9 manieren om de Logging Etiquette te (helpen) verbeteren

Logboek

Als geocacher moet je bij het vinden van een geocache dubbel loggen: in eerste instantie plaats je jouw naam in het logboek van de fysieke cache en daarna maak je nog een digitale log op de website of via de Geocaching app. Deze digitale logs verschijnen onderaan de beschrijving van een geocache en komen in de mailbox terecht van de maker van de geocache.

Bij het verschijnen van een nieuwe cache zit de CO vol spanning te wachten op de eerste Found it log die zal binnenkomen: wat vindt deze geocacher van de cache? Je kan uren bezig geweest zijn met een leuke plek te zoeken of een cachecontainer te maken, dan hoop je natuurlijk dat andere geocachers jouw inspanningen waarderen. Een leuke en kwaliteitsvolle log kan hierbij helpen. Maar hoe schrijf je nou een kwaliteitsvolle log volgens de Logging Etiquette? Ontdek hieronder enkele tips die jouw logs nog beter zullen maken. Veel succes!

📝 Bedank de cache owner voor zijn inspanningen

Het enige wat een cache owner in ruil kan krijgen voor de uren tijd en werk die hij in zijn cache gestoken heeft zijn de logs van andere geocachers. Een bedankje voor zijn of haar inspanningen doet zoveel deugd voor een CO. Zonder CO’s zouden er geen caches zijn en dus ook geen Geocaching: een klein bedankje doet alvast veel deugd voor de cache-eigenaar en het is maar een kleine moeite om te doen.

Inventieve geocache

📝 Help de cache owner deze (en toekomstige) caches te verbeteren

Iedere cache owner heeft ooit zijn eerste cache verstopt. Was deze perfect? Neen, al doende leert men is het gezegde en net zo gaat het bij het verstoppen van geocaches. Heb je opmerkingen of verbeteringen die je de CO wil laten weten? Deel ze dan mee via jouw log. De cache owner kan zo zijn cache optimaliseren of inspiratie opdoen voor nieuwe caches. En zo helpen we elkaar een stapje verder om nog betere geocaches te maken en verstoppen.

📝 Meld eventuele onregelmatigheden

Jammer genoeg gebeuren er ook ongelukjes met caches: de cache werd niet of verkeerd afgesloten, het logboek is nat, het logboek is bijna vol,… Dit zijn allemaal zaken die je kan melden in jouw logje. Ook bijvoorbeeld als je hondenpoep bij de cache vond. Je kan dan de CO zijn huid vol schelden, maar het is niet zijn schuld dat een ‘vergeetachtige’ hondeneigenaar het goedje weigerde op te kuisen. Vermeld het even in jouw logje zodat de CO eventueel actie kan ondernemen.

Nat logboek

📝 Blijf positief, vriendelijk en beleefd bij opmerkingen

Negatieve kritiek is makkelijk gegeven, maar is nooit makkelijk te ontvangen: zo ook bij Geocaching logs. Het is niet verboden om negatieve opmerkingen te geven, maar je krijgt toch liever ook opbouwende kritiek dan dat iemand jou volledig afkraakt? Stel jezelf de vraag of je het zelf leuk zou vinden om de log te ontvangen die je net geschreven hebt, vooraleer je deze publiceert. Neem dus even de tijd voor je jouw log instuurt en lees deze zeker na: Geocaching is er niet om vijanden te maken natuurlijk.

📝 Maak gebruik van concepten

Wist je dat je in de Geocaching app de mogelijkheid hebt om een concept te maken van je logs? Als je op wandel bent om te gaan geocachen wil je zo vlug mogelijk naar de volgende cache. Dan kan het handig zijn om kort jouw ervaring te noteren als concept, eenmaal thuis kan je er dan een uitgebreide log van maken.

Bovendien kan de concept-functie ook handig zijn voor andere redenen: in de heat of the moment heb je misschien kritiek die je op een verkeerde manier probeert te uitten, terwijl als je dit even laat bezinken je er al heel wat minder kritisch over zal zijn. Een tip hierbij is om concepten te maken van je logs via de Geocaching app, zo kan je deze later als je thuis bent netjes bijwerken.

📝 TFTC

TFTC is een afkorting dat staat voor Thanks For The Cache: er bestaan trouwens een heleboel Geocaching afkortingen die gebruikt worden bij Geocaching logs. Geocachers gebruiken dit om hun vondsten snel te kunnen loggen en afkortingen zijn de dag van vandaag met de SMS-jongerentaal vol emoji natuurlijk populair. Het is echter ook kort en zegt weinig over jouw cache ervaring. In de logging etiquette van Geocaching.com wordt TFTC niet verboden, maar ook niet toegejuicht.

Is TFTC dan zo slecht? Eigenlijk is het een manier van de geocacher om ‘bedankt’ te zeggen. We moeten nageven dat dit toch positief en beleefd is? Het is uiteindelijk ook beter dan een onvriendelijke scheldtirade… Het is zelfs beter dan een lange, nietszeggende en suffe log. Soms is TFTC (=bedankt) gewoon … voldoende ?

Reuzegroot geocaching logboek

📝 Did not find

Sommige caches kan je niet vinden, een did not find log is hier op zijn plaats. We hebben het eerder al gehad waarom een DNF log belangrijk is, maar licht de CO toe waarom je de cache niet kon vinden. Eventueel kan de CO daarop actie ondernemen.

Wist je trouwens dat je bij zowel jouw Gevonden log als bij jouw Niet gevonden log extra informatie kan meegeven wanneer je via de website jouw log maakt? Rechts onderaan kan je klikken op ! Onderhoud nodig en dan maak je een keuze welk probleem de cache heeft. De ideale opportuniteit om de cache-eigenaar meer details te geven zodat het probleem van de geocache in kaart gebracht kan worden.

📝 Copy/Paste

Soms heb je van die dagen dat je uren bent gaan geocachen en je hebt tig caches gevonden. Een individuele log per cache vergt veel werk, maar via copy/paste kan het ook sneller. Je kan gebruik maken van copy/paste om jouw dag te beschrijven, maar maak ook ruimte om bij iedere log ook (kort) iets individueel te schrijven over die cache of jouw ervaring. Gebruik hiervoor eventueel de concept-functie die we hierboven hebben uitgelegd.

📝 Mooi verhaal & Nuttig: logs waarderen

Wist je dat je als geocachers ook logs kan waarderen? Wanneer je aan het grasduinen bent door de logs van een geocache kan je kiezen om een log aan te duiden als Mooi verhaal of Nuttig. Deze optie is beschikbaar op de Geocaching website, maar niet in de Geocaching app.

Online logs worden automatisch geordend: de nieuwste logs komen bovenaan het lijstje. Maar je kan als Premium member ook sorteren op de Mooi Verhaal & Nuttig logs. Het kan dus de moeite zijn om tijd te steken in jouw logs zodat andere geocachers deze gaan waarderen.

📷 Afbeeldingen zeggen soms meer dan woorden

Niet iedereen is goed met woorden, daarom kan een afbeelding ook een log begeleiden. Afbeeldingen zijn bovendien ook handig voor de CO om te ontdekken hoe de omgeving van de cache er uitziet in de verschillende seizoenen. Let wel op dat je geen spoilers weggeeft met je foto, spoilers zijn not done in logs.

Logboekstraat

Conclusie

Het belangrijkste in een kwaliteitsvolle log is dat je beleefd bent, daarnaast kan je de CO allerhande informatie over je ervaring van de cache meegeven. Probeer tijd voor een log te voorzien, net zoals je tijd genomen hebt om de cache te vinden. En vergeet niet dat zonder cache owners er geen geocaches zouden zijn.

10 reacties op “9 manieren om de Logging Etiquette te (helpen) verbeteren”

 1. Mooi artikel.
  Het succes van geocaching is juist dat iedereen er zijn gading in vindt. De ene gaat voor de puntjes, de ander voor challenges of t5’s of moeilijke puzzels, zelfs potjes achter electriciteitspalen kunnen een plezier zijn voor geocachers. Je kan zelf perfect bepalen wat, hoe, met wie. Live and let live.
  Nog eens bedankt voor de bijdrage.

  Beantwoorden
 2. Niet zo blij met de copy/paste van ellendig lange verhalen van sommigen. Wanneer je met de gsm-app gaat cachen (zoals ik) en de caches thuis geladen zijn, neemt zo één verhaal een grote ruimte in beslag. Wanneer je dan bv. 40 caches doet in één reeks zou het leukste zijn dat het dagverhaal bij de bonus geschreven wordt.

  Beantwoorden
  • Helemaal accoord, en als toevoeging nog graag :
   – zorg dat je Nederlands schrijft zonder fouten. Het is erg storend voor iemand die wél verzorgde taal gebruikt.
   ALS je vreemde talen spreekt, dan mag je je log vertalen naar de streektaal van de gevonden cache. Spreek je de taal niet, gebruik dan simpele Nederlandse woorden, Google-Translate en andere online vertalers verslikken zich in ingewikkelde zinsconstructies.
   Groeten;

   Beantwoorden
 3. Sinds kort heb ik een klein internetabonnement waardoor ik soms direct kan loggen.
  Heel vervelend vind ik als ik een TB achterlaat in een cache dat deze door anderen DIRECT gegrabt wordt.
  Door omstandigheden kan het zo zijn dat iemand meer tijd nodig heeft om te kunnen loggen.
  Hoop dat er meer geocachers zijn die hier rekening mee blijven houden of rekening mee gaan houden.
  Ik zou er in ieder geval heel blij en dankbaar mee zijn.

  Beantwoorden
  • Ja dat vind ik ook. Geef minstens een week de tijd voordat je een tb logt die nog niet in een cache is achtergelaten.
   Ik vermeld wel in mijn log dat ik deze er al heb uitgehaald en schrijf op de cachepagina een notitie dat deze al is opgehaald. Later verander ik dat in een retrieved log.
   ‘Grabben’ vindt ik erg vervelend.

   Beantwoorden
  • Inderdaad!
   Ik grab nooit een tb of coin maar stuur na een week een message naar degene die de tb het laatst had.
   Wellicht is hij/zij de tb of coin vergeten te droppen en wil dit alsnog wil doen.
   Is de trackable ’s avonds wel gegrabt als wij willen gaan loggen, dan grab ik hem net zo snel weer terug om in de goede cache te droppen.

   Beantwoorden
 4. Idd, vorige maand mijn eerste rondje gelegd en het doet zoveel plezier wanneer je een mooie log krijgt. Dit motiveert ook de andere cachers om je rondje te bezoeken

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.