Webcam caches: dé 3 webcam caches in de Lage Landen

Wat zijn Webcam caches?

Dit is een geocache type dat gebruik maakt van bestaande webcamera’s die verschillende gebieden zoals parken of bedrijfscomplexen in de gaten houden.

Hoe werken Webcam caches?

Om een Webcam Cache te kunnen loggen moet je naar de locatie gaan en voor de webcam gaan staan. Daar kan je de website opzoeken waar de beelden van de webcam te zien zijn of je kan een vriend vragen om de webcam feed te bekijken. Je moet een screenshot maken van het webcambeeld en dit insturen om de webcamcache te kunnen loggen.

Kan je zelf een Webcam cache maken?

Webcam caches zijn een verouderd cachetype. Dat wil zeggen dat je geen nieuwe geocaches van dit type kan maken, maar je kan wel nog de resterende caches van dit type loggen.

Geocache Icoon - Webcam Cache

Uniek. Zo kan je Webcam caches goed samenvatten. Het zijn immers Legacy caches: wat wil zeggen dat er geen nieuwe caches van dit type meer komen en de overblijvende caches van dit type blijven actief zolang ze onderhouden worden. In het geval van Webcam caches is er niet echt heel veel onderhoud nodig, maar zo’n camera kan wel eens kapot gaan. Als een webcam niet vervangen wordt, dan zal de Webcam cache helaas ook het archief in moeten. Vandaar dat we kunnen stellen dat het unieke geocaches zijn.

De opzet van dit geocache type is vrij simpel: ga naar de locatie, stel je voor de webcam en maak een screenshot van de webcam feed waar je zelf op staat. Zo kan je bewijzen dat jij deze locatie bezocht hebt. Heel af en toe krijg je er nog een extra opdracht bij: zo kan de CO bijvoorbeeld vragen om in een bepaalde positie te staan.

Webcam caches hebben uiteraard ook hun eigen icoon. Als je een Webcam cache kan loggen, dan krijg je dit icoontje te zien bij jouw gevonden logs. Grappig trouwens bij de logs van Webcam caches is dat er niet het gekende gele gezichtje komt te staan, maar Webcam photo taken. Op de Geocaching kaart komt er uiteraard wel een gele smiley na het loggen.

Log zelf eens een Webcam cache

Webcam caches zijn echt wel uniek: er zijn wereldwijd slechts 222 Webcam caches actief. Wetende dat er geen nieuwe Webcam caches gemaakt worden is het ook niet zo eenvoudig om er eentje te kunnen loggen. Elke webcam die verdwijnt betekent immers meteen ook dat de Webcam cache het archief in zal moeten. In Nederland zijn er 2 Webcam caches te vinden en in België is er slechts 1. Ideaal om deze even te bespreken.

Geocache Icoon - Webcam Cache Beach Paradise – GCM35N

De enige webcam cache van België is te vinden in Knokke-Heist. De place to be voor deze webcam is Beachclub Anemos dat op het strand te vinden is. Ga naar de coördinaten van deze cache en je kan via jouw smartphone de live beachcam bekijken op Youtube. Handig dus om een printscreen te maken en in te sturen.

Als je de listing van deze webcam cache bekijkt, zie je meteen dat er heel wat verandert is hier in vergelijking met de start van deze webcam cache in 2004. Vermoedelijk is de webcam zelf ook vernieuwd sindsdien.

Geocache Icoon - Webcam Cache Markt van Sittard – GCG8B1

Wie in Sittard is kan afzakken naar de markt om er een Webcam cache mee te pikken. Wij kregen de CO te pakken van deze geocache om wat meer achtergrondinfo te krijgen: wist je dat deze zelf nog nooit op de markt van Sittard is geweest? Hij heeft deze geocache gemaakt nadat hij zelf een Webcam cache had bezocht in Amsterdam: na wat zoeken op het internet naar publiek toegankelijke webcams kwam deze in Sittard in het vizier. Intussen zijn webcamcaches zo uniek geworden en daarom wordt deze geocache verder onderhouden.

Geocache Icoon - Webcam Cache NijverdalCam – GCPTAP

In Nijverdal, deelgemeente van Hellendoorn, staat deze bijzondere webcam die werkt op basis van een sterk staaltje techniek. Via wifi signalen in de kerktoren en een antenne wordt het signaal 2 kilometer verder gestuurd naar een access point waar de beelden verwerkt worden.

Deze webcam heeft trouwens een leuke extra: je kan hem immers besturen en kiezen naar waar de webcam zich moet richten. Door in de rechterkolom te kiezen voor 0 Geocache GCPTAP richt hij zich op de plek waar je moet staan om een geldige afbeelding te kunnen maken om deze geocache te kunnen loggen.

We raden aan om één van deze unieke caches snel zelf ook eens te bezoeken. Je krijgt er een uniek geocachetype bij, bij jouw gevonden logs. Heb jij al eens een webcam cache gelogd?

5 reacties op “Webcam caches: dé 3 webcam caches in de Lage Landen”

  1. Vorige jaar nog een webcamcache op Terschelling gedaan. Jammer dat die nu ook weg is. Ik vond het wel erg grappig om te doen.

    Beantwoorden
  2. Ik heb sinds 2005 mezelf 17 x op de webcamfoto gezet. In Duitsland zijn er nog een aantal te vinden, maar inderdaad, ze zijn erg zeldzaam.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.