Kooldries: geocachen in een rustig natuurgebied in Brecht

De gedachte om zélf eens een geocache te verstoppen ontstond halverwege vorig jaar. Het leek me wel leuk ook eens te ervaren wat het was om aan de andere kant van het spel te staan. Maar ik wilde niet halsoverkop in dit avontuur stappen. Dus had ik mezelf voorgenomen eerst minstens 1000 caches te vinden en dan pas als CO aan de slag te gaan. Ondertussen probeerde ik, naast het geocachen zelf, zoveel mogelijk te lezen over de reglementeringen en het review-proces dat voorafgaat aan het publiceren.

Omdat ik zelf wel van puzzelen houd kreeg ik het idee om er een mystery-cache van te maken. Een veldpuzzel leek me een nog leukere uitdaging maar daar had ik op dat moment niet voldoende inspiratie voor. Ik zocht een rustig plekje uit, waar vrijwel geen muggles komen, dicht bij huis en makkelijk bereikbaar om het onderhoud eenvoudig te houden. Het plekje dat ik in gedachten had bleek net op grondgebied Malle te liggen en dus stuurde ik een mailtje naar de gemeente met wat meer uitleg en de vraag om toestemming. Ondertussen bedacht ik een leuke puzzel voor de listing en een originele cachebehuizing. Er gingen nog wat mailtjes heen en weer en ze zouden me contacteren zodra er toestemming was verkregen van het gemeentebestuur.

De Kooldries: een ideale plek voor een geocachetrail

Weken gingen voorbij zonder verdere reactie en ondertussen borrelden de ideeën voor meer caches in mij op. Ik had zelfs 2 veldpuzzels op papier staan en een idee om tot bij een eventuele bonus-cache te komen. Ik begon materialen te verzamelen om potjes te verstoppen en voor ik het wist had ik virtueel een 12-tal caches bij elkaar. Stiekem droomde ik ervan om een rondje te leggen in mijn favoriete natuurgebied De Kooldries. 10 jaar geleden kwam ik hier voor het eerst wandelen en ik was op slag verliefd. De variatie en het ietwat verwilderde spraken me meteen aan. Je vindt er open water, struikgewas, bosjes, grasland en een stukje heide. De oude kleiputten zijn een overblijfsel van de vroegere steenfabrieken. Vandaag zijn ze gevuld met water en begroeid met bijzondere planten. Vogels, libellen en amfibieën nemen de oude kleiputten met alle plezier in. Je waant je even in een andere wereld.

Ik vond het dus wel raar dat er hier nog nooit een rondje had gelegen, terwijl we best actieve cachers én CO’s hebben hier in de streek. Het zou dus wel eens kunnen dat het niet was toegestaan. Maar mijn geknutsel moest ergens naartoe, dus op een dag vroeg ik toch om toestemming bij de gemeente Brecht, Natuurpunt en ANB. De volgende dag kreeg ik al positieve antwoorden van de dienst Vrije Tijd én van ANB. Enkel Natuurpunt moest nog overtuigd worden. Een week later sprak ik ter plaatse af met Rudi, de beheerder, om toe te lichten wat mijn plannen waren en ook van hem kreeg ik meteen groen licht. Yes, nu kon ik écht beginnen plannen. Het gebied is niet zo heel groot en de wandelpaadjes kronkelen heel erg waardoor het een heel gepuzzel was om mijn 12 creaties hier kwijt te kunnen. Omwille van de kwetsbare natuur wou ik ook geen grond-caches zodat er niet gewoeld, geprikt of gegraven zou worden. Na 3 wandelingen had ik toch een haalbare route uitgestippeld en de eerste coördinaten genoteerd. Het was onvermijdelijk dat er een klein stukje dubbel gelopen zou worden waardoor er tussen bepaalde caches een grotere afstand ontstond. Om cachers toch in de juiste richting te leiden besloot ik op dit stuk 2 multi’s te creëren, met als final telkens 1 van mijn veldpuzzels. En daar vond ik gelukkig ook de perfecte plekjes voor. Vanaf dan was het knutselen, ter plaatse gaan passen en proberen, af en toe falen, aanpassen of opnieuw beginnen, verplaatsen, rekenen, denken, wandelen, meten, … Ik heb het rondje in totaal wel 15 keer gewandeld denk ik. 😆 Ondertussen werd er ook een saturatiecheck aangevraagd om er zeker van te zijn dat er geen conflict was met reeds bestaande caches (of waypoints) maar dat bleek geen probleem. En zo ontstond dus een rondje met uiteindelijk 14 tradjes, 2 multi’s en een bonus. 

Een proefloop door Timsas

Toen alles, op een paar details na, klaar was bedacht ik me dat het misschien geen overbodige luxe was om iemand te laten proeflopen. Coördinaten bepalen in een bosrijk gebied is niet altijd even simpel en om de natuur te sparen wou ik zo min mogelijk afwijkingen. Voor de multi’s moet er wel wat gerekend worden en iemand moest toch controleren dat ik geen foutjes had gemaakt (ook al heb ik alles zelf 10 keer opnieuw geteld). Ook mijn 2 veldpuzzels wou ik wel even voorleggen aan iemand met enige ervaring voordat ze gepubliceerd zouden worden. Met de rondjes Den Bolkse Hamer en De Kievitsheide (GC9HA2V) nog vers in het geheugen dacht ik meteen aan Timsas als proefloper. Na enkele berichtjes heen en weer gestuurd te hebben bleek hij anderhalve week later al tijd te hebben. Spannend…

De week daarop begon ik alles stilaan op de juiste plaats te gaan hangen en monteren. Telkens geladen met een rugzak vol caches en gereedschap trok ik het bos in om stiekem kleine schatjes te gaan verstoppen. De avond dat ik mijn 2 veldpuzzels ging plaatsen voelde het toch even als je kindje achterlaten 😆.

De dag nadien was D-day, maar ook een dag waarop veel regen en zelfs stormweer was voorspeld. Maar dat hield Timsas niet tegen. Integendeel, ‘s avonds had hij een uitgebreid verslag voor me klaar met zijn bevindingen en tips, waarvoor ik hem nog steeds erg dankbaar ben. Eén van de caches was vast komen te zitten door het vocht en bij een andere bleek er toch een flinke afwijking te zitten op de coördinaten. Nadat beide euvels verholpen werden, stuurde ik de volgende avond de listings door ter review. En tot mijn verbazing waren ze de volgende ochtend al gepubliceerd. Dus ook even een woordje van dank naar de Vlaamse reviewers, die dit vrijwillig doen maar die we wel broodnodig hebben om van onze hobby te kunnen genieten.

Zelf de geocachetrail Kooldries lopen

Rondje Kooldries kan je terugvinden in Brecht, zak af naar het kanaal Dessel-Schoten waar je jouw wagen kan achterlaten en de eerste cache zal kunnen vinden. Tijdens dit rondje zal je ongeveer 6 kilometer afleggen en 16 caches + een bonus (GC9N282) kunnen vinden. Vergeet niet om de juiste tools mee te brengen om de veldpuzzels te kunnen afwerken.

Het rondje staat intussen enkele weken online en ik geniet van alle leuke logs, de positieve reacties en de babbeltjes met cachers ter plaatse. Ik geniet ervan om te lezen en te zien dat ik anderen een paar uurtjes plezier heb kunnen bezorgen in dit mooie natuurgebied. Sommigen zijn zo enthousiast dat ze vragen wanneer mijn volgende rondje er komt 😊. 

Wel, die ene mystery waarmee het allemaal begon zit er nog steeds aan te komen, alleen niet in Malle want daar hoor ik niets meer van. Ik zal wel gewoon in mijn eigen gemeente (Brecht) blijven, daar is ook nog plaats heb ik al gezien 😉. Ik heb ondertussen ook een boekje rondslingeren waarin ik ideetjes voor veldpuzzels neerkrabbel. Dus ja, er zullen er nog wel enkele volgen. Of die één voor één of in de vorm van een tweede rondje gaan verschijnen weet ik zelf nog niet maar het CO-zijn smaakt in ieder geval naar meer!

Ongeacht wat je volgende geo-avontuur ook mag zijn: veel plezier en succes gewenst en wie weet… tot ziens!

3 reacties op “Kooldries: geocachen in een rustig natuurgebied in Brecht”

  1. Hallo Vandaag mensen tegengekomen die een “bonus” zochten. Echter verwees deze naar een gedeelte op privé domein en midden in een vijver? Dit lijkt me niet juist.

    Beantwoorden
    • De gegeven coördinaten van de bonus zijn fictief. Om de echte locatie te achterhalen moet het rondje voltooid en het spel gespeeld worden.

      Beantwoorden
      • Maar de fictieve coördinaten staan wel midden in een vijver. Wie deze wel wil bereiken loopt dan door privé en het rustgebied van het natuurgebied. Een plaats waar normaal gezien geen wandelaars komen.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.