Dit is Belgisch: leer België al geocachend kennen

2017, Het jaar van de geoarts? Ze rijzen alvast als paddenstoelen uit de grond, de geocachekaart wordt opgefleurd door ingenieus gemaakte figuurtjes, een streling voor het oog. Maar geoarts zijn niet gewoon maar mooie, schattige, knappe tekeningetjes, het is zo veel meer… Puzzelen, coördinaten aanpassen en dan er eindelijk op uit kunnen trekken op zoek naar de bijhorende caches.

Dit is Belgisch (DIB)

De, op sociale media en ver daarbuiten, meest besproken geoart van het jaar is met zekerheid het Atomium in Scherpenheuvel gemaakt door team Sharphill (wat letterlijk “scherpen heuvel” wil zeggen). Net zoals het bouwwerk in Brussel – waar deze geoart zijn vorm op gebaseerd werd – is dit een pareltje om U tegen te zeggen, een meesterwerk!

De voorbereiding

Waar de voorbereiding bij vele geoarts met momenten een onoverkomelijke verplichting is – hoeveel vreugde kan je halen uit het keer op keer op keer omzetten van dezelfde codes in logische coördinaten – is het oplossen van de puzzels bij deze reeks een waar plezier! Je kan er menig regenachtige (zelfs dat is Belgisch) avonden mee vullen zonder je een moment te vervelen!

Je maakt een virtuele wandeling doorheen de Belgische geschiedenis langs een diversiteit aan thema’s.

 • Een nostalgische blik op oude munten… Weet je nog dat we met 10 franc naar de snoepwinkel trokken?!?
 • Een ‘oh neen!’ momentje bij het zien van de blinde kaart van België op zoek naar de naam van gemeente x en er net niet kunnen opkomen… Het lijkt wel of we terug op de schoolbanken zitten! #flashback
 • Proeven van al het lekkers dat ons landje te bieden heeft: kazen, bieren, hartige en zoete gerechten, Vlaamse of Waalse keuken, het zit er allemaal in, je zou er honger van krijgen!
 • Een eerbetoon aan onze sporthelden en niet te vergeten aan de vele striphelden die doorheen de jaren hier het levenslicht zagen.
 • Dit alles doorweven met een vleugje muziek… Van modern tot iets verder terug in de geschiedenis. Ken jij de oorspronkelijke tekst van de Brabaçonne nog of heb je deze nooit geleerd op school? Nu is het moment! Of zit jij nu ook voor de rest van de week met ‘j’aime, j’aime la vie, même si c’est une folie, j’aime, j’aime la vie…’ in je hoofd? Ja ook Dit Is Belgisch! 🙂

Dit is Belgisch - uitzicht

Dit is Belgisch - zandweg

Tussendoor een klassiek puzzeltje en wat info over ons koningshuis, de variatie is EiNdElOoS!! Dit kleine landje heeft heel wat te bieden en team Sharphill heeft dit wonderbaarlijk in deze reeks weten te vervatten, je moet er maar opkomen!

Moet je dan een “ik-weet-alles-over-België” persoontje zijn om deze geoart op te lossen? Helemaal niet! Alles is te vinden op het wereld wijde web! Lees er ook even de listings op na, twijfel je over een schrijfwijze… dan geldt de schrijfwijze van die welbepaalde website.

Blijf je op het einde van je zoektocht toch nog met onopgeloste vragen zitten, dan zijn er de CO’s die je met alle plezier een eerste, tweede, derde, zoveel je er nodig hebt hint te geven. Iedereen, België kenner of niet, kan uiteindelijk deze geoart omvormen tot een uitgestippelde wandeling/fietstocht.

In the field

Na uren, dagen zoeken naar oplossingen is het dan eindelijk tijd om er op uit te trekken! Parkeren kan op de aangegeven coördinaten. Deze reeks van een kleine 30 km is te doen op één dag, zowel te voet of met de fiets. Een MTB is een plus, maar zelfs met een gewone stadsfiets is het zeker doenbaar!

Ook aan mensen die het graag wat rustiger aan doen is gedacht, de reeks is opgesplitst in 2 grote lussen (1-34 en 35-80), zo heb je ineens tijd om elke lus af te sluiten met een hapje en/of een drankje bij de plaatselijke horeca, het aanbod in Scherpenheuvel city is ruim voldoende! 🙂 Let wel, onderweg kom je niets tegen, voldoende proviand meenemen is de boodschap!

Dit is Belgisch - leuke cache

Had je bij de voorbereiding al met regelmaat een ‘oohhh wat leuk’ gevoel, dan zal je er tijdens je wandeling/fietstocht nog menig bijvoegen! Menig cache  is op en top Belgisch. Een verwijzing naar de opgave van de puzzel, de kleuren van de Belgische vlag,…. Er is niet alleen tijd en creativiteit gestoken in de listings, maar zeker ook in de uitwerking van de caches!

Ook de omgeving doet je genieten van het begin tot het einde, even stilstaan bij de pracht en praal van basiliek van Scherpenheuvel of stilstaan op de top van de scherpen heuvel (de ‘klim’ er naartoe moet je er wel even bijnemen), wat een vergezicht!

Dit is Belgisch - Basiliek van Scherpenheuvel

Dit is Belgisch - glooiend landschap

En als je denkt dat je nu wel alles hebt gezien… Dan kom je bij de bonus, DiT Is BeLgIscH!!! Creatief, alles omvattend, elke keer je er naar kijkt, zie je weer iets anders!!

Is dit “de” geoart van het jaar, dat laten we in het midden, maar hij is zeker de moeite waard!

Dit is Belgisch: praktische info

Wil je ook aan de slag met deze reeks en wil je België wat beter leren kennen? Neem dan eerst even de tijd om alle mysteriecaches op te lossen. In totaal zijn er 80 geocaches (69 mysteries, 10 bonus en 1 superbonus) waarbij je puzzels en vragen krijgt over België (tip: Wikipedia kan handig zijn).

Eenmaal je alle coördinaten verzameld hebt kan je jou naar Scherpenheuvel begeven: hier wacht je een wandeling of fietstocht van ongeveer 30 kilometer. Meer informatie en nodige tools kan je terugvinden in de listing van de superbonus (GC6W3E6).

Heb je toch problemen met de mysteries, wil je TeamSharphill (CO’s van de reeks) beter leren kennen of heb je gewoon zin in een leuke babbel? Op 6 oktober organiseert dit team een meet & greet waarbij ook een leuke tombola aan gekoppeld is. Meer info op de eventpagina (GC78TVJ).

Blog geschreven door DeVliertjes

Afbeeldingen gemaakt door Yohan

5 reacties op “Dit is Belgisch: leer België al geocachend kennen”

 1. Ik had hem al eens zien staan op de kaart.
  Na jouw Blog gelezen te hebben begint het hier al te kriebelen.
  Net nu het zo regent ga ik er men tijd eens in gaan steken.
  Bedankt om jouw ervaring hier te plaatsen.
  Groeten newbie cacher Bartje67

  Beantwoorden
 2. Echt de moeite waard om te doen !
  Terrein is wel niet van de poes, zeker als het geregend heeft…
  ofwel aangepast schoeisel of aangepaste fiets (MTB).
  Caches zijn mooi verzorgd , allemaal bijna iets speciaals .
  Ik heb alles op één dag gedaan , maar het is mogelijk om in 2 lussen te werken.
  Voor mij een dikke aanrader!

  Fred-65

  Beantwoorden
 3. Mijn man en ik hebben er bijna 3 weken overgedaan om de puzzels op de lossen.
  Het begint nu serieus te kriebelen om er aan te beginnen. Morgen is het zover.
  We zijn benieuwd en kijken er al naar uit.
  JACKFYR2 & Ladyfyr

  Beantwoorden
 4. Gisteren een Geocatchbriefje in een doosje gevonden. Dacht eerst dat het drugs waren of iets anders crimineels. Zag iemand iets verstoppen in de bosjes. Maar gelukkig was het gewoon een spel. Moet ik het doosje weer terugl leggen? Weet niet precies hoe het werkt;
  Groetjes

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.