GC Wizard is een app voor Android en iOS om geocachers ondersteuning te bieden bij het oplossen van mysteriecaches en raadsels in het veld.
Deze app bevat talloze tools voor cryptografie, mogelijkheden om berekeningen te maken en verschillende gekende geheimschriften.
Ja, bovendien is hij beschikbaar voor Android en iOS en is deze vertaald in het Nederlands.
Regelmatig komen we allemaal wel eens in aanraking met een mysteriecache waarbij je een puzzel moet oplossen of moet je in het veld een raadsel oplossen of je coördinaten gaan berekenen: dan ben je heel blij als er een handige puzzelhulp app op jouw smartphone geïnstalleerd staat. GC Wizard is zo’n puzzelhulp app en wij contacteerden Mark, de ontwikkelaar van deze app, voor wat meer uitleg over GC Wizard.
De ontwikkeling van GC Wizard
Leuk om weten is dat Mark zelf ook een geocacher is (gekend onder de nickname S-Man42). Het is een Duitser die niet vies is van T5 caches, challenge caches of geocaches met veel favorietpunten. Mark heeft in het verleden ook meegewerkt aan het ontwikkelen van de Geocache Calculator app, helaas is dat project stilgevallen dus besloot hij om een nieuw project te starten en dat werd GC Wizard.
Intussen helpen heel wat geocachers mee met de ontwikkeling van GC Wizard: testers, developers en vertalers. Er is zelfs iemand die de social media in de gaten houdt. Intussen is de app wereldwijd al bijna 20.000 keer gedownload, waarvan bijna 1.500 keer in Nederland en België. Het goede nieuws is dat de app gratis is en GC Wizard is intussen ook beschikbaar in het Nederlands. En er wordt continu verder gewerkt aan de verdere ontwikkeling van deze app om nieuwe codes en functies voor geocachers beschikbaar te maken. Zo lopen er intussen ook al gesprekken met de ontwikkelaars van c:geo om functies in hun app te integreren.
Wat kan je doen met de GC Wizard app?
Gigantisch veel! De GC Wizard app heeft ontelbaar veel functies en tools om puzzels op te lossen en coördinaten te berekenen. Zo kan je als je de GC Wizzard app opent gaan zoeken in 3 weergaves:
- – Categorie weergave: hier zijn de tools zijn geordend in categorieën. Als je klikt op een categorie (vb. coördinaat berekeningen) kan je door alle tools bladeren die onder deze categorie thuis horen. Handig voor wie al weet in welke richting je moet zoeken.
- – Lijst weergave: alle tools zijn alfabetisch geordend in 1 lijst, op deze manier kan je alle tools opzoeken door te scrollen. (met uitzondering van bepaalde subgroepen zoals symbooltabellen) Handig is ook dat er steeds een korte omschrijving bij de tool geschreven staat.
- – Favorieten weergave: dit zijn jouw voorkeuren. Deze kan je zelf selecteren/verwijderen door op het sterretje te klikken naast een functie. Standaard zijn hier al enkele tools toegevoegd die je perfect zelf mag verwijderen door opnieuw op het sterretje te klikken en te bevestigen.
Het is een beetje zoeken natuurlijk waar je de juiste tool kan terugvinden in deze app, er zijn er immers gigantisch veel. Maar je kan altijd ook de zoekfunctie gebruiken (rechts-bovenaan via het vergrootglas). Wij zochten als voorbeeld naar braille, waarbij je dan de resultaten krijgt en verder kan doorklikken naar de gewenste functie.
Handige functies van de GC Wizard app
Wij hebben zelf ook gewerkt met deze puzzelhulp app en naast de gekende Romeinse cijfers, braille en morse merkten wij de Alfabet waarden waarbij je woorden kan stapeltellen en de woordwaarde bepalen. Ook de mogelijkheden met coördinaat berekeningen zijn eindeloos: projectie, coördinaten omzetten, kruispeiling, middelpunt berekenen.
Zelf GC Wizard app downloaden
Ben je intussen helemaal overtuigd? Wij gebruiken deze app intussen al een tijdje en zijn al helemaal overtuigd van de vele voordelen. Je kan zelf ook gebruik maken van GC Wizard door de app te downloaden voor jouw toestel of gebruik de webversie.
Heb naar de app gekeken, maar vrees dat ik daar net zomin mee overweg kan als met de website van geocaching, want ik snap niet hoe ik iets moet invullen om er vervolgens een uitkomst uit te krijgen. Ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik heb nog steeds niemand kunnen vinden die me wil uitleggen hoe ik sommige mysteries moet aanvliegen. Dus ik blijf maar gewoon basis caches doen. 🙈🙈
Dat heb ik dus precies hetzelfde! Ik heb er naar zitten turen en turen, maar kom er ook niet echt uit! Ik wil graag een mysterie oplossen ,met geheimschrift, maar kan nergens vinden welk geheimschrift het is, dus dan kom je ook niet verder.. Geen idee hoe dat dan te bedenken. (Co om hint vragen, maar dan kan je soms aan de gang blijven)
Sommige raadsels zitten inderdaad moeilijk in elkaar. Lees je even in over de veelgebruikte geocaching geheimschriften die gebruikt worden en je hebt een goede basis om te vertrekken.