Cachly is een app voor iPhone gebruikers waarmee je kan geocachen.
Neen, deze app is voor een klein prijsje te koop in de App store, maar het heeft wel verschillende (handige) functies die niet te vinden zijn in de standaard Geocaching app.
Cachly is enkel beschikbaar voor iPhone gebruikers en niet voor Android gebruikers.
Niet zo heel lang geleden ben ik begonnen met het gebruiken van de app Cachly. Via YouTube en op Facebook kwam ik een aantal enthousiaste gebruikers hierover tegen en werd ik nieuwsgierig. Omdat ik toch wat miste bij de standaard Geocaching app heb ik deze app aangeschaft. Het is een betaalde app, je betaalt er 4,99 euro voor. En wil je offline kaarten downloaden dan betaal je daar ook nog éénmalig een kleine bijdrage (2 à 3 euro) voor. De app is beschikbaar in het Nederlands, wat een groot voordeel is.
De voordelen van Cachly
Projectie maken
Je kunt vanaf een waypoint meteen een projectie invullen en maken. Ik hoef dus niet meer naar de Geocaching Toolbox of JaVaWa e.d. toe om een projectie aldaar uit te voeren en dan het coördinaat te onthouden en in te vullen. Daar ik nog wel eens snel getallen vergeet en nummers omdraai maakte ik nogal eens fouten bij het projecteren. Nu hoef ik niet meer het hele coördinaat over te typen en niet meer heen en weer te wisselen tussen schermen op mijn iPhone. Heel erg handig dus.
Afbeeldingen in de logjes
Alle afbeeldingen van loggers zijn onder 1 centrale map te bekijken op de Geocache pagina. Erg handig wanneer je een geocache niet kan vinden en zo even snel kan checken of er een spoiler is. Je hoeft niet zoals op de standaard Geocaching app door alle logjes heen te scrollen op zoek naar foto’s.
Loggen met sjablonen
- Je kan kiezen voor 5 logtypes, naast de drie standaard logtypes als bij de Geocaching app (gevonden, DNF of notitie) kun je hier ook kiezen voor onderhoud nodig of archiveren.
- Bij het schrijven van een log kan je meteen meerdere foto’s plaatsen in tegenstelling tot de Geocaching app waar er maar 1 geplaatst kan worden.
- De logjes kan je als concept opslaan en nadien in 1 keer tegelijkertijd versturen.
- Je kan een standaard logsjabloon tekst maken die standaard bij je logs verschijnen en waarbij je eventueel zelf nog wat aan kan toevoegen. Ik gebruik het om in een uitgebreidere manier TFTC te zeggen.
- Men kan meerdere templates aanmaken en daartussen kiezen.
- Je kan de logs ook als veldnotitie opslaan waarna ze worden geëxporteerd naar de Geocaching app. Daar kan je ze als concept zien staan en van daaruit kan loggen.
Vertalen via ingebouwe vertaalfunctie
In Cachly zit een vertaalfunctie! Dit kan door de driestipjes-menuknop welke de beschrijving, hint en logs kan vertalen via Google Translate. Onmisbaar op vakantie of uitstapjes naar het buitenland. Je bent zo veel minder tijd kwijt aan het kopiëren en plakken van de teksten naar jouw vertaal-app.
Geschiedenis Logs
Er is een menuknop Logs en als je daar naar toe gaat zie je al je recent geschreven logs. Zelfs als CO kan je hier ook je onderhoudlogs en dergelijke terugvinden. Bovendien kan je daar meteen je log wijzigen wanneer je iets fout hebt opgeschreven, dit kan niet bij de standaard Geocaching app waar je naar de browserversie moet gaan om je foutje aan te passen.
Ook vertalen van je logs is hier mogelijk via Google Translate en met knip-en-plakwerk heb je meteen je log vertaald en aangepast voor een log in het buitenland.
Trackables scannen
Jouw trackable inventaris kan je eenvoudig bekijken in het Trackable menu. Kom je tijdens het geocachen een TB tegen, dan kan je de TB-code opzoeken of kan je deze TB ter plekke automatisch scannen (zoals de TBscan app) zodat je deze meteen kan loggen of op de betreffende TB-pagina komt. Trackables die in je bezit zijn kan je automatisch een cache laten bezoeken.
Kaarten: meer keuze
Waar je bij Geocaching app keuze hebt uit de Applemaps en Openstreetsmaps (premium), heb je bij Cachly keuze uit veel meer soorten kaarten. Apple maps, Google maps, Open Maps, Arc gis en deze zijn onderverdeeld in satelliet, standaard, hybride. Voor US en UK zijn er ook aparte kaarten. En je kan nog extra kaarten bijkopen voor enkele euro’s.
First to Find
Op de kaart kun je bij nieuw uitgekomen geocaches zien of er nog een kans is op een FTF. Leuk als je daarvan houdt.
Applewatch
Cachly is ook te gebruiken via Applewatch, ik heb dit nog niet echt goed gebruikt maar vind het wel handig dat hij ook op je Applewatch zit. Ik gebruik nu vooral de nabijheidssignaal die je ook op de Cachly app kan instellen.
Offline gebruik
Je kunt de Cachly app ook offline gebruiken. Daarvoor dien je wel eerst de betreffende kaart te downloaden voor offline gebruik (hier betaal je eenmalig een kleine bijdrage voor!), heel handig op vakantie en in grensgebieden of gebieden met slechte gsm-dekking wanneer je alleen met telefoon gaat geocachen. Je kan ook lijsten aanmaken voor offline gebruik. Dit ga ik op vakantie zeker gebruiken. In het verleden bij slechte GSM ontvangst hebben we soms niet kunnen geocachen. Bovendien zijn offline lijsten handig in de grensgebieden.
De 161 meter cirkel
Bij het plaatsen van nieuwe geocaches in het veld heb ik erg veel gemak gehad van de Cachly app. Je kan namelijk de 161 meter cirkel zichtbaar maken, wat erg handig was bij ons in een smalle strook bos waarbij we echt hebben lopen puzzelen om 161 meter van onze eigen geplaatste of geplande caches vandaan te blijven met fysieke waypoints van een multi-cache ertussen door. We hebben op deze manier vrij exact uit kunnen zoeken waar we nog een geocache tussendoor konden plaatsen.
Bij een multi-cache is de eindlocatie wel met 161 meter cirkel zichtbaar, de waypoints niet, maar je kan deze waypoints wel zichtbaar maken en dan via navigeren kijken hoever je ervan af bent. (De cirkels zijn wel zichtbaar bij zijn de fysieke waypoints bij onze eigen multi.)
Eigen ongepubliceerde caches
De eigen ongepubliceerde geocaches zijn zichtbaar op de kaart. Ook dat hielp goed bij het gefaseerd plaatsen en zoeken naar nieuwe geschikte geocache locaties.
Boguscoördinaten of eindcoördinaten van mysteriecaches
Wanneer je de mysteries van een geo-art hebt opgelost en daarna hebt bezocht en gelogd kan je er voor kiezen om de 😊-icoontjes op de gecorrigeerde coördinaat (eindbestemming) te laten staan en niet terug te veranderen naar de geo-art
Dit is ook weer handig als CO bij het leggen van geocaches en wanneer je als CO meehelpt aan onderhoud van een trail van een andere CO die je zelf al wel hebt opgelost en gelogd.
Cachly heeft ook een minpuntje
Een nadeel van de Cachly app is dat er geen berichtencentrum beschikbaar is. Wel is het versturen van berichten gekoppeld aan de Geocaching app, maar voor antwoord zul je naar de Geocaching app moeten gaan.
Momenteel gebruik ik beide app’s naast elkaar voor verschillende dingen in het veld. Ongetwijfeld zijn er nog meer handige functies die ik nog moet ontdekken, graag horen we dit in een reactie.
Review gemaakt door Tialda van GeoTeamZelland
Ik vind Cachly ook een super-app en gebruik die altijd. Vooral de perfecte kaarten en de offline-functie vind ik grote pluspunten.
Een hele handige functie van de kaarten vind ik dat je daarin ook kunt zoeken op Points of Interests (POI’s). Dat zit een beetje verborgen, daarom hebben wij daar een tijdje geleden een blog over geschreven: https://dnffinder.blogspot.com/2021/03/points-of-interest-cachly.html.
Wat handig is is dat cachly gpx ondersteund wat de officiële geocaching app niet doet. Vanuit mijn c:geo app op Android kan ik mijn opgeloste mysteries delen met een iphone/cachly gebruiker. Deze slaat de door mij verzonden gpx op in dropbox en vanuit dropbox importeert hij de gpx in Cachly.
C:geo voor Android als je geen Apple hebt. Nog voor niks ook.