Geocache adopteren: een tweede leven voor jouw geocache

In het verleden heb je ooit besloten om zelf een geocache te plaatsen, maar door omstandigheden (verhuis, niet meer mobiel, weinig tijd, …) ben je zelf niet meer in staat om deze geocache te onderhouden. Vele geocachers archiveren dan hun geocache of kijken er niet meer naar om zodat deze mettertijd van zelf wel verdwijnt. Reviewers plaatsen caches in het archief als er geen onderhoud is en de CO niet reageert. Soms is het natuurlijk zonde om jouw cache te laten verdwijnen omdat deze zo uniek is, een mooie historie heeft of omdat deze op zulk een leuke locatie ligt, weet dat je dan ook jouw geocache kan laten adopteren.

♻️ Geocache adoptie: wat is dat?

Wat is geocache adoptie?

Bij de adoptie van een geocache neemt een andere geocacher de taken van een cache owner (CO) over: onderhoud van de cache, logs nalopen, herstellingen of vernieuwingen, …

Hoe kan je een geocache adopteren?

Wanneer je jouw geocache wil laten adopteren, dan kan je gebruik maken van de Geocaching adoptie tool. Het proces is heel simpel: je geeft de GC code op van jouw geocache (kan je rechts bovenaan op je geocachepagina vinden) en in de volgende stap geef je op wie jouw geocache zal adopteren. De nieuwe eigenaar krijgt dan een mailtje om de adoptie te accepteren via de Geocaching adoptie tool en van zodra dit gedaan is, is hij de nieuwe CO.

Kan je zelf beslissen om een cache te adopteren?

Neen, je moet steeds toestemming hebben van de huidige (originele) eigenaar voor een cache-adoptie. Deze moet ook zelf het adoptieproces opstarten.

Mailtje dat je ontvangt wanneer je het adoptieproces opstart.

♻️ Refereren naar de originele geocache eigenaar

Van zodra er een nieuwe CO is, zal op de geocache listing de naam van de eigenaar wijzigen in die van de nieuwe CO. Het is echter wel gebruikelijk dat de nieuwe CO als wijze van eerbetoon een referentie maakt naar de oude geocache eigenaar. Wist je dat GC40, de oudste actieve cache van België, geadopteerd is en dat tot zelfs 2 x toe?

In de cachelisting van GC40 kan je de referentie zien naar de vorige cachebeheerders.

Hoe stel je een referentie in naar de vorige CO?

Heb jij onlangs een cache geadopteerd en wil je een referentie maken naar de vorige eigenaar? Voor alle duidelijkheid: dit kan enkel de nieuwe CO instellen.

  1. De nieuwe CO zal dit kunnen wijzigen door in de beheerderstools te gaan naar de ‘Wijzigen’ functie.
  2. Zo kom je op een nieuwe pagina terecht, waar je de naam van ‘Geplaatst door’ kan wijzigen naar eender wat je wil (voorbeeld: Geplaatst door X en geadopteerd door Y).

♻️ Jouw geocache laten adopteren

Leuk dus dat jouw cache een ‘tweede leven’ kan krijgen, het enige moeilijke aan dit verhaal is dat je zelf op zoek zal moeten naar iemand die jouw cache wil overnemen.

Een grote hulp de dag van vandaag zijn de social media: er zijn intussen heel wat Geocaching Facebook groepen (zo zijn er Geocaching adoptie groepen voor Nederland en België of kan je even luisteren bij Geocaching voor Iedereen). Leg kort even jouw situatie uit: welke geocache(s) wil je laten adopteren en waarom je jouw geocaches wil laten adopteren. Met de kracht van het netwerk zal er zo misschien wel snel een nieuwe eigenaar voor jouw caches komen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.