Geocaching in en rond Sint-Truiden

Als we over Sint-Truiden spreken denken de meeste mensen aan de voetbalploeg STVV en onze bloesems van de vele fruitbomen die ons landschap buiten de stad kleuren. Onze stad heeft een rijke geschiedenis, maar in de stad zijn er echter maar enkele caches te vinden. Maar waar mijn liefde naar toe gaat is de prachtige natuur hier: velden vol hoog en laagstammige fruitbomen met in de lente heerlijk ruikende bloesems en smakelijk fruit in de late zomer periode.

Zelfs enkele pareltjes van wachtbekkens voor de waterhuishouding, om de stad en omliggende dorpen hopelijk te behoeden van overstromingen bij zware regenval. Door de goede leemgrond hier in de streek kan het wel eens erg nat en modderig worden in de velden, dus een goed paar schoenen zijn onontbeerlijk in de natte periodes.

Wat te doen vandaag in Antwerpen? Geocaching rond de wachtbekkens

Als je een pareltje van een wachtbekken wil ontdekken met een super leuke reeks van 15 trads, dan moet je naar het wachtbekken van Bernissem (eerste van deze reeks: GC7PPC3) gaan. Een prachtige wandeling van 4,5 km met zeer afwisselende caches. Een wandeling die ik vaak deed met onze honden vooraleer we geocachen leerde kennen en sinds mei 2018 heeft team STV hier een prachtige cachereeks geplaatst. Lees goed de listing want voor de 4de van dit rondje heb je een waadpak nodig of je zal natte voeten hebben voor de rest van de wandeling. Ook hier kan je rondje Vlaanderen Sint-Truiden (GC504TNoppikken en enkele andere in de buurt waarvan we zelf 2 geplaatst hebben.

Doe je liever een multi-cache dan kan je naar een ander wachtbekken aan de andere kant van de stad, het Cicindria wachtbekken. Daar kan je de Cicindria wandeling (GC6YCJB) maken. Deze wandeling kan je daarnaast perfect combineren met het rondje Bevingen (eerste van deze reeks: GC57X41), Hier kan je wandelen langs het kasteel van Bevingen en persoonlijk vond ik het wel leuk om tot achter het asielcentrum te gaan en langs de oude legerbarakken te kunnen wandelen.

Een andere toer wat ik veel van genoten heb is Initiatie @ ABL (start: GC5ZDTP) aan het opleidingscentrum van het Belgische leger. Wel even goed de listing lezen, de parking van de militairen mag niet gebruikt worden. Zelf heb ik deze in de herfst gewandeld in een miezerig regen weertje. Maar op dit moment moet het er prachtig zijn tussen de bloesems. Toen hebben we de extra meters gedaan voor The Old Royal Fench (GC15VJJ). Een cache achter het militair domein. Zelf vond ik het een super leuke ervaring om hier in deze prachtige boom te mogen klimmen! Voor zij die durven zeker een aanrader!

Geocaching boomklimmen en hengelen in Sint-Truiden

En dan heb je nog zo een leuk element van geocachen: boomklimmen met touwen naar de top van de boom. Zelf ben ik er een leek in en heb ik het geluk gehad om het eens te proberen samen met team stv. Een zeer leuke ervaring waar je echt wel klimgordel, koorden, en zeker kennis voor nodig hebt om op een veilige en verantwoorde manier te klimmen. We hebben een aantal klim-caches in Sint-Truiden: De Katapultboom🌳 (GC7AYZJ), en het rondje klimmen van @Guyzep 🌳 (start reeks: GC6W3TD). Eentje van deze reeks is te doen zonder koord door gewoon te klimmen in de boom, namelijk klimmen 3 (GC795V5).

Een doel van me was alle caches van Sint-Truiden te vinden, hier zijn we nog steeds aan bezig maar zo vonden we wel een hele leuke cache. Namelijk een hengelcache, als kind vaak gaan vissen met mijn vader dus deze vond ik wel leuk om te gaan vangen. Ergens in de garage lag nog een oude hengel, dus werd deze van onder het stof gehaald en vonden we ergens nog een grote vishaak. Met een rol tape, hengel en de haak – die ik had proberen te bevestigen – gingen we op pad. Eenmaal op de cache locatie gekomen kwamen we er al snel achter dat die oude hengel toch wel wat kort was. Dan maar creatief aan de slag gegaan met taken uit de natuur en mijn rol tape en jawel na wat proberen konden we onze naam noteren op het logboek. En een leuk gevoel dat we hem te pakken hadden. En wat bleek: hem terug hangen was een nog moeilijkere klus dan hem te vangen. Plezier ten top voor mezelf en met een smile naar huis.
Persoonlijk vind ik dit leuk om te doen, best wel raar om met je hengel over de weg te lopen maar ok, je moet soms al eens iets geks doen voor een cache 🙂 .

Geocaching in Sint-Truiden met de kinderen

Ook voor de kinderen zijn er best wel leuke plaatjes in Sint-Truiden waar ze fijn kunnen spelen.
Zelf cachen we ook met onze kinderen en die vinden het toch wel fijn als we kunnen stoppen aan een speeltuin. Een van die leuke speeltuinen vind je aan het bos van Nieuwenhoven. Hier start ook de multi-cache Galgenbos (GCTWK0) die fijn door het bos loopt, hier kan je op rustige momenten wel eens een ree tegen komen. Een heerlijk bos wat voor het grootste deel ook zeer goed met de kinderwagen te doen is. Altijd fijn als je met kleinere kinderen gaat cachen.

Een ander multi start vlakbij het stadion Stayen waar STVV hun wedstrijden speelt op het altijd groene kunstgras: De zeive wèèrkes (GC61M2V) is een parel van een multi, mooi verzorgd met een cryptex wat voor mij de eerste was. Hier kunnen de kinderen over de langste glijbaan over het water glijden, en meer leren over de verschillende soorten kersenbomen of de diertjes in de poel. Op de dienst toerisme kan je ook meer info vinden over de speelqueeste en wandelingen van de fruitvallei.

De zeive wèèrkes - fruitvallei

Genieten van de fruitbloesems en Geocaching

Zin in een multi-cache en een biertje? Dan moet je in Kerkom zijn, de multi bink (GC1E4TQen Kerkom kan je daar ontdekken. Ik vermoed dat momenteel met de bloesems een prachtige periode is om deze cache te loggen. Deze staan nog op ons to-do lijstje om af te werken.

Ben je iemand die graag fietst, dan kan je van uit Zepperen aansluiting vinden met verschillende caches die helemaal tot Borgloon verbinding maken. Te veel om te beschrijven dus voor zij die nog meer van de fruitstreek willen zien, zoek dan zeker verder richting Borgloon. En ook wel een dikke pluim en een bedankje voor LGC Borgloon voor hun talrijke caches.

In Sint-Truiden kan je zeker nog meer caches vinden op leuke plaatsen, te veel om allemaal te beschrijven. Voor zij die ze echt allemaal willen vinden: er is uitdaging genoeg in onze stad en deelgemeentes. Veel cache plezier gewenst!

Blog geschreven door Guy_Fil

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.