Extreme Geocaches & Geocachers

Of het nu bewust is of onbewust, sommige CO’s houden ervan om hun geocaches zo te verstoppen dat ze iets extreem hebben, zoals de grootste geocache of de hoogst gelegen geocache. Wij gingen op zoek naar enkele extreme geocaches en geocachers in België, Nederland en wereldwijd. Voor de geocaches hebben we rekening gehouden met de caches die niet gearchiveerd zijn.

Extreme geocaches

Oudste geocache

 • België: GC40 is de oudste geocache in België. Deze ligt op de ronde coördinaten
  N 50° 00.000′ E 005° 00.000′ in Haut-Fays.
 • Nederland: In Nederland is er wat discussie over de oudste cache van het land tussen First Dutch (GC1C6) en Amsterdam Urban 1 (GC198), wat wel vast staat is dat deze laatste als eerste gepubliceerd is. De andere zou eerder geplaatst zijn, welke de oudste is laten wij in het midden.
 • Internationaal: de momenteel oudste nog vindbare geocache is Mingo (GC30). Deze kan je ontdekken in Kansas in de Verenigde Staten. De allereerste geocache was geplaatst in Oregon, Portland. Jammer genoeg is deze al lang verdwenen, als herinnering is er wel een gedenkplaat geplaatst met bijhorende cache (GCGV0P).
GC40: Oudste geocache België

Meest gevonden geocache (op basis van logs)

 • België: GC40 is naast de oudste ook de meest gevonden cache in België met meer dan 11.000 found logs.
 • Nederland: Sporen van vroeger #1 (Amsterdam) (GC1NVVM) is goed 16.670 keren gelogd. Opmerkelijk, want deze cache is pas in 2009 geplaatst, deze is helaas intussen in het Archief: Amsterdam Urban 1 (GC198) is intussen ook reeds meer dan 11.000 keer gelogd en dus momenteel de meest gevonden cache van Nederland.
 • Internationaal: Prague bridges 1 – Karluv most (GC189E5) is de meest gevonden cache wereldwijd met bijna 37.000 logs.

Meeste favorietpunten

 • België: Voor de 3de maal op nummer 1: GC40 met 4.927 favorietpunten.
 • Nederland: In Nederland is de geocache met de meeste favorietenpunten (4.321) van “Kluis tot Kookhuis” (GC2JV5X) geplaatst door Rebel & the Bandits
 • Internationaal: Lego – einer ist zuviel (GC13Y2Y) gelegen in Berlijn heeft meer dan 11.000 favorietpunten. Deze is te vinden in een Lego-giraf aan het Legoland Discovery Center. Blijkbaar is deze ook niet zo simpel te vinden. Gemiddeld wordt deze 8 à 9 keer per dag gevonden.

Hoogste geocache

 • België: De hoogste geocache die verstopt is in België is de multigeocache DownHill (GC324ZM) op 693 meter hoogte. Deze multi start vlakbij Signal du Botrange (waar de 2de hoogste geocache ligt op 691 meter) en eindigt 24 kilometer later in Eupen.
 • Nederland: In Nederland zijn er 3 geocaches die op een hoogte liggen van 319 meter: 4 Lander Letterbox am Dreilanderpunkt (GC2YQRE), Het Hoogste vasteland punt van Nederland (GC2YYE1) en GS#76 – Asterix und Obelix – Bonus (GC87D29)
 • Internationaal: Wist je dat de hoogste geocache verstopt ligt in de ruimte? Richard Garriott (LordBritish) plaatste deze geocache (GC1BE91) in het International Space Station (ISS) in 2008 en Groundspeak publiceerde deze in 2010 hoewel deze dus geen vaste verblijfplaats heeft. Staat op de wishlist van vele geocachers, maar er geraken zal al moeilijk genoeg zijn.
Geocaching International Space Station

Laagste geocache

 • België: VLM-Balance-03 – Vergezocht (GC4WPEE) ligt op -11 meter diepte, je zal er echter geen geocache vinden, want dit is een mysterie geocache. Walenhoek 4 (GC7V8E7), dat 4 meter onder zeeniveau ligt, is de laagste traditional.
 • Nederland: Code breakers (GC6R1M1) ligt op de geocaching in Groningen op 13 meter diepte. Dit is ook een mysterie, op 10 meter diepte kan je wel De Groenzoom (GC5ZPKQ) vinden.
 • Internationaal: Lord British had de smaak te pakken door de hoogste geocache in het ISS te verstoppen, dat hij besloot om ook de laagste geocache in de wereld te verstoppen. In de Atlantische oceaan op 2300 meter diepte heeft hij de geocache Rainbow Hydrothermal Vents (GCG822) verstopt, tot nu toe is deze nog nooit gevonden.
Diepste geocache ter wereld

Langste geocache serie/reeks

Hiermee bedoelen we een aaneensluitende route van caches

 • België: Een trail van 65 kilometer die bestaat uit 256 traditional caches en 5 bonuscaches is Rando d’ardenne die je kan vinden in het Zuiden van het land in de provincie Luxemburg. Starten kan je doen bij GC7QK7A
 • Nederland: de geo-art Signal’s emoticons bestaat uit 125 geocaches en omvat een fietstocht van goed 30 kilometer.
 • Internationaal: na een tip van een geocacher ontdekten we de Power Trail Héraultais (startpunt: GC69WJJ), een geocachereeks van maar liefst 2400 caches. Deze reeks is geplaatst in 2016 in het Zuiden van Frankrijk met start en aankomst in Cournonterral. Gelukkig zijn er 8 bereidwillige geocachers die deze reeks van meer dan 500 kilometer willen onderhouden.
Power Trail Heraultais

Nog een update van een opmerkzame geocacher: iets minder Ver in Frankrijk werd er in 2016 ook de SMX Est reeks gelegd (startpunt: GC5X5T5) met meer dan 5.100 stuks. En vermoedelijk zal deze reeks nog wel wat uitgebreid worden. Frankrijk is gek van powertrails, je kan deze opvolgen via mides.fr

Extreme geocachers

Geocacher met de meeste vondsten (op basis van logs)

 • België: De Belg met de meest gevonden geocaches op dit ogenblik is The Bat, 48.500 gevonden caches sinds april 2004, dat zijn meer dan 9 caches gemiddeld per dag: chapeau!
 • Nederland: 48.500 caches in een peulschil in vergelijking met goed 61.000 caches die MoVeD heeft gevonden. Dat maakt hem de Nederlander met de meest gevonden caches, opvallend ook want hij is pas begonnen in 2008 wat maakt dat hij gemiddeld ongeveer 16 caches per dag vindt.
 • Internationaal: Wetende dat er bijna 3 miljoen geocaches zijn en je hebt er zelf meer dan 6% van gevonden dan heb je al heel wat kilometers op de teller. Alamogul heeft meer dan 186.000 caches gevonden sinds oktober 2002, dat zijn er gemiddeld meer dan 31 per dag. Van een stevig tempo gesproken.

Geocacher met de meeste verstopte geocaches

 • België: Met meer dan 700 actieve geocaches heeft Pepegeo het meeste onderhoudswerk in België. Juzé heeft er al meer dan 900 verstopt.
 • Nederland: WoSyHi heeft in Nederland 772 caches verstopt en staat hierdoor bovenaan het lijstje. Hij heeft momenteel ook nog de meest actieve geocaches verstopt, daar zitten enkele geo-arts bij zoals de Signal the Frog geo-art.
 • Internationaal: Team SageBrushers heeft goed 24.000 geocaches verstopt, dagelijkse onderhoudswerken zullen ook dit team bezig houden.

Geocacher met de meeste favo punten

 • België: tot op heden heeft BVMJ 16.744 favo punten ontvangen. Zijn geocachereeks Flight Through Space leveren hem bijzonder veel punten op.
 • Nederland: met liefst 38.024 favorietpunten is WiGe de topscorer. Intussen heeft remralcache de geocaches van WiGe geadopteerd.
 • Internationaal: WiGe is/was ook wereldwijd de Favo number One, een topprestatie zeker als je weet dat de meeste van zijn caches op onderhoud zijn een groot deel van het jaar! WiGe en de Tsjech Alke04 wisselen vaak van positie in de strijd om de meeste favo punten.

Bronnen

Project-gc.com
Forum Groundspeak
Zinnware
Mides.fr

3 gedachten over “Extreme Geocaches & Geocachers”

 1. Alles gaat hier over caches maar wanneer verschijnt er iets over de TB’s.
  Welke TB heeft de meeste km’s. In België, Nederland en internationaal ?

  Beantwoorden
  • Goede vraag: we zijn hier werkelijk ook naar op zoek gegaan, maar kunnen daar jammergenoeg niet snel een antwoord op vinden.
   Veel statistieken over trackables zijn er helaas niet te vinden: hopelijk gaat in de toekomst hier iemand mee aan de slag.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.