Dat is een geocachetype waarbij je uiteindelijk een fysieke container zal vinden die een rubberen stempel bevat naast het logboek. Het is een eerbetoon aan Letterboxing.
Nog voordat er GPS signalen waren bestond er al het spel Letterboxing. Al sinds 1854 is Letterboxing bekend als een spel waarbij je op basis van instructies of aanwijzingen op zoek gaat naar een container. Deze container bevat een logboek en een stempel. Het doel was om met jouw persoonlijke stempel het logboek te tekenen en met de stempel van de letterbox kon je jouw eigen logboek stempelen.
Een Letterbox Hybrid cache kan zowel een traditional, een multi-cache als een mysterie cache zijn. Enige verschil is dat de cachecontainer een stempel bevat bij een Letterbox Hybrid cache.
Een vleugje geschiedenis: Letterboxing
Vrij vertaald betekent Letterboxing eigenlijk brievenbus. En dat heeft allemaal te maken met de oorsprong van Letterboxing in 1854: in het Engelse Dartmoor National Park verstopte James Perrot, een toenmalige gids uit Chagford, een fles. Deze fles liet hij achter bij de Cranmere Pool en daarin plaatste hij zijn visitekaartje en een uitnodiging aan iedereen die deze fles kon vinden om ook hun kaartje achter te laten.
Het was een succes want vinders van Perrot’s Pot (de letterbox van James Perrot) begonnen zelfs aan zichzelf geadresseerde postkaarten achter te laten in de hoop dat ze door de volgende bezoeker per post terug gestuurd zouden worden. Tot zover de oorsprong van Letterboxing: in een latere fase kwam de gewoonte om stempels en logboeken aan de letterbox toe te voegen, deze stempels waren vaak prachtige ontwerpen met wapenschilden of logo’s.
Letterboxing bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds, voornamelijk in Noord-Amerika. Je kan naar een letterbox op zoek gaan door de aanwijzingen te vinden op de Letterboxing website. Tegenwoordig bezit een letterbox steevast een persoonlijke unieke stempel waarmee je jouw eigen logboek kan stempelen, terwijl je jouw stempel kan plaatsen in het logboek van de Letterbox. Als eerbetoon aan dit spel heeft Geocaching.com Letterbox-Hybride geocaches aan het spel toegevoegd als type geocache. In eerste instanties waren dat geocaches die je via aanwijzingen of een beschrijving kon vinden, intussen zijn deze Letterbox-Hybride caches ook verder geëvolueerd (lees verder onder de foto’s).
Letterbox Hybrid caches in België en Nederland
Ook in België en Nederland zijn er enkele Letterbox-Hybride caches te vinden: je kan deze geocachesoort vergelijken met een traditionele cache, een multi-cache of een mysterie cache (geldt niet bij bonus caches). Het enige verschil van deze geocaches is dat de cachecontainer van een Letterbox-Hybride geocache een stempel bevat die in de geocache moet blijven zitten. Het symbool voor geocaches van dit type is toepasselijk een enveloppe.
Letterboxes zelf werken met aanwijzingen, bij Letterbox-Hybride geocaches mag je ook met aanwijzingen werken maar het gebruik van GPS (of coördinaten) is hier wel nodig: aan deze voorwaarde is voldaan omdat je bij Geocaching steeds de (start)coördinaten moet opgeven. In België en Nederland liggen er goed 1000 geocaches van deze soort. Wij gingen eens een kijkje nemen naar enkele leuke Letterbox-Hybride geocaches in België en Nederland.
📪 Letterbox van Team Thoja – GC5QE3M
Deze letterbox verscheen in april 2015 in Opgrimbie, deelgemeente van Maasmechelen. Het aantal actieve letterbox caches was en is zeer beperkt, vandaar de keuze voor deze geocachesoort. Deze cache zal je echter niet zomaar open krijgen, je zal immers aan de veldkapel van de Landelijke Gilde de letterbox vrij snel vinden maar daar zit een slot op geïnstalleerd. Je zal dus eerst moeten zoeken naar de code van dit slot en een goede hint hiervoor zal je kunnen vinden in de geocache listing. Kortom: geen snelle oppikker, maar nog wat extra zoekplezier vooraleer je de stempel van deze Letterbox-Hybride cache in handen hebt.
📪 Vier Länder Letterbox am Dreiländerpunkt – GC2YQRE
Het betreft hier een letterbox welke gemaakt is door de Duitse geocacher Dances with Gekos ter gelegenheid van het geocoinfest in Keulen in 2011. Eén van de activiteiten van dit Mega-Geocaching-event was een tocht met een touringcar door 5 landen en de mogelijkheid om meerdere cachetypen te loggen. Hiervoor is deze letterbox op het drielandenpunt in Vaals gelegd. Daar de deelnemers natuurlijk weinig tijd hadden moest de letterbox snel te loggen zijn. Het betreft een korte cache met 3 waypoints en loopt door 3 landen (Nederland, België en Duitsland).
Na het overlijden van Dances with Gekos heeft Moose61 de cache geadopteerd. Een unieke stempel ligt hier te wachten op een unieke plaats.
📪 RV 4.36 : Leuven – GC4YRK7
Deze letterbox is gelegen in Leuven (de hoofdstad van de Provincie Vlaams-Brabant) en gebruikt een historische gebeurtenis als aanleiding, namelijkde Slag bij Leuven in 891. De Oost-Frankische koning Arnulf van Karinthië heeft toen de Vikingen neergeslagen, de CO heeft bij deze Letterbox er een extra fictief verhaal bij verzonnen om een verhaallijn te kunnen maken. Zo start de letterbox in het Groot Begijnhof waar historici de slag in 891 situeerden, wordt er op de verschillende waypoints naar vikingweetjes verwezen, om nog maar te zwijgen over de vele vikinggoden die je in de tekst kan terugvinden! Met 10 waypoints kan je deze Letterbox-Hybride cache een multi-cache noemen.
De Letterbox cache, die overigens hoort bij de Rondje Vlaanderen geocaches, duurt ongeveer 2-3 uur, afhankelijk of je links-rechts nog andere caches mee wil pakken. Het is overigens geen rondwandeling want je komt ergens volledig anders uit dan het startpunt. Er werd gekozen voor een Letterbox cache omdat de CO een verhaal wilde vertellen en geocachers zo kan meenemen in een fantasiewereld. De waypoints kan je vinden aan de hand van aanwijzingen, zoals bij een echte Letterbox, en niet via coördinaten. Deze aanwijzingen zijn te vinden in het hedendaagse straatbeeld: opschriften, straatnamen, beelden, …
Als stempel gebruikt de CO afgeschreven stempels uit de administratie. Zijn werkplek is de laatste jaren geëvolueerd naar papierloos werken en dus worden stempels massaal weggegooid. Die krijgen in mijn letterbox(en) -ik heb er ook voor een vereniging gelegd- een laatste leven. Voordeel: ze kosten niks als de cache weer eens geript wordt.
📪 DWLT Bonus – GC82RKM
Deze letterbox is de bonus van De Walcherse Letterbox Trail (DWLT). Samen met 26 andere letterboxen vormt deze cache een enveloppe op de kaart en is dus onderdeel van een geo-art. De cache is een Amerikaanse brievenbus dus een echte lettterbox. In de cache zit een stempel zoals dat hoort bij een letterbox. De stempel is simpel omdat deze CO 27 letterboxen te onderhouden heeft (van deze geo-art) met allen een stempel en bijgevolg er al verschillende heeft mogen aanschaffen: sommige geocachers hebben waarschijnlijk niet echt door dat de stempel in de geocache moet blijven zitten en deze stempel als swag aanzien.
De CO wou als geo-art een enveloppe op de kaart en hoe kan je deze toepasselijker maken dan met letterbox caches: het symbool van letterbox caches is een enveloppe. Om de juiste coördinaten te bekomen om de bonuscache te kunnen vinden moet er eerst een puzzel opgelost worden.
📪 Travel bug & geocoin plaza Van Bongerte – GC5B40V
Deze Letterbox cache is tevens een TB Hotel waar je steeds ongeveer 35 trackables kan discoveren in de 12 slaapkamers, restaurant, keuken, zwembad, … De stempel van deze letterbox kan je vinden bij de receptie.
De CO koos er indertijd voor om er een letterbox-hybride geocache te maken. Enerzijds omdat er weinig Letterboxen meer te vinden zijn in de omgeving en anderzijds met de reden dat Geocachers de listing van deze cache zouden lezen zodat ze kunnen ontdekken dat er een slot voorzien is, uit de CO zijn ervaring heeft hij geleerd dat men bij traditionals namelijk vaker minder voorbereid. Het slot dient als veiligheid voor de trackables van deze cache die je kan vinden op de Vergelsweg in Maaseik.
📪 Het Pluishuis – GC68E5D
Al aardig wat jaartjes geleden wou de CO graag een voortuincache maken. En toen in 2019 de voortuin aan een grondige opknapbeurt onderworpen ging worden, werd er niet getwijfeld: er werd plek gemaakt voor een mooie large geocache. Ook in dit dorp was er nog geen letterbox cache te vinden en daarom werd het ineens ook een Letterbox-Hybride cache die ook een kleine wandeling vormt. Nu enkele jaren later krijgt de CO nog steeds leuke logjes binnen voor deze geocache en kan je een leuke stempel in jouw persoonlijke notities plaatsen als herinnering aan deze Letterbox cache.
📪 RV 1.41 : Mol – GC5M3AC
Ook deze letterbox is een Rondje Vlaanderen – cache. Deze letterbox kon je oorspronkelijk vinden mits wat logisch nadenken en je hoefde niet perse coördinaten te berekenen. Er zat ook een stempel in en daarom was deze keuze snel gemaakt. Ondertussen is deze geocache meer geëvolueerd richting een multi-cache, maar de CO heeft plannen om dit aan te passen naar een Letterbox met aanwijzingen.
Deze geocache haalt ook heel wat favorietpunten. De favo-waardigheid van deze letterbox zit ‘m vooral in de finale. Die bedacht is door de CO en uitgewerkt is door zijn vader. Het is een technisch plezant uitgevoerde cache die past in het thema (een glazen sleutel, omwille van de glas- en zandnijverheid en een insectenhotel dat past in het verhaaltje van de letterbox). Kortom: zeker en vast de moeite om deze te komen zoeken. En de stempel? Die kunnen we hier niet tonen omdat deze de RV-code bevat 🙂
📪 Lost – GC84EBE
In Bocholt kan je liefst 30 Letterbox-Hybride geocaches vinden! Hier ligt immers de Lost geo-art die draait om de indertijd populaire televisieserie Lost. Deze Letterbox-Hybride geocaches kan je beschouwen als mysteriecaches aangezien je bij iedere geocache van deze geo-art een raadseltje dient op te lossen. De CO koos voor dit geocachetype om andere geocachers de kans te geven om het aantal gevonden Letterbox-Hybride geocaches te laten stijgen: je komt deze immers niet al te vaak tegen en bij deze reeks heb je er in 1 keer 30.