7 Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut
Gevaarlijk gebied - Geocaching attribuut

Wanneer je ongestoord wil gaan geocachen en de kans op muggles wil minimaliseren, dan moet je op zoek naar Lost Places caches. Bij Lost Places caches kom je terecht op plekken die verlaten zijn door zijn bevolking zoals gebouwen, bunkers of bruggen, … Wanneer je zelf op zoek wil naar geocaches nabij verlaten gebouwen, kan je het vervallen gebouw attribuut gebruiken. In de loop der jaren komen deze verlaten plekken natuurlijk in een vervallen staat terecht, waardoor het best wel wat spannend is om op zulke plekken te gaan geocachen. Vaak krijgen deze Lost Places caches daarom ook het ‘gevaarlijk gebied’ attribuut. Lost Places caches zijn een ideale aanvulling op Urban Exploring (ook wel gekend als Urbex): het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen. 

Wij gingen op zoek naar enkele leuke Lost Place caches waar je liever niet alleen op zoek gaat. Sommige Lost Places krijgen af en toe een nieuwe bestemming waardoor de cache ook verdwijnt. Indien een LP niet meer beschikbaar zou zijn, laat gerust wat weten. Zelf een toffe LP gedaan? Laat het ons gerust weten!

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut Preventorium Dolhain – GC8Z1HG

Deze locatie kan je terugvinden in het zuiden van België, hij is gelegen iets voorbij Luik (richting Verviers). Dit gebouw is een oud kinderziekenhuis! De toegangsweg zoeken is niet zo lastig en het gebouw is immens groot ! De sfeer die het oproept als je nog maar buiten staat, is overweldigend. En dan moet je nog binnen gaan. Daar begonnen we rond te dolen in een doolhof van kamertjes, gangen en trappen. Het bleef maar komen. Achter elke hoek kan je weer iets nieuws ontdekken.

Vaak mooie graffiti, als je heel goed zoekt, vind je er echt leuke! De oude brandweerwagen buiten zorgt voor net nog dat ietsje extra. De cache zelf is niet zo bijzonder (maar dat hoeft ook helemaal niet want de locatie is allés) en gelukkig is er een spoilerfoto want met al die verdiepingen en mogelijke verstopplekjes ben je hier anders nog veel langer zoet.

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut God is Gone – GC3WN2K

Deze cache kan je goed combineren met de voorgaande LP (Preventorium Dolhain), deze is gelegen in Henri-Chapelle. Heerlijke naam trouwens voor een verlaten plaats geocache, zeker als je weet dat je hier terecht komt in een verlaten kerk met nog bijna intacte glasramen. Achter de kerk staan nog een heel aantal gebouwen, die serieus in verval zijn, maar waar je toch nog voor het grootste deel kan rondlopen. Wel veel puin op sommige plaatsen dus opletten! De bovenverdieping betreed je beter niet omwille van instortingsgevaar en een brand. Het heeft wel iets om in een verlaten kerk te komen.

 Gellik by bridge – GC1BVNX

Een verlaten spoorwegbrug over het Albertkanaal waar in het verleden de trein tussen Maastricht en Hasselt reed. Je kan parkeren net voor het jaagpad en dan is het ongeveer 600 meter te voet naar de brug. Zoek je weg naar boven (kan op een moeilijke én makkelijke manier, aan jou de keuze ALS je de juiste weg vindt). Kruip zeker ook eens tot helemaal bovenaan de oude spoorweg maar let op dat je niet door de sporen valt. Het stuk over het kanaal is afgezet voor de veiligheid. Onderweg kan je nog een paar caches meepikken van de Lanaker Canal Trails (GC39207).

 Hotel Dullemond (reloaded) – GC7GMA0

Hotel Dullemond in Laag-Soeren kent een lange geschiedenis sinds 1857 wanneer het voor het eerst in gebruik werd genomen. Nadat het ook dienst deed als veldhospitaal, kwam het huis in de handen van de familie Dullemond die besloten om er een hotel van te maken rond de jaren 1900. Het hotel sloot echter in 1970 nadat het gebouw in verval raakte. Na een brand en de intrek van verschillende krakers is deze plek omgetoverd tot de ideale locatie om een Lost Place-cache te plaatsen en een prachtige urbex locatie. Het is intussen reeds de tweede versie van deze cache,

 Avontuur op het Fort – GC1B5E8

‘Avontuur op het fort’ speelt zich af op en rond fort Sint Andries. Dit fort ligt op een strategische plek waar de Maas en de Waal elkaar zo dicht naderen dat beide rivieren vanaf dit punt te overzien en te controleren zijn. Daarom hebben de diverse militaire activiteiten in de loop der tijd hier hun sporen nagelaten. De kelders, die helaas afgesloten zijn, en de restanten van het toegangsgebouw stammen uit de tijd van het ‘nieuwe’ fort Sint Andries uit 1812. De bunker stamt uit de 2e wereldoorlog toen het fort in handen was van de Duitsers, die het opbliezen toen de vijand naderde. Ten slotte is er de luchtwachttoren uit 1955, de tijd van de koude oorlog, bedoeld om laagvliegende vliegtuigen op te merken. Op deze plaats die doordrenkt is van militaire historie kruip je voor het vinden van de geocache in de huid van de dienstplichtige Duitse soldaat Karl Heinz in de tijd dat de Engelsen naar het fort oprukken. Pas als alle onderdelen van het fort bezocht zijn kan de cachelocatie bepaald worden.

 Lost Place @ Laambroekvijvers – GC2FZXQ

De Laambroekvijvers die je kan vinden tussen het industriegebied ‘Centrum Zuid’ en de spoorweg Hasselt-Mol zijn intussen een natuurgebied, maar in het verleden hadden deze oorspronkelijk een ander doel: de grote vijver moest een onderdeel van het Albertkanaal worden, maar dat is er nooit van gekomen. Daarom werd besloten om uit deze vijver koelwater te pompen voor de steenkoolmijn in de buurt. Intussen is deze voormalige pompinstallatie met bijbehorende gebouwen volledig verlaten en kan je er op zoek naar deze leuke Lost Place cache. Ideaal voor een uitstapje met bijhorende urban exploring en lost place cache, intussen kan je in deze omgeving heel wat mooie watervogels zoals reigers en ijsvogels ontdekken in dit prachtige moerasbos-gebied. Als je op zoek wil naar deze cache, zal je moeten afzakken naar Houthalen-Helchteren. Ideaal is om deze Lost Places cache mee te pikken tijdens de multi-cache De Laambroekvijvers (GC412C1)

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut Naechster Halt: Hölle Hauptbahnhof – GC44D64

Dit oude station is goed verborgen in het kleine dorpje Montzen niet ver van de Duitse grens. Er zijn verschillende toegangswegen dus het maakt niet zoveel uit waar je parkeert. Het verlaten station van Montzen is naast Geocaching ook gekend bij Urbex fotografen. Het station is vrij groot en heeft enorm veel ruimtes, de meeste sporen zijn verdwenen en ook hier kan je enkele zeer mooie graffiti tekeningen vinden. Om de cache te vinden heb je UV licht nodig. En dan moet je héél goed zoeken.

Deze blog is geschreven met medewerking van IronVikingLe Comte en Frullefie9

6 reacties op “7 Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.