Geocaching op het water – 6 verkoelende vaarcaches 🚣🏼

Kan je geocachen met een boot?

Zeker, er bestaan geocaches op het water die je enkel kan vinden per boot.

Wat is een vaarcache?

De naam zegt het eigenlijk zelf al een beetje: dat zijn geocaches waarbij je zal moeten varen en dus een boot nodig zal hebben om de cache te pakken te krijgen.

Hoe kan je zelf op zoek gaan naar vaarcaches?

Er bestaat een Geocaching attribuut met een boot waarop je kan filteren. Zo zie je iedere geocache waarbij je een bootje nodig hebt.

Bij warm en heet weer wil je jou waarschijnlijk afkoelen, waarom dan niet meteen gaan varen en enkele geocaches meepikken? Inderdaad er bestaan verschillende vaarcaches zowel in België als in Nederland: als je filtert op het Geocaching attribuut waarop een bootje staat, dan zie je meteen alle geocaches waarbij je een boot nodig hebt. Dus haal dat (rubber) bootje maar uit de garage, blaas deze op en peddelen maar! Je kan natuurlijk ook een kajak of een sup huren of meevaren met een echte boot. Ontdek snel enkele leuke geocaches op/in het water.

🚣🏼 Veerse Meer cruise – GC5BZZ6

Het Veerse Meer is ontstaan door de dammen die gebouwd zijn in het kader van de Deltawerken en is meer dan 20 km² groot! Dit meer ligt ten zuiden van het eiland Noord-Beveland, en ten noorden van Walcheren en Zuid-Beveland. In het Veerse meer kan je verschillende eilandjes vinden en op ieder eilandje ligt een geocache verstopt: in totaal zijn er 12 geocaches en 2 bonuscaches die bij deze reeks horen. Om deze eilandjes te bereiken, moet je echt met een boot er naartoe varen omdat deze vrij ver uit elkaar liggen. Als je alle geocaches wil doen op alle eilandjes, dan ben je wel een dagje bezig en je kan eventueel nog enkele extra caches meepikken.

🚣🏼 TTE 2013 – Plas en Dras Bonus – GC4KYK1

De Plas en Dras serie is zowel te doen met een waadpak als met een opblaasbootje, net wat de persoonlijke voorkeur is. De bonus ligt onder water dus dan is het met een boot zelfs wat lastiger. Al is het daar met een waadpak ook wel spannend. Wel wacht je een verrassing als je de cache uiteindelijk boven weet te halen. De serie bestaat uit diverse puzzels die allemaal over Plas, Dras en de Biesbosch gaan. Heb je deze opgelost dan vindt je de coördinaten van de eindpunten verspreidt door de Dordtse Biesbosch. Door diverse werkzaamheden zoals dijkverzwaring etc. hebben we een aantal geocaches in de loop van de jaren wat moeten verplaatsen. Het is dus zeker geen rondje maar kan prima meegenomen worden met andere in de buurt liggende geocaches. De caches zijn waar mogelijk passend bij het thema gemaakt of gewoon listig verstopt. Bij 1 geocache heb je water nodig om de petling te pakken te krijgen.

🚣🏼 Welkom op mijn Jacht… !?! – GC3C1DG

Eens met een echt schip varen in de Gentse Haven en intussen een leuke multi-cache meepikken. Het kan met de Jacob Van Artevelde: het schip die jou gratis zal rondvaren nadat je een reservatie gemaakt hebt. Op het schip en op enkele punten moet je enkele vragen oplossen en zo verzamel je alle gegevens om de cache zelf te kunnen vinden die op een unieke plaats ligt in de haven.

🚣🏼 Tybeert achterna, vaarcache vanuit Daknam – GC8XA6X

Voor deze vaarcache moet je naar het pittoreske Daknam in Lokeren waar je jouw tocht kan starten op de Durme. Je moet hier uiteraard jouw eigen bootje voorzien: een kajak of kano lijkt hier wel ideaal (via deze site kan je een kajak- of sup huren). Het doel van deze multi-cache is om 5 waypoints en de cache te vinden. Reken op een uurtje varen naar de cache, waarna je nog terug moet.

🚣🏼 Kanogroeten Kleine Duiker Bonus Blauwe Verbinding – GC7RM7W

De Blauwe verbinding is een waterverbinding tussen het Zuiderpark in Rotterdam, de Zuidpolder in Barendrecht en het Buijtenland van Rhoon. Een ideale route om te varen met kano’s en kleine roeibootjes. Geocachers mar-ine hebben hier de voorbije jaren een leuke Geocaching vaarroute geplaatst. Helaas is deze route niet meer helemaal compleet omdat de gemeentes iedere keer de sloten leeg klepelen Het is enorm veel werk ieder jaar weer nieuwe palen te slaan: in de video hieronder kan je zien hoe dat te werk gaat. Daarom zijn er nu iets minder caches, maar sommige stukken van het parcours houden we in ere: dit zijn echt leuke stukjes zoals de Kleine Duiker in Barendrecht.

🚣🏼 Amsterdam Urban 2 – Under the bridge – GC921

Als je in Amsterdam bent, dan moet je ongetwijfeld met een bootje op de kanalen varen. Onder één van de Amsterdamse brugjes kan je deze cache meepikken: hij zit goed verstopt tussen de stalen balken en de cache heeft dezelfde kleur als deze balken. De grootste uitdaging is misschien zelfs niet het bootje of het varen maar de duiven: deze brug is ook een ideale schuilplaats voor duiven die hier hun nesten komen maken.

Naast de cache is er trouwens het voormalig politiebureau Raampoort. De agenten wisten op een gegeven moment dat de cache er lag want ze vroegen weleens door het open raam aan cachers die onopvallend aan het zoeken waren “heb je hem al?”. Het is op mooie dagen een drukke vaarroute soms waardoor het weleens moeilijk kan zijn om aan de beurt te komen om even onder de brug te liggen.

Bovendien is dit al een heel oude geocache: hij ligt er reeds sinds 2001. Ideaal voor als je jouw Jasmer Grid wil vullen of gewoon ideaal om met een bootje te dobberen over de Amsterdamse kanalen.

🚣🏼 Blupie – GC6G9E3

Verschillende boten hebben een anker, en daarom hebben we deze geocache ook mee opgenomen in dit lijstje. Bij blupie heb je niet echt een boot nodig omdat je er kan staan. Als je droog wil blijven dan kan je een boot gebruiken en het anker opdreggen maar iedereen heeft tot nu toe ervoor gekozen om (meestal in zwemkleding) zonder boot te gaan. in de winter als het water niet zo hoog zou het soms ook met een waadpak lukken maar meestal is het daarvoor te diep. Het is niet zo’n eenvoudige geocache: het is immers een D5T5 geocache! Soms ligt deze cache wel 2 meter diep onder NAP.

🚣🏼 Golden River @ Deinze – GC9BAPJ

Deze vaarcache kan je terugvinden in Deinze en is een multi-cache. Het eerste waypoint is aan de kant, dus daar heb je nog geen bootje voor nodig. Voor de andere punten is een bootje onontbeerlijk. Het toeval wil echter dat ons tweede waypoint in de buurt ligt van een nieuwe kajak- en sup-verhuurder in Deinze: Deinze kajakt. Dus mensen die deze watercache willen doen en niet zelf over een bootje beschikken, kunnen op die manier misschien eens een vaarcache doen. Misschien zijn er mensen die overwegen om de cache te doen met een motorbootje, maar zelf denk ik dat dit niet ideaal is, omwille van de locatie van de tags. Ik raad een kajak, kano of sup aan.

De waypoints zijn niet al te moeilijk te vinden: het zijn telkens metalen plaatjes met daarop de coördinaat van het volgende waypoint. Die plaatjes zijn niet te vinden / lezen vanaf de oever. Voor de eindcache kan het handig zijn als je een compagnon mee hebt (al vertellen we niet waarom 😉 ). Als je start aan het eerste waypoint, waar een steigertje is waar je kan instappen, dan moet je rekenen op een 7 à 8 km heen en terug. Vanaf de kajakverhuur is het uiteraard wat korter.

2 reacties op “Geocaching op het water – 6 verkoelende vaarcaches 🚣🏼”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.