Na regen komt zonneschijn zegt het spreekwoord, maar het kan natuurlijk niet altijd droog blijven. Regenbuien zijn meestal al snel een afknapper voor geocachers om op pad te gaan (ontdek ook onze tips welke Geocaching dingen je kan doen bij slecht weer), maar ze zorgen er ook voor dat de logboekjes nat kunnen worden. Iedereen is wel al eens een geocache tegengekomen waarbij je jouw naam niet in het logboek kan schrijven omdat deze volledig doorweekt. Daarom deze tips om je Geocaching logboek, dat je zelf kan maken, droog te houden. Heb je zelf nog tips om een logboek droog te houden? Laat het ons zeker weten!
💧 Plaats je logboek in een cachecontainer
Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend: plaats je logboek in een cachecontainer. Wij komen het af en toe wel nog eens tegen: een logboekje zonder enige bescherming tegen water en vocht. Bij lange droge periodes zoals afgelopen zomer zal deze even standhouden. Maar van zodra je papier nat is, is jouw cache eraan voor de moeite.
💧 Droge plek
Misschien wel de meest eenvoudige tip: plaats je geocache op een droge plek waar het vocht geen kans maakt. Droge plekken om een geocache te plaatsen: onder een afdak, in de holte van een boom, …
💧 Waterdichte cachecontainer
Een cachecontainer zal alvast heel wat helpen om je logboek droog te houden, maar water en vocht banen zich altijd wel een weg naar en in de cache. Na verloop van tijd zal door condensatie in de container je logboek vochtig worden. Ga dit tegen en gebruik een cachecontainer die waterdicht is: in het stuk over hoe goed een cachecontainer is hadden we het reeds over de waterdichtheid van cachecontainers.
👉 Een goede tip om te controleren of je cachecontainer nog waterdicht is, is om deze 10 minuutjes onder water te houden om te kijken of er geen vocht in de container kruipt. Aluminium tubes hebben een rubberen ringetje om water buiten te houden, maar na verloop van tijd is deze ook ‘versleten’ en is dat ringetje aan vervanging toe.
💧 Hersluitbaar zakje
Een Geocaching logboek wordt vaak in een plastic zakje gestoken. Op zich een goed idee want vroeg of laat kruipt er toch wat vocht in je cache(container) en dit zal het eerste vocht wat tegen houden. Helaas zijn deze plastic zakjes heel erg broos en scheurt deze of komt er een gaatje in. Dit komt natuurlijk omdat niet iedereen even handig is. Ook vele hersluitbare zakjes zijn broos en na verloop van tijd stuk. Kies daarom voor een goede kwaliteit van het zakje.
👉 Daarnaast is het ook een goed idee om te kiezen voor een hersluitbaar zakje dat ’te groot’ is. Zakjes die net groot genoeg zijn gaan veel sneller stuk omdat geocachers het boekje dan in een klein zakje proberen te proppen.
💧 Silica gel
Doet het jou geen belletje rinkelen? Silica gel kan je terugvinden in de meeste nieuwe schoenen die je koopt: een zakje met een soort van bolletjes in. Silicagel is een stof die water absorbeert en vasthoudt. Fabrikanten plaatsen dit in schoenen om schimmelgroei door vochtigheid in schoenen te voorkomen. Vocht dat door condensatie in je cache terecht komt zal door een zakje silica gel geabsorbeerd worden. Na verloop van tijd moet je deze natuurlijk vervangen, dus dan is het tijd voor een nieuw paar schoenen 😉
💧 Waterproof papier
Als je container niet sterk genoeg is, dan zorg je er toch voor dat jouw logboek sterk genoeg is, niet? Je kan een logboek maken van waterproof papier. Dit is wat duurder in aanschaf, maar het zorgt er wel voor dat het onderhoud van je geocache aanzienlijk makkelijker zal zijn. Een waterproof papier dat bij Geocaching wel vaker gebruikt word is een Rite in the Rain notitieboekje: een ideaal logboek dat bestand is tegen water en vocht.
Hoe maak je nat papier droog?
Is je Geocaching logboek toch nat? Dan kan je proberen om het papier droog te maken. Hoe maak je papier droog? Volg hiervoor volgend stappenplan:
- Indien mogelijk maak de verschillende vellen papier van elkaar los (enkel als je deze niet hoeft te beschadigen)
- Plaats het papier op een platte ondergrond
- Neem het eerste vocht weg met keukenrol of een handdoek
- Plaats een ventilator op het papier. Plaats de ventilator niet rechtstreeks op het papier, maar neem een ventilator die heen en weer kan bewegen zodat het papier gelijkmatig kan drogen.
- Plaats een zwaar voorwerp op het papier met daartussen keukenrol om het laatste vocht weg te nemen.
Is er ergens een site of boek waar ik kan kijken waar ik kan gaan wandelen ik ben van Zolder maar weet niet waar een route kort bij is
Als je wil Geocachen, kan je even kijken op de geocaching kaart om een wandeling uit te stippelen: https://www.geocaching.com/map/
Je kan hier bovendien Zolder ingeven en meteen zien welke caches er in de buurt liggen.
Ik wou een geochache logboek leggen van 15 op 20 cm, is dat te groot?
Als deze binnen je cachebehuizing past is dat perfect mogelijk 😉
Probeer deze watervrij te houden 🙂
Waar vind ik een logboekje of liever logplaatje dat magnetisch is en dat je zo tegen een bord aanplakt? Je haalt het eraf en aan de achterkant kan je dan je naam schrijven. Ik heb dat vaak gezien in Thailand en 1 keer hier in Zolder, maar ik weet echt niet waar ik dat kan bekomen.
De beste tip om een logboekje droog te houden: de cachers moeten wat meer tijd nemen om de logboekjes correct terug te plaatsen en de doppen goed dicht draaien zodat er geen vocht in kunnen.
Tegenwoordig geld enkel hoe meer hoe beter en daar door komt hoe sneller hoe beter uit dus cachers zoek er een paar minder maar doe ze dicht zoals het hoort .😉
heel juist, ik erger mij ook dikwijls aan de nonchalance van sommigen die de container onzorgvuldig sluiten!