De Westkust: zon, zee, strand en … geocachen !

De Belgische Kust is zo’n 67 km lang en omvat 13 badplaatsen in 10 kustgemeenten. Het is een diverse regio vol natuur, cultuur, beachlife en tal van recreatiemogelijkheden. Meer informatie over de belangrijkste attracties van elke kustgemeente vind je onder andere op www.dekust.be.

Deze zomer (tot eind september 2018) komt daar ook Beaufort bij. Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de hele kustlijn waarin de zee vaak de hoofdrol speelt. In Beaufort 2018 wordt de zee belicht als een plek die onbeheersbaar is en ons tegelijk verbindt met de rest van de wereld. Iedere deelnemende kunstenaar komt uit een land dat grenst aan een zee.

Genoeg te doen en te zien dus, maar uiteraard vallen er ook wel enkele caches te rapen ! En voor de ene moet je al wat meer moeite doen dan voor de andere. In deze blog wil ik inzoomen op de Westkust, de kuststrook van De Panne tot (net voor) Middelkerke. Het is zeker niet de bedoeling om een volledig overzicht te geven van alle caches die daar te vinden zijn, maar eerder een selectie van caches die wij in die regio reeds op ons palmares konden schrijven.

Heb je geen auto ter beschikking ? Geen probleem, een groot aantal van de caches die ik hieronder beschrijf liggen in de buurt of op wandelafstand van één van de 68 Kusttramhaltes langs de kust. Meer informatie over de Kusttram vind je terug via de website van de Kusttram.

De Panne, op de grens met Frankrijk

We starten ons cacheverhaal op de grens van Frankrijk, in de meest westelijke plaats van België, De Panne. Uiteraard gekend als thuisbasis van Kabouter Plop en zijn kompanen in Plopsaland, maar er is vooral ook veel natuur. Wist je dat De Panne het breedste zandstrand van de kust heeft ? Je kan er ook de Sahara bezoeken in het zanderige Westhoekreservaat, het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een ongerept duinengebied en 11 km wandelpaden.

En het is ook net daar dat wij recent nog een hele mooie cachereeks met de toepasselijke naam Zandbak afwerkten. De Zandbak is een reeks van 6 caches, een bonus (GC5PWQ7) en een ‘afterparty’ voor geoefende wandelaars/cachers. Alles samen kom je zeker aan een dikke 10 kilometer wandelen, met behoorlijk wat duinenzand onder de voeten. Als je de bonus te pakken krijgt (wat enkel lukt bij laag water !), heb je ook ineens de meest westelijke cache van de kust én van België op je palmares.

Geocaching - Zandbak reeks De Panne

Vlak bij het beginpunt van de ‘Zandbak’ vind je – aan de andere kant van de Kerkstraat – ook de Oosthoekreeks (GC733DT) terug, een reeks van 9 tradi’s en een leuke puzzelbonus. Via deze reeks en een wandeling van zo’n 5 kilometer ontdek je het mooie duinbosgebied. Wij hebben deze zelf nog niet volledig afgewerkt, maar de rest staat ook bij ons zeker nog op het programma.

Voor de puzzelaars is de mysterie GC3FA1P “Klaar om te starten” ?!? ook een aanrader. Hou voor het veldwerk wel rekening met de beperkte openingstijden !

Naast bovenstaande caches zijn er nog heel wat caches op de kaart die ook wij nog in ‘lachebekjes’ moeten omzetten. Dus je bent wel even zoet als je gans De Panne geel wil kleuren.

Fascinerend Koksijde

Een eindje verder langs de kust ligt Koksijde waar het heerlijk wandelen is in de meer dan 700 ha natuurgebieden. Je vind er ook de Hoge Blekker, de hoogste duin van de Vlaamse Kust. Laat je ook verrassen door kunst en archeologie. Het Paul Delvauxmuseum bijvoorbeeld is een must see voor elke cultuurliefhebber. Oostduinkerke bruist ook van het authentieke vissersleven. Probeer zeker de garnaalvissers te paard te spotten!

Een leuke reeks om Koksijde te ontdekken is deze van lacjc95. Het is een reeks van 7 tradi’s en 2 puzzels. Zonder bonus is het traject ongeveer 6 à 7 km lang. Uiteraard kunnen de tradi’s ook individueel gezocht worden.

Als je de volledige reeks wil doen, start je best bij Een stukje Oostenrijk & Brussel in Koksijde (GC2TJ2F). De andere caches van deze reeks zijn:

 • Het Gemeentehuis en omstreken (GC73PTC), een korte mystery/multi
 • Het Casinoplein (GC2TJCF)
 • De Poort (GC2TJE2)
 • Atoombom op Hiroshima (GC2NVGH), een mystery die je vooraf even moet oplossen om ter plekke de juiste coördinaten te vinden
 • Loxley en la Guadeloupe (GC2TJF5)
 • Villa la Vigie (GC2TJFQ)
 • De R612 (GC2TJNM)
 • Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen (GC2TJWB)

Vergeet onderweg niet de letters en cijfers te noteren die je nodig hebt om de bonus ‘Koksijde tour: het eindpunt’ (GC2TJZT) op te lossen.

Geoart aan de kust

Voor de puzzel- en wandelliefhebbers is de Geoart Love-reeks (GC7HE9R) ook een absolute aanrader ! Voorzie voor het oplossen van de puzzels wel wat tijd en/of hulp. De puzzels zijn immers niet voor de poes, maar ’t is zeker de moeite om ze op te lossen. Na het oplossen van de puzzels word je immers beloond met een prachtige wandeling van zo’n 7 kilometer door het prachtige natuurgebied ‘De Doornpanne’.

Geoart Love-reeks Koksijde

Een absolute aanrader bij een bezoekje aan de kust is ook de Geoart “T”-reeks: terrain & tools (GC7JQGF) in Oostduinkerke. Deze reeks ligt wat verder af van de kuststrook, maar mag wat mij betreft zeker niet ontbreken in deze blog. Wij werkten deze heel recent af en hij is absoluut de moeite waard ! Het voorbereidende puzzelwerk is vrij simpel, het zoekwerk ter plekke is soms wel pittig en hier en daar zijn enkele specifieke tools en teamwerk noodzakelijk. Bij problemen kan je echter steeds terecht bij één van de leggers die met plezier ‘hulplijn’ spelen waar nodig (met dank hiervoor, want ook wij hebben die nodig gehad). En onderweg kom je enkele leuke rustplekjes en terrasjes tegen om wat uit te rusten of de innerlijke mens te versterken.

Nieuwpoort, kuststad aan de monding van de Ijzer

Een van de grootste jachthavens van Europa vind je in Nieuwpoort. De vele plezierboten zorgen voor een indrukwekkend zicht vanop de wandel- en fietspromenade. Door haar ligging aan de monding van de IJzer, werd Nieuwpoort in de loop van de geschiedenis meerdere malen verwoest maar ook altijd weer heropgebouwd. Je vind hier in de omgeving dan ook heel wat ‘oorlogscaches’.

De Noordzee en de vernieuwde Zeedijk Nieuwpoort (GC68JCM) en RV 5.41 Nieuwpoort (GC74JY6) zijn 2 multi’s waarbij je kan genieten van een mooie wandeling op de mooie Zeedijk van Nieuwpoort Bad. Vooral bij de laatste is het belangrijk om je ogen van bij de start heel goed open te houden. Ook Jack Sparrow , the Pirate Lord (GC1K2Q0) is goed voor een leuke wandeling van zo’n 4 kilometer langs de Ijzer, op de dijk, op het strand, in de straten en in de duinen.

De multi The Twin Towers (GCQ56K) laat je dan weer over water lopen. Het Westerstaketsel, gebouwd in 1865, heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel, uit hetzelfde jaar, 543 meter in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, ze lijken op vuurtorens in miniatuur.

Via de mooie wandelpromenade kan je verder wandelen richting Nieuwpoort Stad en de Vismijn waarbij je onderweg nog wel enkele leuke caches tegenkomt. Enkele aanraders wat ons betreft:

 • De vuurtorens van Nieuwpoort (GC6FPH7): deze multi van 10 kilometer staat bij ons nog op de planning, maar lijkt alvast een aanrader. Hou wel rekening met de vaartijden van de veerboot !
 • In het Mauritspark is er ook nog de korte multi Prins Maurits van Oranje (GC6VRBN)
 • De mysterie Noord, Zuid, Wit en Koud (GC64W5Z): even nadenken en de checker geven je zekerheid over de startcoördinaten en via een kleine veldpuzzel ter plaatse kan je de eindcoördinaten te pakken krijgen

In en rond Nieuwpoort Stad liggen ook nog heel wat caches. Deze hebben wij zelf nog niet gevonden, maar alvast veel plezier gewenst bij het zoeken.

Familiebadplaats Middelkerke

Middelkerke-Westende is dé kustgemeente voor een strandvakantie met het hele gezin. Wandelen in de heerlijke Warandeduinen of genieten van de prachtige zee en het uitgestrekte strand; wat heeft een mens nog meer nodig?

Eén van de leuke multi’s in Middelkerke is Promenade de Lucky (GC4NQ8K). Via een korte wandeling van zo’n 2 kilometer langs onder andere enkele stripfiguren op de Zeedijk kan je alle informatie verzamelen om ook de eindcache te kunnen vinden.

Geocaching Middelkerke - Lucky Luke

Andere leuke caches zijn Naakt (GC5YE4F), Boshydrant (GC6F372), Oud slachthuis (GC6F38P) en Verlicht (GC625WT). Ook een bezoekje aan de Dronkenput (GC5YK03) is zeker een aanrader. De cache is – zoals gewoonlijk van De vanheetjes – origineel verstopt. De ‘echte’ Dronkenput kreeg zijn naam doordat de bezoeker een gevoel van evenwichtsverlies krijgt. Een bezoekje is mogelijk, maar wel pas na reservatie.

Vlak bij de gemeentegrens met Oostende zijn volgende caches nog het vernoemen waard:

 • Batterij Beernaert (GC6J8WN) op een locatie waar op 4 augustus 1944 elf burgers en een ongekend aantal Duitse soldaten het leven lieten als gevolg van een Amerikaans bombardement met B.17-vliegtuigen
 • De mooiste zeepromenade van België (GC51RMH)

Hopelijk hebben ik jullie met bovenstaande blog enkele leuke cachetips voor de Westkust kunnen meegeven. En hebben jullie er nog niet genoeg van ? Ook in Oostende zijn er nog heel wat caches te rapen. Lees meer hierover in mijn blog Geocaching in Oostende, stad aan zee.

In een volgende blog neem ik jullie al cachend mee naar de Oostkust.

Wordt vervolgd …

Blog geschreven door Antifba

2 reacties op “De Westkust: zon, zee, strand en … geocachen !”

 1. Hey, wat een leuke blog.
  Heb je soms een aanrader om met 2 pubers 😉 te doen (14 en 11 jaar). We verblijven in Nieuwpoort.

  Beantwoorden
  • Hey Brenda,

   in Nieuwpoort liggen heel wat leuke multi-caches zoals Jack Sparrow the pirate Lord (GC1K2Q0). Een aantal staan in dit stuk vermeld ;). Er zijn ook enkele leuke traditionele caches te vinden: GC74Y63, GC44C3M en GC3VNE5

   Veel plezier in Nieuwpoort!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.