Pokémon GO: speel nog eens dit populaire locatiegebaseerde spel

Wat is Pokémon GO?

Pokémon GO is een locatiegebaseerd spel dat je als app kan installeren. Het is aan jou om rond te wandelen in de echte wereld met de Pokémon Go app, op die manier kom je onderweg verschillende virtuele Pokémons tegen die je kan vangen en sterker maken. Daarnaast kan je items verzamelen in de Pokéstops en vechten met jouw Pokémon in de Pokémon gyms.

Is Pokémon GO gratis?

Ja, deze app kan je gratis downloaden en spelen.

Wanneer is Pokémon GO ontstaan?

Niantic lanceerde deze app in juli 2016 en het was meteen een gigantische hit: heel wat mensen verzamelden in parken en pleinen om het spel te spelen.

Is Pokémon GO nog steeds populair?

De app kende zijn piek in 2016, maar heel veel mensen zijn het spelletje blijven spelen. Het spelletje wordt nog steeds door miljoenen mensen gespeeld en zeker bij kinderen is het een populaire app.

Toen in juli 2016 Pokemon GO gelanceerd werd, was het meteen een gigantische hit. Je herinnert jou ongetwijfeld nog de drukte die er toen was in parken en pleinen waar mensen verzamelden geconcentreerd aan het spelen op hun GSM.

Vandaag zie je deze toestanden niet meer, maar het spelletje Pokemon GO is er wel nog steeds. Sterker nog: het heeft nog steeds een trouwe fanbase waarop het kan teren en de app heeft enkele updates gekregen de afgelopen jaren. Tijd om nog eens een spelletje Pokemon GO te spelen: ontdek snel mee hoe de app werkt en we maken een vergelijking tussen Pokémon GO en Geocaching.

Speel eens een spelletje Pokémon GO

Om Pokémon GO te spelen moet je in eerste instantie de app downloaden. Hier komen we al meteen één van de grootste troeven van het spel tegen: het is volledig gratis en beschikbaar voor Android en iPhone. Hierna kan je meteen van start: open de app, maak je account aan en ga op wandel.

Bij het wandelen door de straten zal je zien dat er op je apparaat verschillende pokemons verschijnen. Als je er eentje aantikt dan kan je deze vangen door een Pokeball op hun te gooien. De ene Pokemon is al wat moeilijker te vangen dan de andere, veel heeft te maken met hun CP (= Combat Power), hoe je de bal gegooid hebt en of deze Pokémon nu net aan het bewegen was of niet.

Om het wat makkelijker te maken kan je ook gebruik maken van berries om deze Pokemons te vangen: er zijn verschillende soorten van deze berries waarmee je hun bewegingen kan vertragen (Nanab berries) of ervoor kan zorgen dat ze makkelijker in de bal blijven zitten (Razz berries). Met Pinap berries verdubbel je dan weer de Candy.

Voor alle acties die je doet in het spelletje verzamel je XP punten in het spel: hoe meer van deze XP punten dat je verzamelt, hoe hoger jouw level wordt in het spel en hoe meer dingen je kan doen en hoe sterker jouw Pokemons zullen worden. Het is dus een competitief spelletje omdat je steeds beter wil worden dan andere Pokemon-spelers.

Verzamel Pokémon en maak deze sterker

Wist je dat je meer dan 500 verschillende soorten Pokemons kan vangen? Dat zijn er aardig wat en je kan in de zogenaamde Pokédex jouw veroveringen bekijken. Je kan enkele Pokemons bijhouden, diegene die je niet meer wil bijhouden kan je transfereren naar de professor. Zo komt er een plaatsje vrij om een nieuwe Pokémon te vangen én in ruil krijg je zogenaamde candy voor dat type Pokemon.

Candy heb je dan weer nodig om jouw CP van een Pokemon te verhogen en deze Pokemon dus sterker te maken. Of je kan deze candy opsparen om een Pokemon te laten evolueren naar een andere soort Pokemon. Iedere Pokemon heeft een bepaald aantal candy nodig om sterker te worden of te evolueren: denk dus goed na voor je deze candy inzet.

Verzamel objecten in Pokéstops en vecht in Pokémon gyms

Tijdens het wandelen zal je op plaatsen komen waar een monument of dergelijke staat met misschien wel een Pokéstop. Klik even op het lichtblauwe symbool hiervan en dan zie je een cirkel waar je een swipe aan kan geven: als je dat doet krijg je items zoals Pokeballs, berries en potions.

Iets bombastischer op de Pokémap dan een Pokéstop zijn de Pokémon gyms. Je kan deze herkennen door de arena’s in de kleuren geel, blauw of rood. In deze gyms kan je items verzamelen net zoals in een Pokéstop én bovendien kan je hierin vechten met je Pokemons. Want vanaf je level 5 bereikt hebt in het spelletje moet je een keuze maken voor welk team je wil uitkomen: Team Instinct (geel), Team Mystic (blauw) en Team Valor (rood). De Pokemon gym arena krijgt de kleur van het team dat de macht heeft over deze gym. Jij kan vechten tegen Pokemons in arena’s met een andere kleur en Pokemons toevoegen aan de arena met dezelfde kleur als die jij hebt gekozen.

Pokémon GO of Geocaching?

Er zijn nog verschillende andere functies in het spelletje zoals eieren uitbroeden, raids uitvechten of een Pokemon buddy maken. Deze kan je ongetwijfeld ontdekken door zelf eens het spelletje te spelen, we moeten proefondervindelijk toegeven dat het een vrij verslavend spelletje is.

Kan je Pokémon Go vergelijken met Geocaching?

Op sommige vlakken wel en op andere dan weer niet. Je kan een vergelijking vinden van de 2 spelletjes hieronder.

GeocachingPokémon Go
Locatiegebaseerd spelxx
Je komt buitenxx
Je vindt echte dingenx
Er zijn puzzelsx
Het is een competitief spelx
Je kan het overal spelen(x)x
Je ontdekt nieuwe plaatsenx
Het is eenvoudig te spelenxx
Het is gratis(x)x
Verbruikt veel batterijx
Verbruikt veel datax

De grote gelijkenis is natuurlijk dat het locatiegebaseerde spellen zijn waarbij je mensen uit huis krijgt. Je moet bewegen voor beide spelletjes om deze te kunnen spelen. Pokémon GO is dan weer een volledig virtueel spel, terwijl je bij Geocaching ook effectief dingen kan vinden. Terwijl je dankzij Geocaching nieuwe plaatsen leert kennen omdat je niets steeds op zoek gaan naar dezelfde cache, kan je Pokemon op dezelfde plaatsen blijven spelen omdat er steeds nieuwe Pokemons verschijnen.

Het nadeel van Pokémon GO is dat het best wel veel batterij en data verbruikt, dus een goede smartphone batterij is zeker aan te raden en eventueel een powerbank als backup. Het grote voordeel van Pokémon GO is dat het spelletje helemaal gratis is terwijl Geocaching dat slechts deels is.

Kan je Geocaching combineren met Pokémon GO?

Geocacheteam Tedonus speelt al sinds 2016 Pokémon GO en combineert dit prima met Geocaching. Zij leggen uit hoe je dit kan doen en wat de voordelen zijn.

We kijken hoe ver we moeten wandelen op de Geocaching app en schakelen dan naar de Pokémon GO app. Terwijl we aan het wandelen zijn naar de geocache, vangen we een paar Pokemons en schakelen dan weer terug naar de Geocaching app als we in de buurt van de locatie zijn. Andere keren gebruiken we de Geocaching GPS tijdens het cachen waardoor we niet hoeven te schakelen tussen de verschillende apps. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je zelf goed op blijft letten, maar het is allemaal prima te combineren.

Een voordeel is dat je bij Geocaching verschillende afstanden moet afleggen om de geocaches te vinden. Bij Pokémon GO is dat dan weer interessant om eieren uit te broeden: zo kan je (nieuwe) Pokemons verzamelen door 2, 5 of 10 kilometer te wandelen.

Andersom kan Pokémon GO dan weer hulp bieden bij het geocachen: het wil helaas wel eens gebeuren dat er borden en dergelijke verdwijnen op een route. Als dat nu net een waypoint van een multi-cache is waar je informatie van moest hebben, dan sta je daar te kijken. Gelukkig zijn veel van deze plekken vaak ook Pokéstops of gyms. Met de fotodisc (de afbeelding van een Pokéstop of Gym) kan je de informatie vinden die je nodig hebt om de cache te voltooien.

Ga eens op zoek naar Pokémon geocaches

Als uitsmijter zijn we eens op zoek gegaan naar geocaches in het Pokémon thema in de Lage Landen. Ideaal om Geocaching te combineren met Pokémon GO en volledig in thema te blijven.

GC8XCJYRoute van 4 geocachesSchoten
GC9JK66Route van 3 cachesHoogstraten
GC9KHDZTB-hotelTurnhout
GC131XQMulti-cacheEde
GC7NB8QMysteriecacheAlmere
GCA4ECQMulti-cacheAmerongen
GC8D920Multi-cacheNispen
GC6T2ANTB-hotelKantens
GC70NRVMysteriecacheEnschede
GC2ZMF3MysteriecacheZwolle
GC9HKM5Deel van Rondje StootersplasOostzaan
GC1XK0YMysteriecacheOegstgeest
GC6Z452MysteriecacheBeerse

Kort samengevat is Pokémon GO een spel dat je overal kan spelen, snel vooruit gaat en je kan het combineren met Geocaching. Let maar op dat je er niet verslaafd aan geraakt.

Unown code

Wist je trouwens dat er een Pokémon is waarmee verschillende geocaching puzzels gemaakt worden? De Unown pokémon kan 28 verschillende vormen aannemen waarmee de 26 letters van het alfabet kunnen voorgesteld worden en een vraagteken en een uitroepteken. Ontdek hier snel de Unown code. Kan jij de Unown letters hieronder herkennen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.