Signature items

Ik publiceerde hier ondertussen reeds 6 blogs over trackables, met een bijzondere aandacht voor geocoins. De onderliggende assumptie was steeds dat het om trackables ging die je kon registreren en loggen bij Groundspeak (geocaching.com).

Maar hier verschenen ook 2 blogs over trackables die niets te maken hebben met Groundspeak, met name over GeoKrety en Woodies. Terwijl woodies perfect onder de categorie “signature items” passen ligt dat anders met GeoKrety. Bij GeoKrety koop je geen items maar krijg je enkel een gratis alternatief om een track code te bekomen. Die kan je dan op een label drukken en vasthangen aan een “hitchhiker” (net zoals dat kan met het kettingetje van een tag of Travel Bug).

Wat zijn “signature items”?

Moun10Bike Geocoin

De woodie, ook al omdat hij in Europa zo populair is, neem ik graag als uitgangspunt om “signature items” te omschrijven. Wie mijn blog niet gelezen heeft over de geschiedenis van de geocoin zal misschien verbaasd zijn te lezen dat het eerste “signature item” een munt was die later zou uitgroeien tot wat we nu kennen als een geocoin.

Inderdaad, de geocacher gekend als Moun10bike legde als eerste op 1 september 2001 een “signature item” in een cache met zijn logo als afbeelding met de uitdrukkelijke bedoeling dat de vinder deze mocht bijhouden. Tot dan kende men enkel het principe om ruilspulletjes te vinden in de caches. Later kreeg die coin een track code en zo ontstond de “geocoin” en vrij snel ook het idee om deze niet enkel als gift te kunnen achterlaten maar om deze te doen reizen van geocache tot geocache of te laten loggen als “discovered”. Van die latere versie heb ik het nummer 1345 in mijn collectie.

Een signature item is dus eigenlijk een “persoonlijke” geocoin, tag, pin, woodie of wat dan ook als object, waarop een uitdrukkelijke verwijzing naar de eigenaar in de afbeelding en/of tekst is verwerkt. Vele woodies zijn daar dus een perfect voorbeeld van. Het succes van woodies is immers niet alleen dat ze goedkoop zijn maar vooral omdat ze eenvoudig gepersonaliseerd kunnen worden en daardoor niet alleen vlugger in een cache worden achter gelaten als gift maar vooral ook verwoed worden geruild en verzameld.

Deze laatste twee elementen maken dan ook essentieel deel uit van het doel van een “signature item”, ze moeten aanzetten tot ruilen en verzamelen. Maar de echte verzamelaars willen hun collectie ook op een website platform kunnen bijhouden om ook via dat platform het ruilen te vergemakkelijken met andere verzamelaars die ze niet fysiek (kunnen) ontmoeten. Daarbij verwacht men dan ook dat deze items een track code hebben zodat ze gemakkelijk te traceren zijn en te catalogeren. Zulk een platform moet dus ook andermans verzameling overzichtelijk weergeven. En daar hapert het nog wat met woodies. Er blijven bij het op afstand ruilen dan wel de verzendkosten die men in rekening moet nemen.

Bekende Signature Item Platfora in de VS

Als Europeaan moet ik voorzichtig zijn met het label “bekend” als ik het heb over een aantal “signature items” want die zijn hier amper bekend. Maar in de VS zijn PathTags heel bekend. Ook Extagz (tevens bekend als Aardvark Tags) verwierven enige bekendheid.

Op events zie je onze Amerikaanse geocollega’s van tafel tot tafel wandelen om hun “signature items” te ruilen. Meestal hebben die een gaatje en hangen ze per reeks (de tags van één reeks hebben allen dezelfde track code) aan een ijzeren draad om ze bij elkaar te houden. Maar dat gaatje kan dus ook dienen om er een hitchhiker aan vast te hangen of om aan een ketting of sleutelhanger te bevestigen.

Vooral PathTags waren al heel populair in de VS nog voor de woodies hun weg vonden in Europa. Omdat ze nooit doorbraken in Europa (er komt een niet te verwaarlozen verzendkost bij) kregen woodies ook vrij spel om in Europa als enig alternatief voor “signature items” door te breken. Al vallen ze wat duurder uit dan woodies, ze zijn zoveel goedkoper dan geocoins en hebben ondertussen zulke een vaste waarde gekregen bij onze Amerikaanse collega’s dat woodies het moeilijk hebben om daar een belangrijke plaats te veroveren. Die PathTags en Extagz zijn immers, ook al zijn ze kleiner, nog steeds metalen munten die veel vormgeving en vooral goede inkleuring toelaten, en wat ook voor sommigen belangrijk is, ze hebben “gewicht” (letterlijk dan). En tenslotte, ze kunnen netjes geregistreerd worden en dus op afstand geruild worden via een website. Dus net wat meer dan het gevoel iets van waarde in handen te hebben!

Elke reeks heeft dus zijn track code, kan gelogd worden als gevonden, verzameld en/of voor ruil opgegeven worden op het webplatform. Laat dat nu enkele van de voordelen zijn die onze Amerikaanse collega’s erg op prijs stellen en ik kan me niet ontdoen van het idee dat die ook wel wat Europeanen kunnen aanspreken!

En vandaar een korte bespreking over de aller nieuwste onder hen, de Discover Tag die vooral in mijn smaak viel omwille van de gebruiksvriendelijkheid van het webplatform.

De Discover Tags

De makers van deze tags en het platform Discovertags.com zijn reeds lang bekend als de coin producent Oakcoins en in onze geocaching community als de producent van geocoins en tags met als merknaam GeoSwag. Amerikanen uit het verre Kaysville in Utah.

Ik werkte al met hen samen o.a. voor de “Leap into 2020 Geocoin/Pin Set – Belgian Edition”. Het is bij de levering van deze geocoins dat ik verrast werd door het extraatje dat ik bij levering kreeg meegestuurd: een reeks, mij toen nog niet bekende, Discover Tags. Zij werden in het kader van de Leap Geocoin en Pin gemaakt. Niet zo zeer als een “personal signature item” maar eerder als een “brand signature item” van OakCoins als gift bij de geocoins te vergelijken met een geocoin die gemaakt wordt ter gelegenheid van een event. Bij het verschijnen van een nieuw platform vraag ik me steeds af hoe goed de eigenaars hun kansen inschatten om toch een redelijk “marktaandeel” (als ik het zo mag noemen) in te nemen.  Dus trok in mijn stoute schoenen aan en contacteerde ik de eigenaars Hans en Janae Nielsen en stelde hen daaromtrent enkele vragen. Het interview (in het Engels uiteraard) van een 10-tal minuten kan je hieronder bekijken.

Wie de tijd neemt om door het deel “Purchase Tags” te wandelen zal vaststellen dat je voor een kleine 100 Euro al 50 stuks hebt. Er zijn ook variaties in vorm en afwerking mogelijk zonder dat de kost erg gaat stijgen. Je zal wel zelf een ontwerp moeten aanbieden. Lukt dat niet meteen dan kan je Janae of Annette contacteren die je graag zullen helpen. Wie veel meer stuks wil zal ook de stukprijs significant zien dalen.


Ze zijn ongeveer 23 mm in diameter en 2 mm dik en zoals gezegd meestal met een gaatje met een doorsnede van 3 mm (om iets of ergens aan vast te hangen).

Ik kon alvast aan de verleiding niet weerstaan en heb mijn eerste set van 50 besteld in Black Nickle uitvoering. Van zodra die opgeleverd zijn zullen deze dus in mijn folder “Created” komen te staan.

In de “Gallery” kan je gaan kijken welke er allemaal al gemaakt werden en toen ik daar de eerste maal doorging stelde ik vast dat ik zonder het te weten reeds 2 andere had die ik dan ook meteen in mijn verzameling heb gelogd.








Die twee die ik al had sinds 2018 zijn de twee wolven hieronder maar waarvan ik toen niet wist waar ik die moest loggen. Die staan nu dus ook in mijn folder “Collected”.

Je kan niet alleen actief ruilen maar ook opgeven in jouw “Wishlist” dat je op zoek bent naar een welbepaalde discover tag zoals je ziet op het prentje hieronder. En zoals je merkt is diegene die ik graag zou hebben geen klassieke ronde vorm.




Zoals altijd bij een nieuwe website is het in den beginne wat zoeken maar ik vond verbazend snel mijn weg op deze site.

Ik kijk al uit, als het mag omwille van de huidige pandemie, naar mijn reis naar het Geocoinfest 2021 in Kansas in september. Gegarandeerd lopen daar dan heel wat Amerikanen rond die hun Discover Tags willen ruilen … en dan heb ik ook mijn setje bij!

Win 10 Discover Tags

Maar we houden het hier niet bij woorden maar ook bij daden! Ik heb 10 van die Discover Tags Leapday2020 verstopt. Kijk op de GeoGames pagina de wedstrijd en hier waar ze te vinden zijn.
En ja, wie ze vindt mag ze bijhouden. Je mag ze laten reizen, maar je bent heel welkom om ze te houden!

Wie ze bovendien registreert kan nog rekenen op een toemaatje!

Blog geschreven door Luc De Haes aka spockske
CreaCoins

11 reacties op “Signature items”

  1. Even bekeken of er een discovertag in mijn buurt verstopt is. Op een goeie 10 min rijden lag er een verstopt. Toch even gaan piepen en ja hoor, hij lag er nog 😀
    Hele dikke merci voor de mooie discovertag

    Beantwoorden
  2. Gekeken waar de dichtstbijzijnde was.
    Koers gezet richting St-Denijs.
    Daar toegekomen moeten vaststellen dat deze reeds gevonden was en de gele smiley op de kaart stond.
    De dochter wou echter doorgaan met de zoektocht.
    De tocht werd verder gezet naar Izegem en daar kon de tag bemachtigd worden.
    Dochter superblij met deze schattenjacht en het resultaat 👍🏻
    Hartelijk dank voor dit initiatief…

    Beantwoorden
  3. Ventje keek mails na, en ja hoor, deze sprak mij enorm aan. Tiens, die van Zemst is in de buurt en nog niet gevonden. Snel naar de auto gelopen en naar de coördinaten. Daar aangekomen nog eens op de gps zien… djuu, foute kant van de autoweg… Toch maar netjes gekeerd aan het licht, en op hoop van zegen in de vangrail gedoken. En ja hoor, daar lag hij “te blinken”. Snel het witte potje genomen en zo fier als een gieter terug op weg naar huis. Onze eerste discover tag. Dankjewel 🙂

    Beantwoorden
  4. De dichtste lag voor mij in Izegem maar Sybmil was me voor geweest. Gisteren moest ik aan zee zijn en dacht AHA! die van Jabbeke is nog niet gevonden. Eenmaal op weg was ik er gepasseerd zonder eraan te denken, dedju… Deze morgen dan toch nog even gekeken en hij was nog steeds niet gevonden. Op terugweg dus WEL afgereden om te gaan zoeken. Even wat over en weer lopen en yess daar was hij! Merciekes voor deze en ondertussen ook een handig extra potje dat nog nuttig kan zijn.

    Beantwoorden
  5. Toen ik dit artikel las/zag van cachebuddy Luc begon het dadelijk te kriebelen.
    Die DT06 lag echt wel dichtbij …, maar het was “werkendag” (en dus wachten).
    s’Avonds moest ik er toch passeren op weg naar een speleo-activiteit.
    Bij het vertrek was hij nog “actief” en toen ik er kwam was hij er gelukkig nog.
    Aangezien ik een hele tijd geen mogelijkheid zou hebben om te loggen dadelijk de CO gebeld zodat die hem niet-actief zou kunnen plaatsen. Sorry Joey dat deze boodschap jou niet tijdig bereikte!
    Dank voor deze actie!

    Beantwoorden
  6. Toen de mail ’s avonds toekwam, gezien dat er op enkele minuutjes rijden van bij mij (Tuilt) eentje verstopt was. Nu was er net een stevige regenbui gepasseerd en vermits ik wat las van wateroverlast hier in de regio, niet meer gaan kijken. De dag nadien moest ik in de winkel vlakbij zijn, en dus via de website toch nog even gekeken of de tag er nog was, en ja. En zo mijn eerste discover tag kunnen vinden! Bedankt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.