wat op zich laat wachten. Onze excuses aan hen die deze bonus op die manier gemist hebben ! Maar aangezien we een andere plek ook nog in overweging nemen, neemt dit nog meer tijd in beslag, want in dat geval zouden we ook nog aanwijzingen en/of formules moeten gaan wijzigen en herberekenen…

TDP Superbonus

Zoals gezegd, kan de superbonus gevonden worden door het vinden van aanwijzingen die verspreid over onze 3 rondjes zitten, een soort extra beloning voor wie het volledige traject uitloopt. Veel extra werk zoals puzzles of magic boxen, is er niet, de geocachers hebben immers al genoeg moeten doen om tot hier te geraken. Echter, een gewoon potje met logboekje in, is het nu ook weer niet ! Naar goede gewoonte houden we voor de rest onze lippen stijf, anders is de pret er ook af …

Wat we wél nog kwijt willen, is dat er voor hen die het logboekje van de superbonus kunnen loggen en hierin geïnteresseerd zijn, de TDP-banner op hun geocachingprofiel mogen zetten. Dat wilden we graag ook nog meegeven, omdat we zelf ook niet vies zijn van een mooi bannertje op ons profiel !

Hiermee eindigt de voorstelling van ons geocachingprojectje Triple De Pinte. We hopen dat jullie genoten hebben van het lezen en danken tbalcie voor het bieden van deze kans en vooral … voor het geduld, want we hebben door drukke werk­omstandigheden en andere verplichtingen de deadline een paar keer moeten verschuiven, maar het is dus uiteindelijk toch af geraakt !

Blog geschreven door pinneke45 & Kielepetaa

6 reacties op “Triple De Pinte”

      • ok merci, ziet er leuk uit dit rondje omdat er een paar multi ’s in zitten, zet hem op de planning, komt er nog een bonus bij de 3rde ronde?

        Beantwoorden
    • Het gaat vaak over straten en buurtwegels, dus daar geen probleem om te fietsen, maar enkele stroken in het ParkBOS liggen er, zoals eerder aangegeven, wat moeilijker bij en sommige zijn ‘officieel’ niet toegankelijk voor fietsers.

      Beantwoorden
    • Hey Cedric, op de Geocaching kaart even zoeken in De Pinte. Alleen zijn er al verschillende geocaches van deze reeks het archief in.
      Sommige zoals TDP2.01 – “Pintemakerslust” GC7ZH5B liggen er nog 😉

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.