Gadget caches: extra werk om het logboek te pakken

Wat zijn gadget caches?

Gadget caches zijn creatieve geocaches waarbij je iets extra moet doen om het logboek te pakken te krijgen. De extra die je moet doen is bijvoorbeeld een handeling of een puzzel die je moet oplossen. Hierbij kunnen extra tools nodig zijn.

Hoe kan je op zoek gaan naar gadget caches?

Er bestaat hiervoor niet meteen een specifiek geocaching attribuut om hierop te filteren. Je kan eventueel proberen met het attribuut veldpuzzel.

Iedere geocache heeft een cachebehuizing en een logboek en in de meeste gevallen kan je wanneer je de cache vindt jouw naam in het logboek schrijven. Tenzij het een gadget cache is: want bij dit soort geocaches zal je toch net wat langer bezig zijn om het logboek in je handen te krijgen. Gadget caches hebben vaak een puzzel die je moet oplossen of een actie die je ter plekke moet doen om het logboek te pakken te krijgen.

Field puzzle
Special tool required

Vaak heb je extra tools nodig om een gadget cache open te krijgen, maar dat is zeker niet altijd noodzakelijk. Je zou bijna kunnen stellen dat alles wat meer is dan een potje achter een boom misschien wel als gadget cache gecatalogeerd kan worden. Maar er zijn uiteraard verschillende soorten en vormen. Er is ook niet meteen een manier om te filteren op gadget caches aangezien voor deze caches er niet meteen een Geocaching attribuut bestaat. Je kan eventueel wel filteren op de attributen veldpuzzel en/of tool nodig die je hiernaast kan zien, maar je bent hiervoor afhankelijk van de interpretatie van de geocacher zelf.

Een meesterbrein wat betreft gadget caches: Piewen

Wie gadget caches zegt, denkt misschien wel meteen aan de geocaches van Piewen. Als je fan bent van gadget caches dan zullen de caches die van zijn hand komen jou zeker aanstaan. De huisjesreeks, de paaltjesreeks, de knikkerreeks, Silent Darkness of the R6, … We vonden het wel eens een goed idee om eens enkele vragen te stellen over gadget caches aan Piewen.

Waar komen jouw ideeën vandaan om een gadget cache te maken?

Uiteraard moet elk idee groeien. Zo heb ik enkele plaatsen waar ik leuke ideeën die ik ergens tegen kom op te slagen. Zo ben ik lid van meerdere groepen op Facebook waar regelmatig toffe dingen gepost worden. Bij het zien van een originele cache, van een andere CO, dwalen mijn gedachten vaak af wat er nog allemaal mogelijk zou zijn met dezelfde techniek. En zo ben je vertrokken. Ook in het dagelijkse leven, in de winkel, op TV, … kom je mechanismes tegen die potentieel hebben om voor een cache te gebruiken. Noemen ze dit verslaafd zijn?

Vooral die eerste fase, van het verzamelen van ideeën is een continu proces en kan heel lang duren. Veel ideeën staan op papier en daar zullen ze mogelijk altijd blijven staan. Tot er plots inspiratie komt om zaken te beginnen combineren, bijvoorbeeld voor een uitgebreidere bonus.

Hoe begin je bij het maken van een gadget cache?

Dit is iets dat vele geocachers onderschatten. Als je kant en klare plannen hebt om iets na te bouwen, gaat er weinig of geen denkwerk aan vooraf. Maar zelden is dit ook effectief het geval. Er zijn meerdere van mijn caches die eerst worden uitgetekend op papier, mogelijk zelfs 3D op de computer, nadien in proefopstelling. Om pas dan aan de slag te gaan met het materiaal dat je eigenlijk voorzien had. Voor een ‘simpele’ gadgetcache, waar je als geocacher mogelijk maar een paar minuten mee bezig bent, kan je als maker toch vlot een avondje of 8 ‘s avonds plezier mee hebben.

Wat zijn de gevaren van een gadget cache?

Het grootste gevaar schuilt er in iets te maken dat te moeilijk is. Iets moeilijk maken is niet moeilijk. Het juiste evenwicht zoeken en vinden tussen uitdagend maar toch niet té moeilijk is niet eenvoudig. Vooral omdat dit vaak erg persoonlijk is.

Daarbij komt dan nog eens dat het erg belangrijk is dat een gadgetcache stevig in elkaar zit om vernielingen zo weinig mogelijk kans te geven. Als je zelf een gadget cache maakt, is de grootste raad die ik je kan geven, dit op voorhand te laten testen door zoveel mogelijk mensen. Laat ze het volledig zelf ontdekken. Het geeft je ineens ook een idee van de moeilijkheid. In eerste instantie ‘aan de keukentafel’ pas nadien op de definitieve locatie. Neem hier echt je tijd voor. Meestal ben ik zelf aanwezig, zeker bij de eerste proeflopen. Je kan veel beter zien waar de zwakke punten zijn en deze dan ook nog proberen weg te werken.

Wat vind je zelf de leukste gadget caches?

Diegene waarbij een twist of een mindfuck aanwezig zijn. Ik vind het geweldig om op het foute been te worden gezet en dan uiteindelijk door te hebben dat het helemaal anders bedoeld was.

Ken je andere geocachers die gadget caches bouwen?

Uiteraard, er zijn er vele. Zeer regelmatig krijg ik ook vragen van andere cachers. Ik zie ook heel wat van mijn ideeën ergens anders terug verschijnen. Dat vind ik schitterend. Net zoals ikzelf ook mijn mosterd soms ergens anders haal. Het zorgt ervoor dat er meer leuke (in mijn ogen althans) caches gelegd worden, schitterend toch?

Als beginnende cacher keek ik enorm op naar Birre. Hij maakte echt schitterende caches en ging daar toen nog mee van event tot event. Daarna leerde ik ook nog andere Hotbina en Staubfinger0702 kennen in Duitsland. Enorm veel respect voor deze CO’s.

Heb je nog tips bij het maken van een gadget cache?

Ik heb al eerder vermeld, maar neem tijd bij het ontwerpen en maken. Hou steeds in het achterhoofd dat ook kinderen deze caches zullen vastnemen. Maak het niet complexer dan nodig is. Wat voor jou eenvoudig lijkt, is dat voor andere niet altijd. Laat daarom uitvoerig testen en feedback geven. Ook door niet geocachers. Kijk, leer en pas nadien zwakke punten aan. Het kan je enorm veel energie (en centjes) besparen nadien.

En daarnaast moet je ervoor zorgen dat je onderhoud kan blijven doen en de cache kan opvolgen. Aan een gadget cache zal je sowieso meer werk hebben nadien. Als er een geocachepotje verdwijnt, ga je een nieuw leggen. Is je gadget cache stuk, sta je al makkelijk een tijdje ter plaatse te herstellen… in het beste geval. Kans is groot dat alles mee naar huis moet om daar rustig te kunnen maken.

Misschien nog een tip voor diegene die houden (of niet) van gadget caches. Iets waar een CO uren, mogelijk zelfs dagen of weken aan gewerkt heeft kan op enkele seconden tijd stuk zijn. Draag dus zorg ervoor aub. Niet elke cache moet gelogd worden en er komen ook nog graag andere cachers na jullie. Hou je liever van trailtjes met snelle oppikkers … prima!! Maar dat zijn gadgetcaches niet. Neem dus je tijd.

Gadget caches die je op jouw ToDo-lijstje moet zetten

🎁 De Loviereeks – GC8KMNQ

Wie fan is van elektronische gadget caches die moet ongetwijfeld afzakken naar Poperinge: hier liggen maar liefst 11 van dit soort gadget caches waarbij je gewapend met een powerbank als hulpmiddel de elektronische spelletjes zal kunnen spelen.

🎁 Jumanji

Ook multi-caches kunnen gadget caches zijn: ieder waypoint kan zo gemaakt zijn dat deze gadget cache waardig is. In het Nederlandse Udenoord kan je de geocache Jumanji terugvinden.

🎁 Rondje Spelenderwijs – GC8EHQX

In het Limburgse Opitter kan je op zoek gaan naar 20 caches waarbij je kinderspelletjes zal moeten spelen. De Geocaching ronde Spelenderwijs is een ode aan Speelgoed waar kinderen uren zoet mee zijn en waarmee je ook leuke Geocaching gadget caches van kan maken: liefst 14 van deze 20 caches zullen jou even zoet houden. Een prachtige geocachereeks die gemaakt is door mathieu 1, ook gekend van zijn geocachereeks Solterheide Baatsbeekvallei die vlakbij ligt en ook verschillende gadget caches heeft.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.