Extreme Geocaches & Geocachers

Of het nu bewust is of onbewust, sommige CO’s houden ervan om hun geocaches zo te verstoppen dat ze iets extreem hebben, zoals de grootste geocache of de hoogst gelegen geocache. Wij gingen op zoek naar enkele extreme geocaches en geocachers in België, Nederland en wereldwijd. Voor de geocaches hebben we rekening gehouden met de caches die niet gearchiveerd zijn.

Oudste geocache

 • België: GC40 is de oudste geocache in België. Deze ligt op de ronde coördinaten
  N 50° 00.000′ E 005° 00.000′ in Haut-Fays.
 • Nederland: In Nederland is er wat discussie over de oudste cache van het land tussen First Dutch (GC1C6) en Amsterdam Urban 1 (GC198), wat wel vast staat is dat deze laatste als eerste gepubliceerd is. De andere zou eerder geplaatst zijn, welke de oudste is laten wij in het midden.
 • Internationaal: de momenteel oudste nog vindbare geocache is Mingo (GC30). Deze kan je ontdek in Kansas in de Verenigde Staten. De allereerste geocache was geplaatst in Oregon, Portland. Jammer genoeg is deze al lang verdwenen, als herinnering is er wel een gedenkplaat geplaatst met bijhorende cache (GCGV0P).

GC40: Oudste geocache België

Meest gevonden geocache (op basis van logs)

 • België: GC40 is naast de oudste ook de meest gevonden cache in België met bijna 6.800 logs.
 • Nederland: Sporen van vroeger #1 (Amsterdam) (GC1NVVM) is bijna 14.000 keren gelogd. Opmerkelijk, want deze cache is pas in 2009 geplaatst.
 • Internationaal: Prague bridges 1 – Karluv most (GC189E5) is de meest gevonden cache wereldwijd met bijna 28.000 logs.

Meeste favorieten punten

 • België: Voor de 3de maal op nummer 1: GC40 met 2835 favorieten punten.
 • Nederland: In Nederland is de geocache met de meeste favorietenpunten (2.619) van “Kluis tot Kookhuis” (GC2JV5X) geplaatst door Rebel & the Bandits
 • Internationaal: Lego – einer ist zuviel (GC13Y2Y) gelegen in Berlijn heeft bijna 7.800 favorieten punten. Deze is te vinden in een Lego-giraf aan het Legoland Discovery Center. Blijkbaar is deze ook niet zo simpel te vinden.

Hoogste geocache

 • België: De hoogste geocache die verstopt is in België is de multigeocache DownHill (GC324ZM) op 693 meter hoogte. Deze multi start vlakbij Signal du Botrange (waar de 2de hoogste geocache ligt op 691 meter) en eindigt 24 kilometer later in Eupen.
 • Nederland: In Nederland zijn er verschillende geocaches die op een hoogte liggen van 319 meter: Air Crash – Vliegermonument Vaals (GC4WKQ7), 4 Lander Letterbox am Dreilanderpunkt (GC2YQRE) en Het Hoogste Punt van Nederland (GC2YYE1)
 • Internationaal: Wist je dat de hoogste geocache verstopt ligt in de ruimte? Richard Garriott (LordBritish) plaatste deze geocache (GC1BE91) in het International Space Station (ISS) in 2008 en Groundspeak publiceerde deze in 2010 hoewel deze dus geen vaste verblijfplaats heeft. Staat op de wishlist van vele geocachers, maar er geraken zal al moeilijk genoeg zijn.

Geocaching International Space Station

Laagste geocache

 • België: VLM-Balance-03 – Vergezocht (GC4WPEE) ligt op -11 meter diepte, je zal er echter geen geocache vinden, want dit is een mysterie geocache.
 • Nederland: Zeven Mijls laarzen (GCF29D) ligt op de geocaching kaart aan de Nederlandse kust op 24 meter diepte. Maar eigenlijk is dit een verplaatsbare geocache die reeds sinds 2003 rondtrekt.
 • Internationaal: Lord British had de smaak te pakken door de hoogste geocache in het ISS te verstoppen, dat hij besloot om ook de laagste geocache in de wereld te verstoppen. In de Atlantische oceaan op 2300 meter diepte heeft hij de geocache Rainbow Hydrothermal Vents (GCG822) verstopt, tot nu toe is deze nog nooit gevonden.

Diepste geocache ter wereld

Langste geocache serie (hiermee bedoelen we een aaneensluitende route van caches)

 • België: Een trail van 100 kilometer die bestaat uit 204 traditional caches en enkele bonuscaches is de Dalton Trail die loopt (grotendeels) via de fietsroutes langs 3 kanalen: het Albertkanaal, het kanaal Herentals-Bochelt en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen.
 • Nederland: Voaren deur’t Grönneger ommelaand (start GC6V48D) is een vrij recente reeks met een 60-tal caches, volgens de omschrijving zal je hier ongeveer 8 uren mee zoet zijn.
 • Internationaal: Lange tijd dachten we dat de langste reeks in de wereld de Confederation Trail (startpunt: GC2KBK5) was. Er wordt gesproken van meer dan 1.500 caches die tussen Tignish en Elmira liggen in Canada langs een oude spoorweg (Confederation Trail), even nakijken leert ons dat deze reeks 962 caches heeft. Maar na een tip van een geocacher ontdekten we de Power Trail Héraultais (startpunt: GC69WJJ), een geocachereeks van maar liefst 2400 caches. Deze reeks is geplaatst in 2016 in het Zuiden van Frankrijk met start en aankomst in Cournonterral. Gelukkig zijn er 8 bereidwillige geocachers die deze reeks van meer dan 500 kilometer willen onderhouden.

Power Trail Heraultais

Nog een update van een opmerkzame geocacher: iets minder Ver in Frankrijk werd er in 2016 ook de SMX Est reeks gelegd (startpunt: GC5X5T5) met meer dan 5100 stuks. En vermoedelijk zal deze reeks nog wel wat uitgebreid worden. Frankrijk is gek van powertrails, je kan deze opvolgen via mides.fr

Geocacher met de meeste vondsten (op basis van logs)

 • België: De Belg met de meest gevonden geocaches op dit ogenblik is The Bat, bijna 31.000 gevonden caches sinds april 2004, dat zijn meer dan 6 caches gemiddeld per dag: chapeau!
 • Nederland: 31.000 caches in een peulschil in vergelijking met goed 57.000 caches die MoVeD heeft gevonden. Dat maakt hem de Nederlander met de meest gevonden caches, opvallend ook want hij is pas begonnen in 2008 wat maakt dat hij gemiddeld meer dan 18 caches per dag vindt.
 • Internationaal: Wetende dat er bijna 3 miljoen geocaches zijn en je hebt er zelf meer dan 5% van gevonden dan heb je al heel wat kilometers op de teller. Alamogul heeft meer dan 156.000 caches gevonden sinds oktober 2002, dat zijn er gemiddeld meer dan 30 per dag. Van een stevig tempo gesproken.

Geocacher met de meeste verstopte geocaches

 • België: Met 512 verstopte geocaches heeft HA&Co het meeste onderhoudswerk in België. Gelukkig krijgt hij als lid wel hulp van de Gentsche Geokasjing Sosseteit.
 • Nederland: Masterchef heeft in Nederland 506 caches verstopt en staat hierdoor bovenaan het lijstje.
 • Internationaal: Team SageBrushers heeft bijna 23.000 geocaches verstopt, dagelijkse onderhoudswerken zullen ook dit team bezig houden.

Bronnen:

Project-gc.com
Forum Groundspeak
Zinnware
Mides.fr

 

One thought on “Extreme Geocaches & Geocachers

 1. Danny

  Hallo geocachers zou het kunnen dat deze twee caches tot de diepste van België of zelfs de wereld behoren ? GC5X63A GC5TXMM

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.