Geocaching onderzoek 2022 – deel 5

We zijn toe aan deel 5 van het Geocaching Onderzoek 2022: in dit deel gaan we het hebben over de resultaten van de vragen over mysteriecaches. De vorige resultaten over Geocaching events gemist? Deze resultaten kan je hier nog eens rustig bekijken.

Deel 1Geocaching Premium
Deel 2Traditionele caches
Deel 3Multi-caches
Deel 4Geocaching events
Deel 5Mysteriecaches
Deel 6Andere cachetypes

Mysterie-caches

94,8% van de deelnemers aan dit onderzoek hebben ooit een mysteriecache gevonden. 5,2% van de deelnemers heeft nog nooit een mysteriecache gevonden. De voornaamste reden hiervoor is omdat ze nog nooit een poging ondernomen hebben of omdat de puzzels te moeilijk zijn. Andere redenen zijn: niet begrijpen hoe mysteriecaches werken, niet weten wat een mysteriecache is of simpelweg omdat sommige mensen niet graag puzzelen.

In de resultaten hieronder gaan we het hebben over stellingen die we voorgelegd hebben aan geocachers die wel een mysteriecache hebben gevonden.

📊 Ik vind mysteriecaches leuk

Helemaal niet akkoord1,7%
Niet akkoord4,1%
Noch akkoord, noch niet akkoord18,5%
Akkoord52,3%
Helemaal akkoord23,4%

Gemiddeld genomen gaan geocachers akkoord met deze stelling, opvallend was ook al dat mysteriecaches het op één na populairste geocachetype was volgens de deelnemers aan dit onderzoek (zie deel 1 van het Geocaching Onderzoek).

📊 Er zijn te veel mysteriecaches

Helemaal niet akkoord20%
Niet akkoord38,4%
Noch akkoord, noch niet akkoord30,9%
Akkoord7,5%
Helemaal akkoord3,2%

Met de stelling dat er te veel mysteriecaches zijn gaan geocachers gemiddeld bekeken niet akkoord. Er mogen dus zeker nog nieuwe mysteriecaches bijkomen.

📊 Ik los graag puzzels op van mysteriecaches

Helemaal niet akkoord4%
Niet akkoord6,6%
Noch akkoord, noch niet akkoord19,6%
Akkoord49,4%
Helemaal akkoord20,4%

Gemiddeld genomen kunnen we stellen dat geocachers ook graag al eens puzzels oplossen van mysteriecaches.

📊 De puzzels van mysteriecaches zijn vaak (veel) te moeilijk

Helemaal niet akkoord2,7%
Niet akkoord15,7%
Noch akkoord, noch niet akkoord38,3%
Akkoord31,2%
Helemaal akkoord12,1%

Ze zijn natuurlijk niet altijd even makkelijk die puzzels bij mysteriecaches, soms zijn deze echt een harde noot om kraken. Uit deze stelling blijkt dat geocachers de puzzels vaak te moeilijk vinden. Als je wil dat jouw mysteriecache vaak gevonden wordt, dan maak je jouw puzzel dus best niet te moeilijk.

📊 Ik vind het leuk dat oplossingen van mysterycaches gepubliceerd staan op andere websites

Helemaal niet akkoord19,2%
Niet akkoord19,8%
Noch akkoord, noch niet akkoord35,9%
Akkoord19,1%
Helemaal akkoord6%

Er is een vrij grote neutrale groep, maar toch neigt de gemiddelde geocacher eerder niet akkoord te gaan met deze stelling.

📊 Ik zoek in een team (met anderen) naar de oplossing van een mysteriecache

Helemaal niet akkoord17%
Niet akkoord23,5%
Noch akkoord, noch niet akkoord23,3%
Akkoord28,8%
Helemaal akkoord7,4%

Ook bij deze stelling is gemiddeld genomen een geocacher zeer neutraal (noch akkoord, noch niet akkoord). 36,2% geeft aan dat ze puzzels voornamelijk in een team oplossen.

📊 Ik los iedere puzzel van een mysteriecache zelf op

Helemaal niet akkoord9,2%
Niet akkoord28,3%
Noch akkoord, noch niet akkoord28,6%
Akkoord24,9%
Helemaal akkoord9%

Niet iedere geocacher zal iedere puzzel zelf oplossen en hulp inschakelen om het antwoord te vinden: 37,5% geeft dat aan. Bijna 34% geeft aan dat ze iedere puzzel wel zelf oplossen.

📊 Ik vraag hulp aan de CO (cache-eigenaar) wanneer ik een puzzel niet kan oplossen

Helemaal niet akkoord4,2%
Niet akkoord11%
Noch akkoord, noch niet akkoord19,8%
Akkoord54,1%
Helemaal akkoord10,9%

De grootste groep gaat akkoord met deze stelling en dat vinden wij alvast heel goed: een CO kan je nog steeds het beste helpen om jou een duwtje in de rug te geven om de puzzel toch te kunnen oplossen. Via het Geocaching message center of via een mailtje (via Geocaching.com) kan je de CO makkelijk contacteren.

📊 Ik vraag hulp aan andere geocachers wanneer ik een puzzel niet kan oplossen

Helemaal niet akkoord4%
Niet akkoord9%
Noch akkoord, noch niet akkoord14,3%
Akkoord58%
Helemaal akkoord14,7%

Je kan ook hulp krijgen van andere geocachers (bijvoorbeeld bevriende geocachers die de cache al gevonden hebben): als je de CO niet te pakken krijgt of deze niet wil lastig vallen. Ook dit doen heel wat geocachers en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

📊 De mysteriecaches die ik gevonden heb waren voornamelijk Bonus-caches van een geocache trail/reeks

Helemaal niet akkoord19,9%
Niet akkoord44,5%
Noch akkoord, noch niet akkoord20,2%
Akkoord11,8%
Helemaal akkoord3,5%

Niet iedere mysteriecache heeft een puzzel: verschillende geocachetrails hebben op het einde een bonuscache die je enkel kan vinden als je de reeks traditionals gedaan hebt en deze bonuscache is vaak ook een mysteriecache. Op die manier kan je dus ook een mysteriecache vinden. Goed 15% van de geocachers geeft aan dat de mysteriecaches die zij gevonden hebben voornamelijk bonuscaches waren van een trail/reeks.

📊 Ik vind geo-arts leuk

Ja79,8%
Nee20,2%

Dat geo-arts populair zijn, zien we door de vele nieuwe kunstwerkjes die op de Geocaching kaart verschijnen en bijna 80% vindt geo-arts leuk.

📊 Er zijn te veel geo-arts

Ja15,6%
Nee84,4%

Soms zou je beginnen denken dat er een wildgroei is aan geo-arts en dat er misschien wel te veel zouden zijn, maar dat vinden geocachers niet. Er mogen gerust nog nieuwe geo-arts komen.

📊 Ik verkies een Geo-art reeks boven een ‘gewone’ geocachereeks/trail

Ja30,6%
Nee69,4%

3 op 10 geocachers verkiest zelfs een geo-art boven een traditionelere geocachetrail. Best wel interessant als je zelf een geocachereeks wil plaatsen.

📊 Ik vind challenge caches leuk

Ja53,8%
Nee46,2%

Challenge caches mag je enkel loggen als je aan een bepaalde voorwaarde voldoet zoals bijvoorbeeld x aantal caches gevonden. Iets meer dan de helft van de geocachers vindt deze ook leuk.

📊 Er zijn te weinig Geocaching challenges

Ja17,2%
Nee82,8%

In Nederland zijn er goed 500 challenge caches en in België goed 300. 17% van de geocachers geeft aan dat dat er te weinig zijn en er dus wel nog enkele bij mogen. Voor 83% is dat niet het geval.

📊 Ik heb reeds veel Geocaching challenges gerealiseerd

Ja23,7%
Nee76,3%

Bijna een kwart van de geocachers geeft aan dat ze reeds veel van deze Geocaching challenges gerealiseerd hebben.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

Fout: Contact formulier niet gevonden.

We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

Volgende week publiceren we de laatste resultaten van het Geocaching Onderzoek 2022: dit zal gaan over andere geocachetypes. Uiteraard zullen er dan opnieuw 5 nieuwe winnaars zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.