Bierbeek 14-18

Het begon als een fietstocht

In 2014 stippelde de werkgroep Bierbeek 14-18 een fietstocht uit langs plaatsen in onze gemeente waar er tijdens de Eerste Wereldoorlog iets gebeurd was en er nog documentatie over beschikbaar was. Omdat dit een tijdelijke fietstocht was en het jammer zou zijn dat deze info verloren zou gaan, werd ons gevraagd of we deze fietstocht niet konden omzetten naar een geocacherondje. We zagen dit wel zitten en kregen de volledige medewerking van de gemeente.

Wel moesten we met enkele zaken rekening houden:

– Ten eerste lagen de plaatsen vast en moesten we op die plaatsen op zoek naar een goede verstop-techniek.

– Ten tweede moest het voor bijna iedereen toegankelijk zijn, dus niet te moeilijk en niet enkel voor Premiumleden. Een groot deel van de caches zijn ook toegankelijk voor rolstoelen.

– Ten derde vonden we dat we er geen gewone containers van mochten maken omdat we zelf niet zo houden van “gewone” potjes.

En zo ontstond rondje Bierbeek 14-18

In januari 2015 was het dan zover. We vonden voor de 9 plaatsen een leuke verstop-techniek, alle info die verzameld werd voor de fietstocht werd overgezet naar de individuele cachepagina’s, zo kan je de historie van iedere locatie zelf nalezen in de cachelistings. Uiteindelijke waren ook de proeflopers enthousiast en keurden het reeksje goed en kon deze gepubliceerd worden.

Voor nummer 6 (GC5HT5P) van de reeks hadden we nog wat toestemmingen nodig waardoor we daar met een eenvoudige container begonnen die later werd omgezet naar een “specialleke”.

Nummer 5 (GC5HT4W) was ons pronkstuk, maar deze verdween helaas na enkele maanden en het heeft ons daarna nog enkele maanden gekost om deze terug in zijn originele staat te herstellen.

Een nieuw monument verdient 2 nieuwe caches

In 2018 werd er door de gemeente een herdenkingsmonument onthult waardoor de vraag kwam om ook daar een cache te leggen. De reeks werd daarom niet met 1, maar met 2 caches uitgebreid. 1 cache aan het monument zelf en 1 veldpuzzel die er voor zorgt dat je de cachepagina’s ook effectief moet lezen om enkele eenvoudige vragen op te kunnen lossen.

Ontdek de geschiedenis van Bierbeek

Ben je geïnteresseerd in de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente Bierbeek of heb je zin om onze caches te komen ontdekken: Iedereen is welkom! De ene cache vraagt al wat meer speurwerk dan de andere, maar ze zijn allemaal doenbaar voor zowel beginners als voor gevorderden. (Bonus van deze reeks: GC5HTPF)

Opgelet: het is geen mooi lusje. De volgorde waarin je de caches doet is niet belangrijk, de nadruk ligt meer op de locaties en de geschiedenis van deze plekken. Je kan bijna op alle plaatsen met de wagen stoppen of parkeren in de buurt, je kan er een fietstocht van maken of opsplitsen in 2 wandellussen en tussendoor je even verplaatsen met de wagen.

Blog geschreven door wouls

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.