4 Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat

Wanneer je ongestoord wil gaan geocachen en de kans op muggles wil minimaliseren, dan moet je op zoek naar Lost Places caches. Bij Lost Places caches kom je terecht op plekken die verlaten zijn door zijn bevolking zoals gebouwen, bunkers of bruggen, … In de loop der jaren komen deze verlaten plekken natuurlijk in een vervallen staat terecht, waardoor het best wel wat spannend is om op zulke plekken te gaan geocachen. Wij gingen op zoek naar enkele leuke Lost Place caches waar je liever niet alleen op zoek gaat.

  1. Lucky in het land van Ooit (GC60A7C)

Lucky in het land van Ooit

Het Land van Ooit was van oorsprong een pretpark waar kinderen de baas waren. Na een faillissement is het pretpark al een tiental jaar gesloten en de gemeente Heusden heeft dit stuk land  gekocht en omgetoverd tot de Poort van Heusden. Er is de laatste jaren weinig onderhoud verricht waardoor alles er nogal belabberd en verlaten uit ziet. Vele zaken van het toenmalige pretpark zijn intussen afgebroken, maar het roze kasteel en de poppen van de slag bij Waterloo zijn nog intact. De cache zelf is een multi met een korte wandeling om de herinneringen over het pretpark weer op te halen via enkele simpele vragen, die door iedereen te beantwoorden zijn.

  1. Festung IJmuiden (GC4AYGN)

De locatie van de multicache Festung IJmuiden bevindt zich op een bijzondere plek voor de CO omdat die daar als jochie van zes jaar al in de bunkers speelde. We hebben het dan over het jaar 1953, niet zo lang na het einde van de oorlog dus: de bunkers waren toen nog bijna allemaal te betreden en niet zo als op dit moment veelal onder het zand zitten. De loopgraven waarmee de bunkers onderling waren verbonden was een ideale speeltuin voor de kinderen in die tijd, maar het terrein was best wel gevaarlijk en er lag hier en daar nog munitie zoals de luchtdoelgranaat bij batterij Olmen: als kind wou je dat mee naar huis nemen, maar gelukkig lieten we het achter! De CO dacht meteen aan deze plek wanneer deze zelf begon te geocachen en op basis van de favorietenpunten denken er nog velen er zo over.

  1. Avontuur op het Fort (GC1B5E8)

‘Avontuur op het fort’ speelt zich af op en rond fort Sint Andries. Dit fort ligt op een strategische plek waar de Maas en de Waal elkaar zo dicht naderen dat beide rivieren vanaf dit punt te overzien en te controleren zijn. Daarom hebben de diverse militaire activiteiten in de loop der tijd hier hun sporen nagelaten. De kelders, die helaas afgesloten zijn, en de restanten van het toegangsgebouw stammen uit de tijd van het ‘nieuwe’ fort Sint Andries uit 1812. De bunker stamt uit de 2e wereldoorlog toen het fort in handen was van de Duitsers, die het opbliezen toen de vijand naderde. Ten slotte is er de luchtwachttoren uit 1955, de tijd van de koude oorlog, bedoeld om laagvliegende vliegtuigen op te merken. Op deze plaats die doordrenkt is van militaire historie kruip je voor het vinden van de geocache in de huid van de dienstplichtige Duitse soldaat Karl Heinz in de tijd dat de Engelsen naar het fort oprukken. Pas als alle onderdelen van het fort bezocht zijn kan de cachelocatie bepaald worden.

  1. Lost Place @ Resterheide (GC4JBG0)

Lost Place @ Resterheide is een traditional in een erg mooi natuurgebied. Ondanks dat het een tradje is, moet je toch een hele wandeling maken om de cache te bereiken. Je wandelt langs prachtige vijvers over onverharde natuurpaadjes. Onderweg kom je ook een kleine slingerbrug tegen en een hoge uitkijktoren met een prachtig zicht. Daarna ga je van de bewegwijzerde paadjes af en volg je een klein verscholen paadje om een verlaten huisje te bereiken. Zelfs de meeste mensen uit de buurt weten niet (meer) van het bestaan af, dus het is echt wel een “lost place”. Het verlaten huisje was in de jaren ’70 een cafetaria voor een nudistenstrand. Na het hippietijdperk is dit nudistenverblijf opgedoekt, vermoedelijk ook omdat het zonevreemd gebouwd werd. Sindsdien is het helemaal in verval geraakt. Het nudistenverblijf bevond zich op een eilandje met een ophaalbrug om pottenkijkers buiten te houden. Vandaag is deze vervallen ophaalbrug een leuke extra hindernis om de cache te bereiken. Je kan in het huisje goed op verkenning gaan. Aanvankelijk staken de kasten nog vol met allerlei gebruiksvoorwerpen zoals boeken, kleding en puzzels. Maar door vandalisme blijft hier helaas steeds minder van over.

Deze blog is geschreven met medewerking van karkelmo, Le Comte, Dolende-Ridder en Lucky time

4 thoughts on “4 Lost places waar je liever niet alleen naar op zoek gaat

  1. Carlo

    Resterheide is niet meer toegankelijk. Locatie is uitgebrand een paar maanden geleden

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.