Geocaching onderzoek 2021 – deel 2

In deel 1 konden jullie de eerste resultaten ontdekken over algemene statistieken. Vandaag bekijken we de resultaten over de vragen van (niet-)CO’s en geocaches verstoppen.

Een extra woordje uitleg

📊 Heb je ooit een geocache verstopt?

Ja56,4%
Nee26,7%
Nee, maar ik ben het wel van plan17,3%

Goed de helft van de deelnemers aan het onderzoek heeft ooit een geocache verstopt, iets meer dan 17% heeft daarnaast goede voornemens om een geocache te verstoppen. Er zijn CO’s bij die 1 geocache verstopt hebben, maar ook CO’s die intussen meer dan 1000 geocaches verstopt hebben (ja, we hebben het nagelopen: het klopt 😉 )

📊 Heb je ooit een geocachereeks/trail verstopt?

Ja34,1%
Nee59%
Nee, maar ik ben het wel van plan6,9%

Een geocachereeks of trail zijn geocachers die bij elkaar horen en een wandeling/fietstocht/… vormen. Wat opvalt is dat slechts 34% van de CO’s een trail verstopt heeft: de meeste geocachers verstoppen dus nog steeds losse geocaches.

📊 Heb je ooit een geo-art gemaakt/verstopt?

Ja26,3%
Nee66,9%
Nee, maar ik ben het wel van plan6,8%

Een geo-art is ook een soort van geocachereeks en geo-arts zijn heel populair: ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat opvalt is dat meer dan een kwart van de CO’s die een geocachereeks maakt daar vaak ook een geo-art van maakt (26,3%). En verschillende CO’s zijn het nog van plan (6,8%): verwacht je dus aan nog meer geo-arts 😉

📊 Waarom heb je ooit een geocache verstopt?

Er zijn verschillende redenen waarom CO’s een geocache verstoppen. Goed 63% van de CO’s geeft aan dat ze dit doen om mee te helpen Geocaching te laten bestaan en ook een bijdrage te leveren. Dat is nobel uitgangspunt want inderdaad: want zonder bereidwillige geocachers zouden er ook geen geocaches zijn. Een andere reden die er uit springt, is dat CO’s andere geocachers willen laten kennis maken met een leuke plek of wandeling.

📊 Waarom heb je nog nooit een geocache verstopt?

Andersom vroegen we aan geocachers die nog geen geocache verstopt hebben wat de reden hiervoor is: een groot deel hiervan wil ooit nog een geocache verstoppen (33%). Maar de meest gegeven redenen zijn dat sommige liever zoeken dan verstoppen (22,5%), anderen hebben dan weer nog te weinig ervaring in Geocaching (19%) en nog anderen hebben dan weer de geschikte locatie nog niet gevonden (18%).

📊 Wat verwacht jij van een Cache Owner?

CO’sNiet-CO’s
Cacheonderhoud (logrol vervangen, cache proper en droog maken, …)93,9%93,8%
Cachepagina beheren49,7%46,1%
Coördinaten updaten40,3%48%
Het ‘Needs Maintenance’ icoontje verwijderen46,8%68,7%
Verwijderen van spoilerfoto’s22,6%26,9%
Verwijderen van containers geplaatst door geocachers die de originele cache niet kunnen vinden (’throwdowns’)41,4%37,4%
Geocache vervangen/verplaatsen wanneer deze door muggles is gespot/vernield.67,1%63,9%
Verwijderen van foute logs25,6%28,2%
Antwoorden op vragen van geocachers over je geocache67,4%71%
Tijdelijk deactiveren/Archiveren van de cache indien nodig52,848%

Een vraag die we iedere geocacher gesteld hebben: Wat verwacht jij van een CO? Hiervoor bekeken we op de Geocaching website de ‘plichten’ van een CO (lees ze hier na). Bovenstaande antwoorden zijn dus min of meer verplicht, enkel ‘Antwoorden op vragen van geocachers over je geocache’ hebben we zelf verzonnen (deze scoort echter wel heel hoog). De meest opvallende vaststelling daarnaast gaat over het Needs Maintenance icoontje. Niet-CO’s verwachten dat mogelijkse problemen snel worden opgelost, CO’s vinden dit minder belangrijk.

📊 Is een onderhoud-station een goed idee?

CO’s: zou het onderhoud verminderen?Niet-CO’s: zou je er gebruik van maken?
Ja73%78,6%
Nee27%21,4%%

Een onderhoud-station is een plek waar geocachers nieuwe cachebehuizingen (vb. petlings met nieuw logboekje of andere soorten containers) kunnen meenemen zodat deze geocachers jouw geocachereeks zelf onderhouden. Aan CO’s vroegen we of dit zou helpen om het onderhoud te verminderen? Iets meer dan 1 op 4 geocachers is hiervan overtuigd. Goed nieuws is ook dat meer dan 3 op 4 niet-CO’s hier gebruik van zou maken. Samenvattend: in sommige gevallen is een onderhoud-station een goed idee en geocachers willen hier zeker gebruik van maken.

📊 Wat is de vreselijkste log om te lezen?

.23%
Gevonden17,3%
TFTC14,2%
Log volgt12,1%
Helemaal afgekraakt worden10,1%
Log van een cachedag met een korte vermelding van jouw cache7,1%
Logs met tips of spoilers4,9%
Ellenlange logs3%
Overig8%

Het enige wat een CO ontvangt voor het plaatsen van een cache is een online log. En niet iedereen is even spraakzaam of typt niet graag: dat weten we, ontdek daarom de tips over logging etiquette. Bovenstaande logs hebben we niet zelf uitgevonden: dit zijn logs die geocachers echt schrijven. Geef toe: best frustrerend voor CO’s, niet? De vreselijkste log is simpelweg een . dat gestuurd wordt.

📊 Hoeveel geld kost een geocache?

Wat spendeert een CO gemiddeld?Wat denkt een niet-CO dat een cache kost?
Niets (€ 0)4,4%
Minder dan € 528,5%12,9%
Minder dan € 1026,3%26,2%
Minder dan € 1514,6%18,4%
Minder dan € 209,6%16,2%
Minder dan € 258,7%13,6%
Meer dan € 257,8%12,5%

Heel erg verrassend resultaat: een CO spendeert gemiddeld minder aan een geocache dan dat een niet-CO denkt wat de kostprijs is voor een geocache. De kosten voor een geocache zijn dus merkelijk minder dan je denkt. Meer dan de helft van de CO’s spendeert gemiddeld minder dan € 10 aan een cache, er zijn zelfs CO’s die geen kosten maken (4,4%).

📊 Ga je ooit nog een geocache verstoppen?

CO’sNiet-CO’s
Ja66,8%31,2%
Nee3,4%10,1%
Misschien29,7%58,7%

Hoera! Er komen nog nieuwe geocaches in de toekomst. Wat opvalt is dat 2 op 3 CO’s zeker weet dat ze ooit nog een geocache gaan verstoppen. Niet CO’s twijfelen wat meer, er is slechts 10% die hier resoluut nee op antwoord.

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! Deze week zijn er liefst 5 winnaars! Ontdek hieronder de winnaars van deze week. Vul hieronder het mailadres in dat je opgaf tijdens het onderzoek en ontdek meteen of je gewonnen hebt. Volgende week maken we de nieuwe winnaars bekend 😉

Fout: Contact formulier niet gevonden.

We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

2 reacties op “Geocaching onderzoek 2021 – deel 2”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.