Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut
Gevaarlijk gebied - Geocaching attribuut

Wanneer je ongestoord wil gaan geocachen en de kans op muggles wil minimaliseren, dan moet je op zoek naar Lost Places caches. Bij Lost Places caches kom je terecht op plekken die verlaten zijn door zijn bevolking zoals gebouwen, bunkers of bruggen, … Wanneer je zelf op zoek wil naar geocaches nabij verlaten gebouwen, kan je het vervallen gebouw attribuut gebruiken. In de loop der jaren komen deze verlaten plekken natuurlijk in een vervallen staat terecht, waardoor het best wel wat spannend is om op zulke plekken te gaan geocachen. Vaak krijgen deze Lost Places caches daarom ook het ‘gevaarlijk gebied’ attribuut. Lost Places caches zijn een ideale aanvulling op Urban Exploring (ook wel gekend als Urbex): het bezoeken en fotograferen van verlaten gebouwen. 

Wat zijn Lost Places?

Lost Places zijn locaties, gebouwen of structuren die ooit gebruikt werden door mensen, maar die intussen verlaten zijn. Denk hierbij aan bunkers, vervallen gebouwen, fabrieken, …

Wat is Urbex?

Urbex is de afkorting voor Urban Exploring. Mensen die naar verlaten locaties en gebouwen gaan en dit fotograferen zijn mensen die aan urbex doen.

Hoe kan je lost place geocaches vinden?

Verschillende verlaten gebouwen en locaties verbergen ook een geocache. Om deze lost place geocaches te zoeken kan je gebruik maken van het Geocaching attribuut verlaten gebouw/structuur. Daarnaast kan je dit eventueel ook nog combineren met het Geocaching attribuut gevaarlijk gebied.

Wij gingen op zoek naar enkele leuke Lost Place caches waar je liever niet alleen op zoek gaat. Sommige Lost Places krijgen af en toe een nieuwe bestemming waardoor de cache ook verdwijnt. Indien een LP niet meer beschikbaar zou zijn, laat gerust wat weten. Zelf een toffe LP gedaan? Laat het ons gerust ook weten!

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut God is Gone – GC3WN2K

Deze cache kan je goed combineren met de voorgaande LP (Preventorium Dolhain), deze is gelegen in Henri-Chapelle. Heerlijke naam trouwens voor een verlaten plaats geocache, zeker als je weet dat je hier terecht komt in een verlaten kerk met nog bijna intacte glasramen. Achter de kerk staan nog een heel aantal gebouwen, die serieus in verval zijn, maar waar je toch nog voor het grootste deel kan rondlopen. Wel veel puin op sommige plaatsen dus opletten! De bovenverdieping betreed je beter niet omwille van instortingsgevaar en een brand. Het heeft wel iets om in een verlaten kerk te komen.

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut Geocaching in Doel

Je kan misschien wel stellen dat Doel een walhalla is van Lost Places: het gaat hier om een zo goed als verlaten dorp waar verschillende huizen en gebouwen dichtgetimmerd zijn en waar planten en graffiti de bovenhand hebben genomen. Het leuke is dat je er ook verschillende geocaches kan terugvinden en verschillend mag je zelfs heel letterlijk nemen want er zijn hier 5 verschillende soorten geocaches te vinden.

Het leuke is dat ze samen ook een soort van geocachereeks vormen: je moet een geest begeleiden bij zijn laatste bezoekje aan Doel. Als je alles tot een goed einde kan brengen dan kan je nog een leuke bonuscache meepikken. Voor de echte durvers raden we aan om Doel te bezoeken op een weekdag: in de weekends en vakanties kan het hier best wel druk zijn en dan heb je niet echt het Lost Place gevoel. Ontdek snel meer info over geocachen in de spookstad Doel.

 Gellik by bridge – GC1BVNX

Een verlaten spoorwegbrug over het Albertkanaal waar in het verleden de trein tussen Maastricht en Hasselt reed. Je kan parkeren net voor het jaagpad en dan is het ongeveer 600 meter te voet naar de brug. Zoek je weg naar boven (kan op een moeilijke én makkelijke manier, aan jou de keuze ALS je de juiste weg vindt). Kruip zeker ook eens tot helemaal bovenaan de oude spoorweg maar let op dat je niet door de sporen valt. Het stuk over het kanaal is afgezet voor de veiligheid. Onderweg kan je nog een paar caches meepikken van de Lanaker Canal Trails (GC39207).

 Hotel Dullemond (reloaded) – GC7GMA0

Hotel Dullemond in Laag-Soeren kent een lange geschiedenis sinds 1857 wanneer het voor het eerst in gebruik werd genomen. Nadat het ook dienst deed als veldhospitaal, kwam het huis in de handen van de familie Dullemond die besloten om er een hotel van te maken rond de jaren 1900. Het hotel sloot echter in 1970 nadat het gebouw in verval raakte. Na een brand en de intrek van verschillende krakers is deze plek omgetoverd tot de ideale locatie om een Lost Place-cache te plaatsen en een prachtige urbex locatie. Het is intussen reeds de tweede versie van deze cache,

 Avontuur op het Fort – GC1B5E8

‘Avontuur op het fort’ speelt zich af op en rond fort Sint Andries. Dit fort ligt op een strategische plek waar de Maas en de Waal elkaar zo dicht naderen dat beide rivieren vanaf dit punt te overzien en te controleren zijn. Daarom hebben de diverse militaire activiteiten in de loop der tijd hier hun sporen nagelaten. De kelders, die helaas afgesloten zijn, en de restanten van het toegangsgebouw stammen uit de tijd van het ‘nieuwe’ fort Sint Andries uit 1812. De bunker stamt uit de 2e wereldoorlog toen het fort in handen was van de Duitsers, die het opbliezen toen de vijand naderde. Ten slotte is er de luchtwachttoren uit 1955, de tijd van de koude oorlog, bedoeld om laagvliegende vliegtuigen op te merken. Op deze plaats die doordrenkt is van militaire historie kruip je voor het vinden van de geocache in de huid van de dienstplichtige Duitse soldaat Karl Heinz in de tijd dat de Engelsen naar het fort oprukken. Pas als alle onderdelen van het fort bezocht zijn kan de cachelocatie bepaald worden.

 Lost Place @ Laambroekvijvers – GC2FZXQ

De Laambroekvijvers die je kan vinden tussen het industriegebied ‘Centrum Zuid’ en de spoorweg Hasselt-Mol zijn intussen een natuurgebied, maar in het verleden hadden deze oorspronkelijk een ander doel: de grote vijver moest een onderdeel van het Albertkanaal worden, maar dat is er nooit van gekomen. Daarom werd besloten om uit deze vijver koelwater te pompen voor de steenkoolmijn in de buurt. Intussen is deze voormalige pompinstallatie met bijbehorende gebouwen volledig verlaten en kan je er op zoek naar deze leuke Lost Place cache. Ideaal voor een uitstapje met bijhorende urban exploring en lost place cache, intussen kan je in deze omgeving heel wat mooie watervogels zoals reigers en ijsvogels ontdekken in dit prachtige moerasbos-gebied. Als je op zoek wil naar deze cache, zal je moeten afzakken naar Houthalen-Helchteren. Ideaal is om deze Lost Places cache mee te pikken tijdens de multi-cache De Laambroekvijvers (GC412C1)

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut Naechster Halt: Hölle Hauptbahnhof – GC44D64

Dit oude station is goed verborgen in het kleine dorpje Montzen niet ver van de Duitse grens. Er zijn verschillende toegangswegen dus het maakt niet zoveel uit waar je parkeert. Het verlaten station van Montzen is naast Geocaching ook gekend bij Urbex fotografen. Het station is vrij groot en heeft enorm veel ruimtes, de meeste sporen zijn verdwenen en ook hier kan je enkele zeer mooie graffiti tekeningen vinden. Om de cache te vinden heb je UV licht nodig. En dan moet je héél goed zoeken. Als je daarna nog even tijd hebt kan je ook nog op zoek naar The Ghost Bridge (GC62Z81), een verlaten brug over de Geul.

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut The old factory – GC9J3BC

In de Dendermondse deelgemeente Grembergen kan je op zoek naar een geocache nabij een verlaten fabriek. Vooraleer je op zoek kan gaan moet je eerst nog de juiste coördinaten verzamelen door een Jigidi puzzel op te lossen: geen paniek het is een kleintje die snel in elkaar zit. De fabriek zelf mag je helaas niet betreden, maar om de cache zelf te pakken te krijgen moet je wel nog een uitdaging aangaan in de vorm van klimmen. Het is dan ook een T 4,5 cache waarbij je toch even voorzichtig moet zijn.

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut Lost place benzinepomp – GC7BR64

Op de grens van België en Nederland kan je een kleine verlaten benzinepomp terugvinden. Tussen Goirle en Poppel kan je de restanten van het kassagebouw van de verlaten benzinepomp terugvinden: je moet goed zoeken want er staan intussen bomen en struiken rond die na het verlaten van de pom hier zijn aangeplant.

Verlaten gebouw - Geocaching attribuut deep darkness – GC2N123

Wanneer je in de buurt bent van Vielsalm dan moet je beslist eens afzakken naar deze cache. Het is een verlaten mijn waar je in het donker op zoek mag naar de cache. Eigenlijk moet je op zoek naar een wit kruis want anders zal je wel heel lang op zoek mogen naar de cache. De mijn zelf is lekker fris, ideaal voor een warme dag als je gaat geocachen in de Ardennen.

Deze blog is geschreven met medewerking van IronVikingLe Comte en Frullefie9

6 reacties op “Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.